28 decembrie 2020

15 cărți din 2020

By In Carte

Știm toți că anul 2020 a fost un an dificil, depresiv, foarte ciudat. Anul pandemiei Covid19. Zece luni de pandemie și ea continuă. 

Am stat două luni închis în casă, în starea de urgență, cum am stat toți. Ne-am pus pe citit tot mai mulți, am cumpărat cărți online. Vânzările au explodat pe net, cele fizice au fost la minim. Oricum suntem piața de carte cea mai mică din Europa. Pe de altă parte mulți din prietenii mei nu au putut citi, le-a lipsit concentrarea. 

A existat și niște evenimente importante. Cel mai important pentru noi a fost prima ediție a premiilor Clujul Cultural, premii pe care siteul le-a acordat, ”pe bune” adică în afara unor partis pris-uri evidente la alții. Pe unii dintre premianți sau abia i-am cunoscut atunci sau nu aveam relații deloc înainte de premii.

Dar cărțile acestora sau activitatea lor culturală sunt valoroase și ne interesează autonomia esteticului. Nimic altceva. 

Dau mai jos o  selecție de 15 titluri pe care le consider valoroase, apărute în anul 2020.  Nu e un top valoric și nici cronologic.

Să începem.

  • Ecoul singurătății. Momente din vremea pandemiei” este o antologie coordonată de directoarea editurii clujene Ecou Transilvan, Nadia Fărcaș (coincidență de nume cu autorul articolului n.r.)

Starea de urgență din pandemie disecată de 42 de autori printre care Ana Blandiana, Andrei Marga, Cornel Udrea, Victor Măruțoiu, Emil Pop, Ionuț Țene.

Marius Turda, Războiul sfânt” al Rasei. Eugenia și protecția Națiunii în Ungaria 1900-1919”.

Volumul profesorului de la Oxford Brookes este o premieră absolută. El chestionează naționalismul maghiar prin procesele eugenice. E prima carte scrisă de un autor român, academic în mediul englez, care cu minuțiozitate pune lupa pe acest tip de chestiuni. Fapt de semnalat, Editura Școala Ardeleană a reușit să-l „deturneze” pe Marius Turda, care a publicat volume la… ieșenii de la Polirom.

Enciclopedia imaginariilor este o serie de cinci volume masive coordonate de profesorul Corin Braga la Polirom. E o lucrare monumentală, ca urmare a unui proiect UEFISCDI derulat de Universitatea Babeș Bolyai. Sunt noii intelectuali, sunt tinerii intelectuali ai UBB în acțiune, cu 2-3 excepții. Stă foarte bine UBB la acest capitol.

Proiectul și-a propus să producă o „bază de cunoștințe” și o enciclopedie care să ofere „o perspectivă sinoptică asupra moștenirii culturale și a identităților spirituale din România”. Enciclopedia cuprinde cinci volume: I – Imaginar literar (dir. Corin Braga, Facultatea de Litere); II – Patrimoniu și imaginar lingvistic (dir. Elena Platon, Facultatea de Litere); III – Imaginar istoric (dir. Sorin Mitu, Facultatea de Istorie și Filosofie); IV – Imaginar religios (dir. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă); V – Imaginar și patrimoniu artistic (dir. Liviu Malița, Facultatea de Teatru și Film).

Pandemia veselă și tristă de Florina Ilis, Polirom.

Este noua carte de povestiri a autoarei, renumită scriitoare clujeană.

E prima ei carte de proză scurtă. Sunt șase proze interesante în care autoarea își pune o întrebare pe care ne-o punem majoritatea. Cum ne-a afectat pandemia? Și dacă ne-a schimbat. 

De la Golania la rezist. Jurnal civic 2017-2019 de Ruxandra Cesereanu, la Polirom.

O comparație interesantă între Piața Universității și mișcările #rezist, anti PSD, proteste ce au cuprins întreaga țară, declanșate împotriva schimbărilor în justiție dorite de coaliția coruptă aflată la guvernare. Acesta este un jurnal personal ținut în perioada 2017-2019 de Ruxandra Cesereanu, scriitoare și universitar cunoscut, care s-a implicat în protestele din Cluj, în stradă. Trei ani de vâltoare socială si politică în țara noastra sunt sintetizati în acest jurnal, evidențiind cele mai aspre momente de criză, dar și micile victorii care au păstrat vie speranța protestatarilor și i-au ajutat să “reziste” până la destrămarea coaliției de guvernare din 2019. De la Golania la #rezist contureaza caruselul de emotii si reactii prin care a trecut autoarea în timpul protestelor, asemenea celor cu care a impartasit dorinta de trezire civica a României și de aparare a unor principii fundamentale pentru democratie.

Domni și doamne de Marta Petreu, la Polirom. Profesoară de filosofie românească la Universitatea ”Babeș-Bolyai” și cunoscută poetă și eseistă, dar și prozatoare premiată, publică o carte provocatoare.

