Articolul dedicat cofetarului-bombonar Daut Ismail al anilor 60-80 de Clujul Cultural, singurul site de cultură din Transilvania, a trezit reacții mari între clujenii care au prins acei ani și care au cumpărat înghețată și alte produse de la acesta.
Dar, atenție, clujenii ne-au scris că sunt… doi, că mai era și un alt cofetar, în aceeași perioadă, concurent!
Zeci de comentarii au invadat siteul și rețeaua socială Facebook.
Traficul a explodat în seara publicării, 09.00 ianuarie 2021, iar Clujul Cultural a încheiat ziua cu aproape 3000 de vizitatori unici, conform Google Analytics, instrument ce măsoara audiența online în timp real.
Mulțumim cititorilor pentru lectură, poze și informații!
În urma reacțiilor a reieșit că erau…doi cofetari! Iar cel despre care am scris, Daut Ismail era… albanez nu turc!
Cea mai relevantă informație și fotografie a venit de la Zoltán Németh, din grupul Vechiul Cluj, care a postat un cita dint-un ziar maghiar și o poză cu Daut Ismail.
”Daut era un mahomedan de origine albaneză. Soția sa: s-a născut Anna Vincze. Fiica lor este Fatime, iar fiul lor este Abdul Bahi. Daut Ismail este cofetar, locuind în Cluj-Napoca din 1928. Copiii merg la o școală maghiară, sunt pionieri; și vorbesc excelent nu numai maghiară, română, ci și turcă!” citat din publicația Ország-Világ, 1966-02-16 / 7. szám (numărul 7).

”Nu era rudă cu cel de pe Paris? Căci și domnul făcea o excelentă înghețată ( colț cu strada Porumbeilor)!”, a scris Costel Mureșan.
”Fiind elevă în anii ’70 la Liceul M.Eminesci,era o plăcere că la terminarea cursurilor sa merg pe jos până în cartierul Gheorgheni (Aleea Borsec) unde locuiam atunci.Drumul meu era și pe strada Pata unde avea chioșcul Daut Ismail.Imi cumpărăm înghețată de 3 lei,50 de bani era globul.Avea mai multe feluri de înghețată,toate foarte bune. Ce vremuri frumoase au fost !„, scrie Maria Sfara.
Si in zona str. Herculane, langa Scoala generala nr.1 in perioada anilor 74-82, cat am fost elev al acelai scoli, avea o toneta alba cu geam de sticla de unde ne cumparam halvita, lingatoare si alte dulcegarii, nu sunt sigur daca vindea el personal sau era un angajat de al lui, cert e ca asa era si atunci spusa ca luam dulciuri de la turc!”.
„A avut toneta pe Pata pana cel putin prin 78-79. Eram in clasele primare si mereu ma opream sa-mi iau halvita si dulciuri de la dansu. Locuiam in Gheorgheni dar eram la Liceul de Muzica si treceam zilnic pe la dansul.„, a scris și Andreea.
„Braga era Dumnezeiască!„, și-a amintiti Mihai Peczi.