Feerie muzicală cu Sting într-o Polivalentă arhiplină

Cooltura Special

Magic, superb, unic. Epitele nu se mai sfârșesc. Și așa a fost la concertul artistului britanic STING. Nu e un artist obișnuit, el vine de pe altă planetă…muzicală ca să facă feerie într-o Polivalentă clujeană atât de plină că părea că se prăbușește pe public. Peste 10.000 de clujeni au umplut până la refuz Sala.

Nu a fost sold out, încă la 20.30 mai erau bilete la casierie dar a fost record de participare cu siguranță.

Sting a fost însotit  pe scenă de un grup din care fac parte Dominic Miller, chitarist solo – unul dintre cei mai vechi colegi de scena ai artistului, acesta a mai fost la Cluj, adus de organizatorii de la Jazz in the Park,  Josh Freese (tobe) si Rufus Miller (chitară), alaturi de Joe Sumner ca invitat special dar si de acordeonistul Percy Cardona (The Last Bandoleros).

Turneul 57th & 9th, cum se numește ultimul album STING, un turneu cu puternice influente rock care a inceput in  1 februarie la Vancouver,  a parcurs deja mai mult de 50 de orase din Europa, America Centrala si de Sud si Asia iar finalul a fost, pentru români mai ales, apoteotic, cu un ultim show la… Cluj-Napoca.

Sting la Cluj. FOTO Cristi Vescan

Sting ca sex simbol

Nu știu dacă știți, dar marele artist britanic este un practicant asiduu de yoga. Poate și asta face ca STING să arate extraordinar de bine, foarte în formă, la 66 de ani. Înalt, suplu, cu o luminozitate aparte, acesta a impresionat mai ales prin vocea sa inconfundabilă, nealterată de trecerea timpului. Efectiv a vrăjit sala cu vocea sa. Și cu hiturile sale vechi, cele mai apreciate ieri seară. 

Sting a cântat la Cluj toate marile sale hituri, atât din perioada când era la The Police, adica Roxane, Walking on the Moon, Message in a Bottle, So Lonely și altele asemenea, piese imense, care au marcat generații dar și hituri din cariera solo, cum ar fi Desert Rose, Shape of my Heart sau Fields of Gold.

O mare imensă de luminițe de la mobile a fost replica publicului iar pe scenă un joc spectaculos de lumini a întregit un show de neuitat.

Tată și fiu

Concertul a debutat cu apariția neașteptată a lui Sting care l-a introdus pe fiul lui, Joe Sumner. Cei doi au avut un schimb de fraze în română, aplaudat de public. Sting, care a ajuns cu anturajul său de luni seara la Cluj, a declarat că trăim într-un oraș foarte frumos,  fiind aclamat. Cei doi, care seamănă foarte bine, au interpretat o melodie împreună, a fost un moment emoționant. Apoi a rămas pe scenă doar Joe, care a cântat 25 de minute. 

Sting a intrat apoi la 20.45 și a susținut unul din concertele pe care nu prea ai voie să le ratezi în viață dacă ești fan al muzicii bune. 

Nu doar Sting a fost bun ci și bandul său, de la chitaristul solo Dominic Miller la bandeonistul Percy Cardona (The Last Bandoleros). Feeling, virtuozitate, talent artistic pur dovedit de Sting la Cluj, dacă mai era nevoie de demonstrat ceva. 

Sting a fost bisat de două ori, iar ultima piesă a fost sensibila Fragile după ce cântase Every Breath you take, marele hit din perioada The Police. A cântat singur pe scenă Fragile, cu un  feeling deosebit la chitară …solo după ce încântase cu bassul.

Publicul a fost în delir dar a treia  oară Sting nu s-a mai întors. A rămas în amintirea tuturor un concert superb și un artist de talie mondială cum puțini au fost la Cluj.

Bere exagerat de scumpă

Văzând probabil că au sacii în căruță, adică aproape sold out, clubul FORM/SPACE, cei cărora a fost subcontractat deservirea cu băuturi au încercat să maximizeze profitul punând prețuri exorbitante. O bere la pahar a costat 2 jetoane adică…10 lei, o bere neagră era 12 lei iar o apă, servită în pahar fără capac, pahar de Pepsi, costa...7 lei. 

