Rectorul  UBB Cluj,  psihologul Daniel David, a fost invitatul celei de a treia ediții a podcastului Serile Clujul Cultural online. Timp de o oră, acesta a discutat despre cartea sa ”Psihologia poporului român”, un studiu monumental pe 50.000 de români dar și despre UBB și efectele pandemiei Covid19. 

Daniel David a discutat cu editorul Clujul Cultural despre starea învățământului și s-a arătat afectat de faptul că avem 42% dintre tinerii de 15 ani analfabeți funcționali. 

”Distanța dintre elite și analfabeți este foarte mare și se vede de exemplu cel mai bine în învățământul preuniversitar unde avem performanțe la olimpici dar și 42% din cei de 15 ani analfabeți funcționali în același sistem. Este trist, pentru că peste trei ani cei care acum au 15 ani sunt cei care votează, vor intra în câmpul muncii, sunt cei care încep să conducă societatea. Vor da la facultate”, a spus acesta.

El consideră că una din soluții este reactivarea proiectului prezidențial intitulat ”România educată”:  ”Fac parte din comisia națională a președintelui, dar nu se mai face mare lucru. Noi am dat o serie de documente. Probabil că au fost alegeri, și vin alegerile și președintele nu vrea să-l lege de perioada alegerilor. După ce trec acestea ar trebui repus pe tapet pentru că România are nevoie de un proiect de țară în acest sens”, a spus Daniel David.

UBB a acordat bursele sociale în pandemie.

Întrebat dacă a pierdut UBB bani în pandemie, rectorul Daniel David a spus că universitatea este afectată, dar a precizat că UBB a ajutat studenții afectați de pandemie prin plata la zi a burselor sociale. 

”Noi am plătit la zi, am investit în comunitatea noastră. De afectat suntem afectați economic toți”, a precizat rectorul.

Despre digitalizare si educația online, rectorul UBB a spus clar că e o soluți de criză și că așteaptă revenirea la educația față în față, chiar dacă digitalizarea era parte din programul cu care a cucerit rectoratul, totuși, e insuficient ca stil educativ.

În ce privește trăsăturile psihologice ala poporului român la 5 ani de la lansarea cărții ”Din psihologia poporului român”, David a spus că generația milenialilor (1981-1992) și generația Z (90-2002) sunt mai apropiați de valorile europene, mai adaptați la tehnologie și mai adevacți cerințelor societății occidentale.

„Sunt mai puțin colectiviști decât generațiile de dinainte, formate în regimul comunist” a spus David.

Mai multe puteți să vizionați mai jos:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.