25 august 2020

Scandalul de la Teatrul de Păpuși ”Puck”. Manager: „Îi dau în judecată pe acuzatori”

By In Teatru

Scandalul de la Teatrul de Papuși ”Puck” continuă. Conducerea teatrului a replicat astăzi printr-o conferință de presă la acuzațiile de discriminare și necolaborare sau colaborare defectuoasă făcute de un angajat și un fost angajat ai secției maghiare.
La conferința de presă au participat managerul Emanuel Petran și șefa secției maghiare, Varga Ibolya.

Varga Ibolya, șef secția maghiară și Emanuel Petran, managerul Teatrului de Păpuși „Puck”. Foto Clujulcultural.ro

Prima care a vorbit a fost Varga Ibolya. 

”De la începuturile sale Teatrul de Păpuși ”Puck„ a avut două secții, a avut scenografi si regizori maghiari. Dacă într-adevăr au suferit de discriminare ce doi acuzatori, Vadaș și Urmánczi Jenő, au fost complici la un act care este pur si simplu jenant. Să spui că e discriminare de zeci de ani este un argument jignitor la adresa unor oameni care nu se mai pot apăra, fiind decedați”, a spus Ibolya, făcând referire la actorii și regizorii maghiari morți dar care au activat și adus glorie teatrului.

Din punct de vedere tehnic, Teatrul, aflat în subordinea Consiliului Județean,  are 60 angajați dintre care 12 actori români, 11 maghiari și 1 regizor maghiar. La sectorul tehnic, în secția maghiară toți  sunt unguri iar la secția română este și un…maghiar.

De când e în funcție managerul Emanuel Petran, de 8 ani, acesta a lucrat cu 91 de actori maghiari

„Cum sunt atunci discriminați?”, s-a întrebat retoric managerul.

Ibolya a mai spus că „mereu în teatru au fost bisericuțe, conflicte, frecușuri, în toți anii dar s-au rezolvat intern„. Cu lacrimi în ochi, șefa secției maghiare a spus că ”actorul Urmánczi Jenő a reușit să rupă trupa în două, nu arată respect față de actorii batrâni. E loc de toată lumea, așa funcționează bine un teatru dar Urmánczi nu vrea să fie bună atmosfera.„

Despre acest Urmánczi , să spunem că, conform documentelor prezentate astăzi de conducere,  nu are studii de actorie și păpușerie, are de regizor. Acesta deține o asociație, Apropo pe nume, care a derulat proiecte cu ”Puck”. Acum a atras o finanțare de 43.000 de euro echivalent 15.000 de forinți de la statul ungar,  spunând că are contract cu Puck ceea ce conducerea teatrului contestă vehement. 

”Eu nu am semnat nici un contract cu Apropo și deci nu știu cum am apărut noi pe site la fundația ungară Bethlen Gabor, un fel de AFCN unguresc, că au ei parteneriat cu noi, când eu nu am semnat așa ceva. Îi dau în judecată pe Urmánczi și pe Vadaș, fost angajat al ”Puck” pentru ce au spus despre mine, jignirile și acuzațiile false pe care le-au făcut. Nu se susțin”, a spus managerul Emanuel Petran.

Jocul lui Botond

Să mai spunem că totul a luat o turnură politică în pre-campanie, cînd deputatul Csoma Botond, președintele județean al UDMR Cluj și candidatul formațiunii la Primăria Cluj-Napoca a pus în programul său electoral ruperea secției maghiare de cea română. Botond a participat la o conferinta de presă impreuna cu cei doi acuzatori.

Tehnic, trebuie o decizie de Consiliu Județean ca așa ceva să se întâmple, secția să fie de sine stătătoare, cu personalitate juridică. Demersul nu pare să fie susținut de Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean, vechi udemerist, candidat la funcție la localele care se apropie, și de care ”ține” ”Puck .

Într-o declarație dată postului TVR Cluj acesta a fost foarte nuanțat și a spus că ”de ce să strici ceea ce funcționează bine de 70 de ani”. 

Petran a mai spus că financiar-contabilicește diferența de bani dintre secția română și cea maghiară e de doar …2000 de lei.

”In ce privește formarea profesională sau proiectele, acuzatorii Vadas și Urmánczi acuză că nu sunt proiecte sau sunt facute de oameni care nu știu limba si cultura maghiara dar propunerile sectiilor lor au fost mereu aprobate în functie de banii care existau în institutie. În plus, Teatrul a colaborat cu zeci de ONG-uri. Problema apare acum cu Asociatia Apropo, asociatia lui Urmánczi,care e un actor bun, nu zicem că nu, dar care a a făcut presiuni că nu am semnat contract cu ea. Nu e ilegal să colaborezi cu ONG-uri, oricare ar fi ele,  dar nu e obligatoriu. 
Procedura e că proiectele sunt discutate cu asociațiile si discutate bugetele inclusiv cu proiectele asociatiilor. Ei mi-au zis că e secret proiectul, că le-am cerut să-l prezinte. Eu nu am semnat proiecte cu Asociatia Bethlen Gabor. Ii provoc pe aceasta cale sa ne arate câți bani publici maghiari au încasat din contractele cu Bethlen Gabor. Apare Teatrul Puck pe site la Bethlen, 44.000 euro. E o suma mare, unică”, a  spus Petran.