Nu au fost cozi interminabile la baruri, ca la alte concerte, fiind pregătită o distribuție bună la etajul 2.

 

 

Despre Sting:

Compozitor, actor, autor si activist, Sting s-a nascut in Newcastle, Marea Britanie, dar in 1977 s-a mutat in Londra, unde a pus bazele trupei The Police impreuna cu Steward Copeland si Andy Summers. Trupa a lansat cinci albume de studio, a castigat sase premii Grammy si doua Brit, si a fost inclusa in The Rock and Roll Hall of Fame in 2003.

Fiind unul dintre cei mai apreciati artisti ai lumii, Sting a primit in afara activitatii sale alaturi de trupa Police, alte zece premii Grammy, doua trofee Brit, un Golden Globe, un Emmy, patru nominalizari la Oscar (cea mai recenta fiind pentru piesa “The Empty Chair” din JIM: The James Foley Story), o nominalizare la premiile Tony, Century Award oferit de revista Billboard precum si distinctia “Personalitatea anului” oferita in cadrul MusiCares 2004. Sting este membru al Songwriters Hall of Fame, in decembrie 2004 a primit onoruri din partea centrului Kennedy iar recent i-a fost oferit The American Music Award of Merit. De-a lungul indelungatei sale cariere, a vandut aproape 100 de milioane de copii ale albumelor sale lansate atat in perioada solo cat si in etapa The Police.

Sprijinul oferit de Sting pentru organizatile care militeaza pentru drepturile omului precum Rainforest Fund, Amnesty International si Live Aid este o reflexie a creatiei sale artistice. Alaturi de sotia Trudie Styler, Sting a pus bazele Rainforest Fund in 1989 pentru a proteja atat padurile tropicale cat si populatiile indigene din zona lor. Impreuna, cei doi soti au organizat de-a lungul timpului 18 concerte menite sa stranga fonduri si sa atraga atentia asupra resurselor planetei aflate in pericol.  De la inceputul activitatii sale, Rainforest Fund a reusit sa se extinda, ajungand sa aiba astazi o retea de organizatii interconectate in peste 20 de tari din 3 continente.

 

16 thoughts on “Feerie muzicală cu Sting într-o Polivalentă arhiplină

  1. @Redactia: Nu vad de ce va deranjeaza faptul ca cineva a postat un comentariu cat se poate de decent si in concordanta cu ceea ce ati scris in articol. Era o simpla remarca la o afirmatie a dvs. pe de alta parte, e o utopie ca toata lumea sa fie de acord. Desi sunt si eu de acord ca au fost 10000 de oameni, ca a fost un record pentru Polivalenta (de parca asta ar conta, sa batem recorduri) si ca a fost un concert minunat.

      1. „Gheo: au fost 10,000 de oameni, record absolut la Polivalenta dar dvs veniti tot cu placa asta ca nu a fost sold out. Am scris si noi, e ok. Nu asta e discutia. Salut.”

        Da, probabil oi fi eu mai incet la minte si nu am inteles tonul cald si suav din acest raspuns.

  2. Apai presupun ca ce am postat (sau postasem, ca intre timp s-a sters) nu e un comentariu de tarla. Pentru mine preturile au fost mari. Cand publici un articol in care afirmi ca un concert nu a fost „sold out”, daca ai sectiunea „Leave a Reply” iti asumi si riscul de a primi raspunsuri care sa justifice aceasta lipsa de „sold out”.

      1. Am postat aseara un comentariu in care spuneam ca au fost preturi mari la bilete (nu toate categoriile, dar majoritatea) si asta e cauza pentru care concertul nu a fost „sold out”, comentariu care azi nu mai apare.

          1. Gheo: au fost 10,000 de oameni, record absolut la Polivalenta dar dvs veniti tot cu placa asta ca nu a fost sold out. Am scris si noi, e ok. Nu asta e discutia. Salut.

  3. Apai domnu’ Farcas, daca nu lasati comentariile care nu va convin, asta nu e presa libera, e cenzura si va cam faceti de ras. Ce era deplasat in afirmatia ca nu e sold out concertul pentru ca au fost preturi mari la bilete?

    1. Lasam liber comentariile, dar le administrăm, aici nu e tarlaua tuturor. Prețurile astea au fost, cine a dorit și-a luat cine nu. Sting e scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *