Scandal la Opera Maghiară. Zeci de angajați apără direcțiunea, printr-un comunicat, împotriva ”calomniilor”. Ei acuză un coleg, fără să-l nominalizeze, că dă vina pe conducere pentru apariția a 30 de cazuri de COVID-19, fapt ce a paralizat Opera Maghiară. Acesta e acuzat că ar fi răspândit ”calomnii”. 

”În urma prezentării premierei operei „Flautul fermecat” din data de 3 octombrie, mai multe calomnii au fost făcute la adresa Operei Maghiare. Noi, 94 de angajați ai instituției, semnatari ai acestui document, considerăm că pentru dezmințirea acuzațiilor, avem responsabilitatea de a face public unele informații privind situația actuală:

Direcțiunea Operei a adus la cunoștința tuturor angajaților prin email și verbal (cu ajutorul unui personal desemnat) regulamentul pentru prevenirea contaminării cu virusul Covid-19 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară. În clădirea Operei începând cu luna martie toți angajații au avut obligația de a purta mască, și a fost indicată purtarea mănușilor de unică folosință. Îndeplinirea acestor reguli este responsabilitatea fiecărei persoane în parte, iar nerespectarea acestora se face cu asumarea răspunderii individuale. Direcțiunea nu îşi poate asuma responsabilitatea pentru deciziile personale care contravin regulamentului. Conform ordinului, în clădire sunt așezate dispozitive cu dezinfectant, la intrare se ia temperatura angajaților, iar sălile sunt sterilizate zilnic.
        Conform regulamentului, în cazul în care un angajat prezintă simptome de Covid-19, este obligat să înștiințeze imediat medicul de familie și direcțiunea Operei, și este nevoit să rămână acasă până la vindecare. Dorim să accentuăm faptul că în cazul în care direcţiunea nu este informată cu privire la nerespectarea acestor reguli, nu are cum să ia măsuri preventive și nici nu poate fi trasă la răspundere. Conducerea Operei imediat după ce a aflat de primul caz de infecție, a dat un nou ordin: începând cu 5 octombrie este strict interzisă intrarea în instituție. Doar câte o persoană a personalului de administrație este prezentă în birouri, pentru a diminua răspândirea virusului.
Conform legislaţiei în vigoare, la spectacolele Operei Maghiare din luna octombrie, în loc de 820 de persoane, doar 410 spectatori au ocupat loc în public. Purtarea măștii a fost obligatorie, iar celor care nu aveau mască, li s-au oferit măşti din partea instituției. La intrare publicul era invitat să folosească dezinfectant de mâini, și i s-a luat temperatura. Treisprezece angajați au fost însărcinați cu supravegherea sălii și a foaierului pentru respectarea regulilor anti-Covid (purtarea măștii, distanțarea socială) pe toată durata spectacolului și în repetate rânduri au fost atenționați prin anunţuri puse la difuzoarele din sală pentru respectarea regulilor. În timpul celor două reprezentații sala mare a fost aerisită.
        Triști și indignați am luat la cunoștință acea calomnie apărută anonim, conform căreia unii angajați cu simptome Covid-19 ar fi fost obligați să ia parte la repetiții. Colegul care a comunicat aceasta, are obligația de a-și face public numele.
        Noi, 94 de angajați ai Operei Maghiare din Cluj, respingem acuzațiile presei, conform cărora direcțiunea ar fi responsabilă pentru actuala situație epidemică apărută în instituție. Colegilor afectați de virus le dorim însănătoșire grabnică!”, conform comunicatului remis presei.

Persoanele care au semnat declarația:

 1. Antal Attila
 2. Antal Mária Magdolna
 3. Babos Kinga
 4. Balla Sándor
 5. Barabás Csaba
 6. Barabás Júlia
 7. Barabás Sándor
 8. Barabás Zsuzsa
 9. Bardon Tony
 10. Bereczky Delinke-Ráhel
 11. Béres László
 12. Buksa Mária
 13. Buksa Péter
 14. Cădariu Mircea
 15. Csete Márton
 16. Demény Attila
 17. Feier Anda Diana
 18. Fodre Attila
 19. Hasznosi Zoltán
 20. Hauer Erik
 21. Horváth Erika
 22. Horváth Zoltán
 23. Incze G. Katalin
 24. Jancsó Hajnal
 25. Kádár Kinga
 26. Kakucs Éva
 27. Katrinecz Erika
 28. Kele Brigitta
 29. Kis-Kalló András
 30. Kis-Lukács Bernadett
 31. Kondrát Bea
 32. Kostyák Júlia
 33. Kovács László
 34. Köri Kinga Krisztina
 35. Laczi-Zsoldos Noémi
 36. Lőrincz Gyula
 37. Márton András
 38. Morvay Viktória
 39. Nagy Gergő
 40. Pálfi Kinga
 41. Peti Tamás Ottó
 42. Popa Andreea
 43. Prisacariu Oana
 44. Rétyi Zsombor
 45. Rusu P. Gabriela
 46. Salamon Ádám
 47. Selmeczi György
 48. Siklódi Zoltán Géza
 49. Starmüller Katalin
 50. Szabadi Péter
 51. Szabó Emese
 52. Szabó József
 53. Szabó Krisztina
 54. Szabó Levente
 55. Szabó Melinda
 56. Szalantai Beáta
 57. Székely Attila
 58. Szép Gyula Bálint
 59. Szikszai László
 60. Szőcs Imre
 61. Telpiz Ilie
 62. Terebesy Ioana Cristina
 63. Timofte Daniela
 64. Tóth Erzsébet
 65. Tóth Ilona
 66. Tóthfalusi Hajnal
 67. Török Dani Márton
 68. Tulbure Gună Livia
 69. Varga Attila
 70. Varga János
 71. Venczel Attila
 72. Vigh Ibolya
 73. Vlad Sebastian, și 21 de semnatari anonimi

Cluj-Napoca, 19 octombrie 2020

Citește și: 

UPDATE. OFICIAL. 5 cazuri de Covid 19 la Opera Maghiară din Cluj !

2 COMENTARII

 1. Comunicatul nu contrazice nerespectarea regulilor la repetitii deci e clar ce s-a intamplat. In rest, pupincuristii semnatari fac ceea ce stiu cel mai bine, incearca sa linguseasca conducerea. Ce le pasa lor ca unor colegi le-a fost pusa viata in pericol?!

  • Așa credem si noi, ca s-au creat tabare, pupincuriștii semnatari si cei care nu au semnat. Avem surse în operă, stim că asa e. Regretabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.