12 ianuarie 2020

Clujean ales președinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA) România

By In Clio

EXCLUSIV. Adunarea generală a membrilor Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA) România a ales la finalul lunii decembrie 2019 membrii următorului comitet de conducere, cu un mandat de trei ani pentru 2020-2023: Horea Avram (Preşedinte), Cristian Nae (Vicepreşedinte), Aurora Király (Trezorier) şi Alexandru Patatics (Network coordinator).

Clujeanul Horea Avram, universitar la Facultatea de Film și Televiziune a UBB a fost ales să conducă AICA

AICA este o organizaţie internaţională afiliată UNESCO, fondată în 1950 cu scopul de a reprezenta şi a proteja interesele profesionale ale specialiştilor din domeniul criticii de artă, istoriei artei, curatoriatului, antreprenoriatului artistic, educaţiei artistice şi publicisticii de artă. AICA reuneşte cei mai prestigioşi profesionişti ai domeniului din fiecare ţară, jucând un rol esenţial în promovarea discursului critic din sfera artelor vizuale, asigurarea unei baze metodologice şi etice consistente în actvitatea profesională, dezvoltarea educaţiei artistice, asigurarea libertăţii de exprimare, cooperarea internaţională în domeniul artei dincolo de granițele politice, geografice, etnice, economice și religioase, cunoașterea reciprocă și înțelegerea mai strânsă a diferitelor culturi.

Având sediul central la Paris, AICA reunește aproximativ 5.000 de profesioniști ai artei din 95 de țări din întreaga lume, organizați în 63 de secțiuni naționale și o secțiune deschisă. AICA organizează Congrese anuale, care se desfăşoară în toate colţurile lumii.

Printre proiectele propuse de noul comitet AICA România menţionăm: organizarea unei conferințe internaționale în colaborare cu universități din România și din străinătate; publicarea unei serii de volume colective despre arta românească recentă; instituirea unui premiu anual pentru critică de artă; creşterea numărului de membri ai secţiunii naţionale; extinderea cooperărilor internaţionale. Având în vedere că organizaţia este în totalitate autofinanţată, o mare parte din efortul comitetului de conducere se va focaliza pe atragerea de fonduri şi stabilirea de parteneriate sustenabile.

1 Comment
  1. […] Clujeanul Horea Avram, profesor universitar la Facultate de Film și Televiziune din cadrul UBB, a fost ales președinte al  Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA) România, scrie Clujul Cultural. […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.