”Il bag în Comisia de Etică și Disciplină pe Urmánczi și să decidă aceasta”, a mai spus Petran.

Precizăm că toate contractele de muncă sunt semnate pe an și prelungite an cu an la ”Puck”.

Reamintim că se dorește înfiinţarea unui teatru de păpuşi maghiar. Grupul de iniţiativă care propune înfiinţarea unui teatru de păpuşi maghiar se plânge de discriminarea secţiei maghiare a Teatrului de păpuşi Puck din Cluj-Napoca.

Cei doi au adus o serie de exemple care ilustrează discriminarea care s-a permanentizat în ultimii 4-5 ani în sânul instituţiei. Potrivit celor spuse de László Vadas, secţia maghiară ocupă în prezent locul al treilea în ordinea importanţei, după secţia română şi administraţia instituţiei. Secţia maghiară nu dispune de un buget propriu, şeful secţiei nu are putere decizională. Secţia română este avantajată în distribuirea veniturilor instituţiei, în folosirea sălii, la deplasări şi la participările la festivaluri. Şefii de secţie care au pus în discuţie situaţia creată au fost destituiţi de directorul teatrului.

László Vadas a precizat: în timp ce secţia maghiară a beneficiat de 15 000 lei pentru a realiza două spectacole în anul 2020, secţia română a avut la dispoziţie de 65 000 lei pentru realizarea celor două spectacole proprii. În anul 2018, secţia română a putut participa la şapte festivaluri în străinătate, deplasările fiind finanţate de instituţie, în schimb secţia maghiară s-a putut deplasa la un singur festival, în condiţiile în care costurile călătoriei au fost plătite de gazda evenimentului.

László Vadas a reamintit că secţia maghiară a încercat în ultima vreme să completeze finanţarea primită de la instituţie din bani obţinuţi din concursuri de proiecte, însă, până la urmă, directorul Emanuiel Simion Petran a împiedicat şi această soluţie, refuzând să semneze acordul de colaborare între instituţia pe care o conduce şi Asociaţia Apropo, înfiinţată cu scopul de a ajuta secţia maghiară. În acelaşi timp, secţia română beneficiază de resurse complementare provenite de la trei asociaţii create cu acelaşi scop.

Asociaţia Apropo condusă de Jenő Urmánczi a obţinut de la Fondul Bethlen Gábor un din Ungaria sprijin în valoare de 15 milioane forinţi (42 867 euro) pentru secţia maghiară, însă banii – în lipsa unui acord – nu pot fi folosiţi pentru moment. Un alt sprijin, primit anterior de la guvernul Ungariei, a fost folosit pentru cumpărare unor echipamente de scenă pentru întreaga instituţie, deci şi pentru secţia română.

Vă prezentăm și scrisoarea deschisă a lui Emanuel Petran către candidatul UDMR la Primărie, Csoma Botond:

”SCRISOARE DESCHISĂ DOMNULUI  CSOMA BOTOND,

  PREȘEDINTE UDMR CLUJ ȘI CANDIDAT LA PRIMĂRIA CLUJ-NAPOCA,

 

          Bună ziua! Nu vă cunosc personal și  am fost surprins neplăcut să văd cum instituția pe care o conduc a fost târâtă fără voia ei, prin programul dumneavoastră electoral, într-un scandal cu tentă politică.  Dar cum eu și colegii mei de la Teatrul de Păpuși nu facem politică, o să încerc să vă semnalez aspectele acestui eveniment  din poziția pe care o dețin în cadrul instituției, cea de manager.

           Conduceți un partid, iar acest lucru presupune un act managerial. Ați inițiat un proiect prin care doriți să convingeți electoratul maghiar că îi va fi mai bine pe viitor din punct de vedere cultural, iar mai apoi din punct de vedere social, adică  niște oameni educați vor avea o viață mai bună. Perfect de acord! Și eu dacă aș fi minoritar în Ungaria, aș încerca probabil același lucru, bineînțeles, respectând legile statului de care aparțin. Cu toate acestea, nu aș iniția un proiect  prin care munca a sute de oameni de-a lungul a 70 de ani, jumătate din aceștia fiind maghiari, să fie ștearsă cu buretele și aruncată la coș. Dacă sunt atât de mulți maghiari care au avut posibilitatea de a se manifesta artistic pe scena Teatrului Puck, ba chiar cei care l-au înființat sunt preponderent maghiari, unde este discriminarea de zeci de ani pe care cei doi domni o clamează?

