Scandalul dintre fondatorii Centrului de Interes, spațiu de artă contemporană situat într-o fostă fabrică situată în spatele gării a ajuns în justiție, informează în exclusivitate ZiardeCluj.ro

Procesul generat de scandal este între Florin Ștefan, pictor și profesor universitar la Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca și curatorul Daria Dumitrescu alături de artiștii plastici George Semeniuc și Vlad Olariu.

Acum ceva timp managerii culturali Florin Ștefan și Daria Dumitrescu alături de alți artiști plastici s-au desprins  cu scandal din renumita Fabrică de Pensule, Daria fiind fondatoare și au înființat acum mai bine de 2 ani Centrul de Interes. Mult timp lucrurile au mers bine, Centrul a devenit vizibil în spațiul cultural clujean și a început să conteze dar apoi au apărut certurile și în final ruptura. O parte dintre artiști printre care și Daria Dumitrescu l-au acuzat pe Florin Ștefan că a confiscat Centrul în interes personal.

Pe de altă parte, om și de business, Florin Ștefan a capacitat finanțări de la Banca Transilvania și primărie, pentru spațiile închiriate de Centrul de Interes.  Ștefan e unul din apropiații directorului  din Primărie, Ovidiu Câmpean,  de la Fonduri Europene. Profesorul universitar Florin Ștefan face parte și din Senatul UAD.

ZiardeCluj.ro scrie că acesta a fost atacat  în cadrul unei expoziții găzduită chiar de Centrul de Interes, intitulată „Il faut cultiver notre jardin„. Atunci, scrie siteul citat, mai multe afișe au circulat cu pictorul și profesorul universitar Florin Ștefan care era ”pictat„ ca faraon, dar, mai ales, au apărut acuzații dure că ar fi un hărțuitor sexual!

Pictorul și universitarul Florin Ștefan

„#metoo x studente” și „Irene, Boiana X” scria pe pliantele distribuite în timpul acelei expoziții de la Centrul de Interes.

Florin Ștefan i-a dat în judecată  pentru defăimare pe curatoarea Daria Dumitrescu și artiștii plastici George Semeniuc și Vlad Olariu, cu care era certat și pe care i-a bănuit că au orchestrat tot și cărora le-a cerut 190,000 de lei, scrie ZiardeCluj.ro. Judecătoria l-a condamnat doar pe Olariu la plata a 20,000 de lei. Ștefan a acuzat că i s-a pătat imaginea și i s-au adus mari prejudicii mai ales în calitate de cadru didactic la UAD. Sentința o puteți citi în ZiardeCluj.ro. Sentința nu este definitivă, e cu apel.

Curatoarea Daria Dumitrescu la o expozitie. Poză cont personal de facebook

Contactați de reporterul Clujul Cultural părțile au refuzat să discute.

Scandalul banilor publici la Centrul de Interes

Dar cum s-a ajuns la ruptura dintre cele două părți care au lucrat împreuna și la vechea Fabrică de Pensule dar acum și la Centrul de Interes în cadrul ONG-ului intitulat Federației Centrul de Interes? Președinte este … Florin Ștefan!

Totul a început de la un comunicat acuzator al Asociației Artiștilor CDI, unul dintre cei doi administratori ai spațiilor din Centrul de Interes, din 2020. Asociația Artiștilor CDI condamna atunciabuzurile comise în ultimele luni de președintele Federației Centrul de Interes, profesorul universitar Florin Ștefan, și sesizează Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca cu privire la tentativa grupului constituit în jurul lui Florin Ștefan de a acapara finanțarea publică destinată întregii comunități artistice din Centrul de Interes”.

Asociația Artiștilor CDI este condusă de pictorul Radu Ioan Comșa, președinte, sculptorul Vlad Olariu, vicepreședinte și Bogdan Vrabie. Comșa e și iubitul… Dariei Dumitrescu.

Clujul Cultural atrăgea atenția citind comunicatul Asociației Artiștilor CDI că  în comunicatul care anunță vernisajul expoziției ”ll faut cultiver notre jardin”., din 26 iunie, este semnată doar o… nouă asociație  intitulată Asociația Artiștilor din Centrul de Interes.  Nu apare inițiala Federație Centrul de Interes în comunicat.

Mai multe pe tema acuzațiilor Asociației Artiștilor CDI la adresa pictorului si managerului Centrului de Interes, Florin Ștefan AICI

Replica lui Florin Ștefan la acuzațiile Asociației Artiștilor CDI AICI

Ruptura dintre cele două părți fondatoare ale Centrului de Interes pare totală mai ales dacă s-a ajuns la un proces cu o sentință dată deja dar acum aflat în fază de recurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.