9 ianuarie 2021

Polemici în lumea istoricilor în urma unei decizii CNCS

By In Clio

Polemică în lumea istoricilor clujeni declanșată de o decizie a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS). Acest for important pentru cercetarea științifică a declasat revista Transylvania Review, editată de Centrul de Studii Transilvane (CST) Cluj-Napoca, unde activează istorici clujeni. 

CNSȘ oferă premii pentre articole științifice, brevete, dar mai ales evaluează edituri, reviste, proiecte, cărora le acordă calificative științifice.

CNSȘ a declasat din categoria A și a plasat în categoria B  publicația trimestrială Transylvanian Review, publicație academică, de istorie, care apare neîntrerupt la Cluj-Napoca de 31 de ani, în limbi de circulație internațională.

Declasarea publicației poate duce la pierderea unor colaborări importante din partea unor istorici de calibru și a unor finanțări. 

Ioan Bolovan, istoric, coordonator al CST, membru corespondent al Academiei Române dar și Ioan- Aurel Pop, președinte al Academiei și fost director al CST au depus o contestație oficială împotriva acestei decizii considerată de aceștia injustă și neprofesionistă.

Din informațiile Clujul Cultural o explicație a acestei decizii ar fi o posibilă reglare de conturi între CNSȘ și anumiți istorici clujeni.

Am contactat CNSȘ dar nu avem un răspuns până la ora publicării articolului.

Vom reveni.

Citiți adresa înaintată la CNSȘ de istoricii Ioan Bolovan și Ioan-Aurel Pop: 

 

3 Comments
  1. […] un răspuns oficial la contestația depusă de academicienii Ioan Bolovan și Ioan Aurel Pop la decizia de declasificare a revistei de istorie Transylvania […]

    Reply
  2. […] ce CNSC a declasificat o revistă academică importantă, despre care Clujul Cultural a scris  pe lrarg AICI, iată că și una din cele mai dinamice și bune edituri clujene a fost declasificată. Este vorba […]

    Reply
  3. […] ce CNSC a declasificat o revistă academică importantă, despre care Clujul Cultural a scris  pe lrarg AICI, iată că și una din cele mai dinamice și bune edituri clujene a fost declasificată. Este vorba […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!