(P) 100 de elevi de la Școala Gimnazială Ion Agârbiceanu au omagiat Marea Unire

Actualitate Clio

Proiectul Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” intitulat ,,Centenarul unităţii naţionale-100 de ani de suflet românesc“ este conceput ca o scenă de lansare a tinerelor talente: elevi cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani care sunt atraşi de arta dramatică, de pictură sau  de poezie şi cântec. În anul 2018 numărul elevilor implicaţi în proiect se ridică la aproximativ 100, coordonaţi de 20 cadre didactice.

Proiectul a avut ca perioadă de desfăşurare lunile mai-noiembrie 2018 având planificate 4 activități desfăşurate în luna mai- Ne comemorăm eroii şi cealaltă în noiembrie 2018: La mulţi ani, România, şi alte două activităţi menite să întregească proiectul, desfăşurate tot în anul 2018: Ne pregătim pentru a deveni mari artişti şi La Alba-Iulia, capitala Unirii. Toate cele 4 activităţi cultural-educative au fost programate să răspundă temei proiectului: marcarea celor 100 de ani de la făurirea statului naţional român prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu România. Activităţile s-au desfăşurat în şcoală dar şi locuri cu mare rezonanţă istorică, naţională: Sala Unirii Trasilvaniei cu România de la Alba Iulia, Muzeul Unirii din Alba Iulia, Catedrala Unirii din Alba Iulia, Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca, Mormântul lui Mihai Viteazul de la Câmpia Turzii, Parohia Sfântul ,,Ioan Botezătorul” din Cluj-Napoca.

La şcoala activităţile cultural-educative s-au desfăşurat  în sala multimedia, care are scenă, dar și în curtea şcolii. Ideea înfinţării unei trupe de teatru cu actori care să provină din rândul elevilor din Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu s-a înfiripat în anul 2016, când pentru serbarea de Crăciun a fost pregătită o şezătoare. Astfel, în anul 2017 s-a pus în aplicare ideea începând cu identificarea unor potenţiali actori care să pună în scenă victoriile armatei române din anul 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Și așa fără prea multe căutări, a luat fiinţă trupa de teatru de la Şcoala Gimnazială Ion Agârbiceanu, alcătuită din elevi din clasele aVI-a B şi a VII-a A, care au pus în scenă prima scenetă ,,Pe aici nu se trece” jucată la serbarea de Crăciun 2017. Apoi s-a făcut  o adaptare la cadrul spiritual oferit de Biserica Sfântul Ioan Botezătorul,,Eroina de la Jiu”. Pentru a marca finalul proiectului educaţional realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj, trupa de teatru Micii actori amatori au pregătit piesa ,,Unirea- poporul a înfăptuit-o”.

De specificat este faptul că, proiectul are două etape de desfăşurare, prima neavând finanţare din partea Consiliului Judeţean Cluj, a doua etapă fiind realizată în parteneriat cu Consiliul Judeşean Cluj care a finanţat o parte însemnată din activităţi. În prima etapă  cuprinsă între lunile noiembrie 2017- martie 2018 s-au derulat trei activităţi educative menite să introducă elevii şi cadrele didactice din şcoală în atmosfera de mare sărbătoare naţională din anul omagial 2018. În luna noiembrie 2017 s-au desfăşurat ample activităţi dedicate luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz de la care s-au împlinit 100 de ani în 2017;  în ianuarie 2018 şcoala a marcat Unirea Moldovei cu Muntenia prin dubla alegere  ca domn al lui Alexandru Ioan Cuza, pentru ca în luna martie să se desfăşoare o activitate cultural-religioasă în care să se evidenţieze rolul credinţei ortodoxe în existenţa românilor. 

â

Şcoala are rolul fundamental de a-i responsabiliza pe elevi, de a le forma deprinderi şi priceperi, de a le trezi interesul faţă de tradiţii, obiceiuri, cultură şi istorie naţională. În acest sens, proiectul de faţă îşi propune să contribuie, prin valorificarea talentului artistic, la dezvoltarea patriotismului, la elogierea românilor care, în anul 1918, au creat România Mare.  Misiunea nu a fost uşoară, dar a fost incitantă, deoarece au fost  valorificate, în special, creaţiile proprii, fie piese de teatru, ale căror scenarii sunt create de către elevii sub directa îndrumare a coodonatorilor, fie desene, poezii sau cântece patriotice. Au fost admise şi cele care au autori consacraţi, dar care elogiază Marea Unire din anul 1918. Conceput ca un proiect care să faciliteze activitatea de descoperire şi valorificare de tinere talente la istorie, limba română, desen şi muzică, proiectul educational ,,Centenarul unităţii naţionale – 100 de ani de suflet românesc ” se doreşte a fi un omagiu adus făuritorilor Marii Uniri din anul 1918 de elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Ion Agârbiceanu”, Cluj-Napoca.

 Activitatea extraşcolară contribuie la adâncirea şi completarea proceselor de învăţare, dezvoltarea aptitudinilor elevilor. Având în vedere că aceste activităţi nu sunt prevăzute în programa şcolară, ele sunt stabilite de către profesor în funcţie de interesele şi dorinţele elevilor, în funcţie de resursele materiale şi umane. Alegerea din timp a materialului şi ordonarea lui într-un repertoriu cu o temă centrală este o cerinţă foarte importantă pentru orice fel de activitate extracuriculară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *