30 septembrie 2019

După 10 ani, Fabrica de Pensule pleacă din sediu. Noul spațiu e lângă Clubul CFR

By In Vizual

După 10 ani, Fabrica de Pensule părăsește sediul tradițional de pe strada Henri Barbusse. Noul spațiu e lângă Clubul CFR și Trattoria Napoli Centrale, au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, Szakats Istvan, manager cultural și Miki Braniște, managerul de arte performative al Fabricii de Pensule .

Fabrica de Pensule din strada Henri Barbusse va deveni o amintire după zece ani de activităti culturale de calitate care au impus institutia pe plan european

Noua strategie a Fabricii

Istvan Szakats, Miki Braniște și Mihai Iepure-Górski au explicat astăzi și noua strategie a Fabricii de Pensule. Aceasta se va transforma din spațiu gazdă în rețea de expertiză.

Fabrica de Pensule va inaugura în ianuarie 2020 un nou spațiu de arte performative pe care îl pregătesc împreună cu partenerii de la Asociația teatrală Shoshin.

”Va fi un spațiu-laborator de cercetare artistică. E un restet pentru noi, nu e ușoară schimbarea dar ne dă o șansă pentru a da înapoi comunității ce am învățat noi la Pensule. Din 2020, artiști plastici mari, ca Ciprian Mureșan, Serban Savu etc vor face expozitii la Cluj cu curatori care vor alege câte doi artiști tineri. Vrem să sprijinim sectorul emergent, artiști care au nevoie de mentorat. Noua Fabrică de Pensule nu va mai fii sau părea un spatiu închis, doar al elitelor, ci ne vom deschide cât putem de mult”, a spus Miki Braniște, curator program arte performative.

”E o nouă etapă, un nou spațiu care va permite deschiderea spre o zonă mult mai largă de evenimente, care vor fi produse de Fabrică si găzduite de parteneri. Avem strategia pregatită sa ne scoată din logica fixă și fixată și să fim mai vizibili și dinamici”, a spus și Mihai Iepure-Górski, curator program arte vizuale 

Miki Braniște s-a referit și la ceea ce oferă Cluj-Napoca din punct de vedere cultural în 2020.

”E o contradicție între ceea ce trăim și ceea ce citim. S-a diversifiat scena culturală, ea se axează pe entertainment. Pe noi însă ne interesează emanciparea publicului. Spațiile noastre sunt periferice și recunoaștem că exista o preferință pentru cele de consum entertainment, evident că sunt mai ușor de consumat. Cele două Clujuri există, și e normal să existe o portavoce pentru cei care aleg emanciparea. Noi vrem să fim o portavoce pentru aceștia”, a mai explicat Miki Braniște.

Evenimentele care vor avea loc anul acesta, aniversar, fac parte din ultimul sezon în care mai desfășoară activități Fabrica de Pensule în vechiul sediu.

Din 4 octombrie vor avea loc evenimente la parter și în curtea Fabricii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.