16 decembrie 2017

Revenirea Forței. “Star Wars-The Last Jedi”, cel mai bun film din noua trilogie

By In A 7-a, Actualitate

Star Wars-The Last Jedi”, al doilea film al noii trilogii Star Wars, intrată pe mâna Disney Company, este o plăcută surpriză după prima parte, The Force Awakens și spin-off-ul Rogue One.

The Last Jedi este scris și regizat de Rian Johnson, produs de Kathleen Kennedy și Ram Bergman și produs de  J.J. Abrams (regizor The Force Awakens) Jason McGatlin și Tom Karnowski.

Foto Annie Leibovitz

După primul episod, The Force Awankens/Trezirea Forței, regizat de J.J. Abrams, considerat de fanii Star Wars un episod mai puțin reușit, chiar dezamăgitor, mai ales datorită personalui negativ Kylo Ren, băiatul simpaticului pilot Han Solo, care e atras de partea neagră a Forței, ucigându-l pe Han (Kylo e copie palidă a terifiantului Darth Vader), The Last Jedi conține ingredientele care au făcut ca Star Wars să între în istoria cinematografului.

Filmul are alt ritm, are o acțiune intensă în cea mai mare parte a lui. Tot universul Star Wars e prezent: bătăliile stelare care sunt  marcă înregistrată, planetele misterioase, personaje bine configurate, răsturnări de situație, acte de eroism, un story puternic.

Avem de data asta ca punct de atracție, o revenire spectaculoasă, cea a lui cavalerului Jedi Luke Skywalker, retras pe o planetă ascunsă de periculosul Ordinul Întâi, care îl caută pentru a-l lichida.

“M-am retras aici ca să mor”, îi spune Luke noii sale învățăcele, frumoasa și curajoasa Rey (Daisy Ridley). O Jedi nativă, provenită din părinți hoți de fier vechi, dar care are Forța de partea ei. Luke o înveță, cam sumar,  tainele Jedi.

Rey și Luke Skywalker Foto The Last Jedi official page

Un alt moment important este faptul că Rey cu Kylo Ren comunică telepatic, dar totul e o manipulare a lui Snoke. Asta însă nu îi împiedică se despartă violent, după ce Rey, însoțit de acesta,  îl înfruntă pe terifiantul Snoke, liderul suprem al Ordinului. Rey reușește să îl ucidă pe acesta, una din secvențele puțin veridice propuse de film, ținând cont mai ales că Rey încă nu e un Jedi la nivelul lui Luke sau maestrului Yoda. Și totuși îl ucide pe Snoke, apoi se luptă alături de Kylo cu trupeții acestuia dar se despart în momentul în care Kylo Ren alege definitiv the dark side.

Un alt personaj de legendă, Maestrul Yoda,  reapare exact într-un moment de cumpănă, îndepărtând deriva psihică căruia i-a căzut pradă Jediul… Luke.

La final sunt momente dramatice, o evadare spectaculoasă a flotei Rezistenței și o bătălie cu numeroșii stormtroopers coordonați de Kylo Ren,  care devine noul lider al Ordinului Întâi.

Apariția holografică a lui Luke Skywalker, care îi face o farsă imensă fostului său ucenic Kylo Ren (fiul lui Han Solo care a vrut să devină Jedi dar a eșuat sub comanda lui Luke) este extraordinară. Luke salvează Rezistența dar apoi iese definitiv din scenă. Este una din cele mai gustate secvențe ale filmului.

Dar promisiunea apariției unei noi generații de Cavaleri Jedi școliți de Luke în culise oferă speranțe că ultimul episod din seria Star Wars va fi… epic.

 

Reviewul din The New York Times AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.