Ce ar fi fost Lucian Blaga fara Cornelia si cum ar fi aratat opera lui daca nu ar fi fost iubit de ea? se intreaba Marta Petreu. Ea ignora “muzele” scriitorului si se opreste la cea care i-a fost toata viata alaturi, cautindu-i urmele peste tot, in marturiile lui si ale fiicei lor, in marturiile prietenilor sau strainilor. Apoi o evoca pe Doti, sotia lui Radu Stanca, trecuta sub tacere in marturiile fratelui acestuia, cunoscutul scriitor Horia Stanca, si arata cât de puternic legați au fost de fapt cei doi. Discuta cu Mircea Cartarescu despre cartile lui si despre criticii literari. Mai povesteste si despre alti domni si alte doamne care i-au lasat o impresie profunda: Herta Muller, Petru Dumitriu, Stefan Agopian sau contele Miklos Banffy cu a sa Trilogie transilvană.

Cronovizorul de Ștefan Manasia, publicat la Polirom. Un poet, tribunist,  care se apucă de proză. Romanul este percutant, bine scris.

Dictatul de la Viena de Vasile Pușcaș,  Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

Istoricul de la UBB a publicat o carte de documente și interpretări istorice incitantă, polemică. Coperta e superbă.

Francmasoni si patrioti. Francmasoneria, idealul national si realizarea Marii Uniri, coordonatori  Mircea Alexandru Birt, Tudor Salagean, Ed. Școala Ardeleană

Volumul reuneste lucrarile Simpozionului organizat de Societatea „Simion Barnutiu” din Cluj‑Napoca (Atelierul Simion Barnutiu numarul 6), cu ocazia implinirii a 25 de ani de la infiintare (aprilie 1993) si a sarbatoririi Centenarului Marii Uniri. Barnutiu, cunoscut om politic, filosof, pedagog, profesor, luptator neobosit pentru drepturile romanilor, initiat in francmasonerie, a contribuit la dezvoltarea invatamantului universitar din Moldova pana la moartea sa.


Barnutiu a fost un autentic tribun al independentei Romaniei, un avocat al drepturilor si libertatilor poporului roman, aflat in granite proprii si straine, un precursor al Marii Uniri din 1918. Realizarea idealurilor lui, o natiune romana libera intr‑un stat unitar s‑a datorat si unor mari personalitati ale Romaniei, unele dintre acestea fiind si francmasoni.

Femeia de Marțipan de Radu Țuculescu, Polirom

E Țuculescu. Radu Țuculescu. Roman care se citește cu multă plăcere. Foarte bine scris.

Dicționar subiectiv de cultură civică, de Ciprian Mihali, Editura Humanitas.

Profesorul universitar de filosofie dar si diplomat, Mihali e surpriza finalului de an. El publică un volum dedicat culturii civice. Revine în România de la Bruxelles, cu o bună doză de progresism. Textele publicate de el sunt bine scrise, argumentate, de impact.

Povestiri adevărate de Sorin Grecu, Editura Școala Ardeleană

Despre Cluj,  cine dorește să cunoască inefabilul acestui burg, dificil de reperat daca nu ești de-al lui. Oameni fabuloși, personaje, întâmplări scrise excelent de unul din cei mai vechi și buni ziariști ai orașului. Un ochi de reporter experimentat.

„Cenaclul Flacăra de Alexandru Mamina, Editura Cetatea de Scaun.

O analiză istorică percutantă a unui fenomen de masă comunist care a lansat o muzică, artiști folk/rock care rezistă și acum.  Radiografie care vine să completeze cartea lui Vali Șerban, folkist alba-iulian al Cenaclulu, apărută mai demult.

Jurnal de pandemie de Octavian Hoandră, editura Școala Ardeleană

Jurnal personal, foarte bine scris, vână de scriitor autentic. Volum care are un cuvânt înainte semnat de George Banu – ”Scrisori pe timp de ciumă” – și două texte de recomandare: ”Respirație artificială (un pseudo-jurnal) de Vasile Sebastian Dâncu și «Jurnal pentru oamenii ”cuminți” din România» de Ovidiu Șimonca. 

Istoriile literaturii române, antologie de Irina Petraș, Ed. Școala Ardeleană.

 

Antologie apare sub egida Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania Semnează Elena Abrudan, Iulian Baicus, Iulian Boldea, Stefan Borbély, Constantina Raveca Buleu, Ion Buzasi, Al. Cistelecan, Gabriel Cosoveanu, Daniel Cristea-Enache, Constantin Cublesan, Victor Cublesan, Ioan Pop-Curseu, Gabriela Gheorghisor, Dan Gradinaru, Saluc Horvat, Laszlo Alexandru, Adrian Lesenciuc, Nicolae Manolescu, Marius Mihet, Andrei Moldovan, Delia Muntean, Eugeniu Nistor, Olimpiu Nusfelean, Nicolae Oprea, Ovidiu Pecican, Gheorghe Perian, Irina Petras, Ion Pop, Mircea Popa, Ilie Rad, Ion Simut, Adrian Tudurachi, Cornel Ungureanu, Ion Vlad, Razvan Voncu, Magda Wächter.
 
Jurnal de Mircea Zaciu, vol 5-6, editura Limes din Cluj-Napoca.
 
 
Primele jurnale, 1-4, au făcut senzație, au fost controversate, disputate, discutate. Nu fac nici ultimele, 5-6, rabat. Zaciu și capodopera sa, Jurnalul.
 
 
 
2 Comments
  1. […] Iată și selecția Clujul Cultural 15 cărți în 2020  […]

    Reply
  2. […] Iată și selecția Clujul Cultural 15 cărți în 2020  […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!