12 ianuarie 2021

Zi tragică în cultura clujeană. Sars-CoV-2 l-a răpus pe pictorul Viorel Nimigeanu

By In Esenţial

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, 70 de ani, unul din marii artiști plastici ai României,  a murit astăzi în urma infecției cu periculosul virus Sars-Cov-2 care dezvoltă boala Covid19.

Nimigeanu era intubat de 7  zile la terapie intensivă la un spital din București.

La împlinirea a 70 de ani, Muzeul de Artă Cluj i-a organizat lui Nimigeanu a expoziție Aniversară în perioada 7 – 25 octombrie 2020.

Pictorul era și profesor la Universitatea de Artă și Design (UAD).

Foto Dan Bodea/Transilvania Reporter

Cine a fost pictorul Viorel Nimigeanu

S-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973. În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte. Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

A realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX. Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!