           Domnii Urmánczi Eugen și Vadas László, secondați de doamna Réka Csűrös, sub umbrela proiectului dumneavoastră electoral, fac afirmații extrem de grave la adresa Teatrului de Păpuși, a Consiliului Administrativ și a mea personal.  Vă aduc la cunoștință, că aceste afirmații sunt complet nejustificate, că nu au nicio bază reală și pentru care eu, ca manager,  îi voi acționa în judecată pe cei doi pentru grave prejudicii aduse imaginii instituției și pentru dezinformarea în formă repetată a opiniei publice.

           Să ne întoarcem la ideea de la care am pornit, cea de management. Din punctul meu de vedere, un bun manager este cel care se înconjoară de oameni morali, capabili și cât mai buni profesioniști. Principala calitate managerială este aceea de a gestiona cât mai bine calitățile și acțiunile acestora. Probabil, vi s-a propus de către cei doi aventurieri o idee care vi s-a părut bună pentru campania dumneavoastră și ați girat-o. Nu v-ați pus niciodată problema dacă aceștia spun adevărul,  dacă au o bază reală și legală, dacă au capacitatea de a gestiona situația în care singuri au intrat și dacă sunt morali. Dumneavoastră vreți să construiți un teatru cu cei doi. Ați fi putut să îmi dați un telefon și să mă întrebați care sunt calitațile manageriale ale acestor doi oameni. Vă informez că aceștia au fost numiți de-a lungul timpului, de către mine, în funcția de Șef Secția Maghiară.  Nu au venit cu nicio idee inovatoare pentru secția maghiară, nu au înțeles nimic din zona administrativă a funcționării instituției, nu au făcut altceva decât să încerce să-și promoveze propriile proiecte,  motiv pentru care, după câteva luni, i-am înlocuit. NU AU FOST ÎN STARE SĂ CONDUCĂ O SECȚIE!

          Dumneavoastră doriți să construiți cu ei un teatru. Este ciudată această dorință, nu prin faptul că doriți existența lui, lucru poate normal, ci pentru faptul că ați propus doi diletanți într-ale managementului. Ei nu înțeleg nimic din ce se întâmplă într-o instituție publică, nici din punct de vedere administrativ, nici logistic și nici financiar. Ca dovadă sunt acuzele nefondate pe care le aduc, faptul că au participat la conducerea teatrului, dar, totuși, spun că sunt discriminați, faptul că au putut să schimbe prin propuneri lucrurile din secție, dar nu au făcut-o. I-ați transformat într-un stindard pentru proiectul dumneavoastră electoral. Dacă stindardul dumneavoastră sunt doi oameni care nu încercă altceva decât să atragă bani în interes personal din Fondurile Bethlen Gábor, atunci aveți mari probleme. Ca manager. Dacă nu ați dorit decât să faceți din ei o trompetă electorală, atunci ați reușit cu prisosință. Dar, dumneavoastră conduceți un partid. Iertați-mă, dar nu ați putut manageria un punct simplu al programului dumneavoastră electoral. Ca de la manager la manager vă întreb:

          CUM VEȚI CONDUCE UN ORAȘ?  

Cu deosebită solicitudine,

Mureșan Petran Emanuiel Simion,

Managerului Teatrului de Păpuși Puck, instituție pe care tocmai ați destabilizat-o pentru următorii ani.

P.S.: Exact peste un an, vă voi întreba prin intermediul mass-media  cum stați cu Teatrul Maghiar de Păpuși, știind amândoi la fel de bine că după alegeri vine o criză economică în care nu se vor înființa instituții ci, probabil, se vor desființa.”

 

3 Comments
  1. […] Maghiar de Păpuşi Cluj” a remis redacției Clujulcultural.ro o scrisoare de răspuns la adresa acuzațiilor conducerii Teatrului de Păpuşi ”Puck” Cluj făcute într-o conferință de presă la adresa intenției de a separa secția maghiară de cea română de către ”Grupul de […]

    Reply
  2. […] Maghiar de Păpuşi Cluj” a remis redacției Clujulcultural.ro o scrisoare de răspuns la adresa acuzațiilor conducerii Teatrului de Păpuşi ”Puck” Cluj făcute într-o conferință de presă la adresa intenției de a separa secția maghiară de cea română de către ”Grupul de […]

    Reply
  3. […] Scandalul de la Teatrul de Păpuși ”Puck”. Manager: „Îi dau în judecată pe acuzatori” […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.