10 august 2019

VIDEO Istoria cartierului Grigorescu dar și despre Clujul Verde și criza lui

By In Clio

Cum s-a construit Cartierul Grigorescu? Care e istoria lui? Un cartier cu mult spațiu verde, în orice caz mai mult decît alte cartiere, cum ar fi cartierele-dormitor Mărăști sau Mănăștur, de exemplu.

A explicat și a povestit cu mult farmec istoria cartierului Grigorescu, provocat de reporterul Clujul Cultural, arhitectul Vasile Mitrea, urbanist care a proiectat acest cartier, o adevărată legendă vie între arhitecții clujeni, specialist cu mult spirit civic și în prezent, cu o vivacitate demnă de invidiat de mulții tineri hipsteri arhitecți, autosuficienți și care se cred geniali. Ei nu sunt, dar Mitrea este.

Discuția a avut loc pe mica plajă Grigorescu, amenajată de Primărie, la ediția a 5-a a evenimentului Vamos a la plaja organizată de Asociația Urbannect. În cadrul ei o altă asociație, Clujul Vechi, a organizat o ediție din seria ”Povești despre Cluj” intitulată Clujul Verde.

Discuția a fost așa cum trebuie să fie la plajă: relaxată, cu sucuri și bere la pahar, cu fumat, dar temele au fost foarte serioase iar polemica a fost la ea acasă. S-a discutat foarte pasionat despre un Cluj-Napoca mult mai verde decât cel pe care îl avem acum. Unul în suferință mare la acest capitol.

Primarul Clujului, liberalul Emil Boc, a fost aspru criticat de arhitectul Vasile Mitrea și nu numai, pe tema lipsei unor politici strategice a administrației municipale pentru dezvoltarea zonei verzi și a tot mai multor cedări în fața unor dezvoltatori imobiliari.

Președintele Asociației Urbannect, arhitectul Dan Clinci, a punctat realizările pe zona de spațiu verde: concursurile de soluții pe care administrația municipală le organizează pentru transformarea unor spații publice în zone verzi: circuitul verde Hoia-Grigorescu-Someș-Cetățuie (Masterplanul pentru Someș), Parcul Rozelor, zona Sala Sporturilor, parcul Armătura.

Aspect de la dezbaterea Clujul Verde al Asociației Vechiul Cluj

Administrația județeană va extinde Parcul Etnografic, este un plan ambițios, arhitecții lucrează deja la el (circa 10 firme!).

„Sunt riveran al Someșului, născut în curtea de la casa Tranzit. Acum locuiesc în cartierul Grigorescu. Am spus asta, Someșul are atât de mulți stăpâni – Apele Române, Primăria, Hidroelectrica, încât, ca să se reușească mai mult este nevoie de un organism comun care să se ocupe de valorificarea potențialului pe care apa o are pentru Cluj”, a spus Dan Clinci.

S-a discutat și despre situația Cetățuii:

Alte teme atinse: dezvoltarea Parcului Etnografic, dezvoltarea Parcului Biodiversității al USAMV, situația Parcului Est.

Trebuie să mai facem așa „o dezbatere în șlapi”, a spus Sebastian Moga, președinte Asociația Clujul Vechi. Asociația este cea care organizează tururi istorice, tematice, gratuite în #cluj. Proxima e pe 17 august, privind moștenirea maghiară a Clujului.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.