16 octombrie 2016

Teatrul “Aureliu Manea” din Turda împlinește 68 de ani

By In Actualitate, Teatru

Teatrul “Aureliu Manea” din Turda împlinește 68 de ani, anunță pe pagina personală de Facebook managerul Narcisa Pintea.

“La multi ani, Teatrului Aureliu Manea Turda !
Astazi este ziua ta. Implinesti 68 de ani. Ai fost bun si sensibil, generos si extrem de rezistent. Nu stiu cati iti isi vor aduce aminte astazi sa iti spuna La multi ani dar stiu ca eu iti urez din tot sufletul. Cum as putea sa nu te iubesc cand aproape 30 de ani ai facut parte din viata mea ?!”, a scris managerul.

 teatru

 

Teatrul de Stat Turda (ulterior denumit Teatrul Aureliu Manea Turda ) s-a înființat în anul 1948, prima premieră prezentată (la data de 16 octombrie 1948) fiind “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, în regia lui Nello Bucewski. Cei care au pus bazele noului teatru au fost Gheorghe Damian (director) și Nello Bucewskyi (regizor).

 

narcuisa

Narcisa Pintea, managerul teatrului din Turda (c) pagina personală de facebook

Într-o perioadă de peste o jumătate de secol, Teatrul a prezentat peste 300 de premiere. Din 1993 au început colaborările internaţionale şi deplasări peste hotare cu spectacole proprii în Grecia, Franţa şi Suedia. În repertoriul instituţiei au fost incluse și piese în premieră naţională. Din anul 1999 instituţia îşi schimbă denumirea în Teatrul Municipal Turda. Încă din 1956 artiştii turdeni participă cu succes la diferite festivaluri de teatru la nivel naţional.

Clădirea Teatrului Aureliu Manea din Turda (Piața Republicii nr. 52) a fost construită între anii 1901-1904. Clădirea a adăpostit după 1921 „Casina Intelectualilor Români” și cinematograful particular „La Grecu” (apoi cinematograful „Arta”), iar din 1922 și „Societatea Amicii Artelor”

Narcisa Pintea, managerul acestui teatru, a infiintat Festivalul Teatru pe Drumul Sării, aflat la a șasea ediție și care astăzi are ultima zi a festivalului.

teatru-fest

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.