21 iulie 2020

Cine sunt câștigătorii primei ediții a Premiilor Clujul Cultural

By In Carte

Siteul Clujulcultural.ro a împlinit pe 15 iulie 2020 7 ani de activitate pe piața presei online clujene.

Este singurul site de cultură din Transilvania. 

Cu această ocazie a organizat prima edițiie a Premiilor Clujul Cultural. Ele se adresează excelenței culturale clujene.

Premiile s-au dat pe anul precedent, deci pe 2019.

Prima ediție a Premiilor Clujul Cultural a avut loc luni, ora 19.00, la Muzeul de Artă și a fost transmisă online pe pagina de facebook  Clujul Cultural.

Premiile au  fost anunțate de editorul-coordonator al siteului, jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș și constau într-o statuetă, diplomă și un pachet de cărți.

Pentru că e pandemie, anul acesta Gala de Premiere a fost ținută online, la Muzeul de Artă. În viitor Premiile intenționează să fie ținute offline, cu public, juriu și un cocktail.

Și dacă am vorbit de pandemie, cum am trecut cu toții printr-o stare de urgență ce ne-a ținut două luni în case, deci s-a citit, teoretic cel puțin. mai mult ca în alți ani, prima ediție a Premiilor a celebrat Lectura. 

Siteul a acordat 8 premii:

 • Cartea Anului 2019:Construind Unirea cea Mare”, Ed. Școala Ardeleană.
 • Traducerea Anului 2019: Marius Tabacu, ”Trilogia transilvană” de Banffy Miklos, din maghiară
 • Cartea de poezie a anului 2019:  ”Pereți” de Alice Valeria Micu, Editurile Caiete Silvane și Școala Ardeleană
 • Cartea de proză a anului 2019: ”Uscătoria de partid” de Radu Țuculescu, Ed. Școala Ardeleană
 • Cartea de teatru a anului 2019:Dimineața actrițelor” de Anca Hațiegan, Ed. Polirom
 • Eseul Anului 2019:Cum se inventează un huligan. Mihail Sebastian ziarist la Cuvântul” de Laszlo Alexandru, Ed. Cartier, Rep. Moldova
 • Două Premii pentru Activitate culturală 2019: Victor Constantin Măruțoiu pentru proiectele de la Casa de Cultură a Studenților și ”Cenaclul UBB” coordonat de poetul Ion Mureșan.

„ In primul rind, felicitari pentru initiativa si pentru implinirea a 7 ani de activitate. Sapte e o cifra magica…cu multiple conotatii. Uscatoria de partid e un volum de proze scurte pe care  le-am numit – blitz-proze – termen inventat de mine. Volumul este prefatat de excelentul si regretatul critic Petru Poantă si are, deasemenea, doua studii critice pertinente semnate de Adina Dinițoiu si Vasile Gogea. Doresc să amintesc, neapărat, ca blitz-prozele au fost traduse in ebraică de către doi mari iubitori de cultură română – Moshe Itzhaki si Paul Farcas. Volumul in ebraică a apărut la Tel Aviv, iar la finele anului trecut am făcut un lung turneu prin Țara Sfîntă  de lansări si întilniri cu cititorii. Impactul prozelor traduse in ebraică a fost unul cu totul deosebit care m-a bucurat mult. Sper ca si asupra cititorilor de la noi sa fie la fel…”, ne-a transmis prozatorul premiat Radu Țuculescu.

În viitor Premiile Clujul Cultural se vor extinde și la muzică, film, arte plastice, arte vizuale, teatru și operă.

Puteți urmări decernarea Premiilor mai jos:

2 Comments
 1. […] Este singurul site de cultură din Transilvania.  Cu această ocazie a organizat online prima ediție a Premiilor Clujul Cultural. Ele s-au adresat excelenței culturale din […]

  Reply
 2. […] existat și niște evenimente importante. Cel mai important pentru noi a fost prima ediție a premiilor Clujul Cultural, premii pe care siteul le-a acordat, ”pe bune” adică în afara unor partis pris-uri evidente […]

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!