28 ianuarie 2019

OPINIE Când vom depăși la Cluj modul pășunist de a omagia un simbol?

By In Esenţial

Renumitului actorul Florin Piersic i s-a organizat un spectacol-omagiu, la împlinirea vârstei de 83 de ani.  

Incontestabil, Florin Piersic este un simbol al Clujului, al teatrului și cinematografiei românești. A făcut roluri importante în teatru dar faima sa vine mai ales din filmografie, de la Harap Alb, Columna, Pintea și, mai ales, seria de filme de aventuri Mărgelatu, unde îl joacă excelent pe aventurierul pașoptist. A devenit un icon românesc.

Florin Piersic este un Alain Delon român, păstrând proporțiile, un sex simbol al anilor 70. Frumos și charismatic, Piersic a frânt multe inimi. Iar stilul deschis, foarte deschis , nu i l-a putut înfrânge nici Securitatea așa cum a dezvăluit primarul Emil Boc în sărbătoarea de sâmbătă seara.

Se acreditează tot mai mult în societatea noastră, și nu e rău asta, că oamenii, simbolurile gen Piersic să fie omagiați cît trăiesc nu când nu mai sunt printre noi. De aceea fostul Republica poartă numele de Florin Piersic, acuma, cît e în viață marele actor. Probabil va primi și cafeneaua, să fie primit.

Lumea îl iubește pe Piersic, indiferent ce spune, indiferent pînă unde ajung glumele lui. Îi acceptă și îi iartă glumele, așa cum Iohannis sau Cioloș îi vor ierta glumele la limită făcute sâmbătă seara.

Eu cred că într-un oraș care a fost pus pe hartă europeană de TIFF, Piersic ar fi meritat un alt tip de aniversare. Nu una cu iz pășunist, cu mitropoliți, academicieni și alte autorități. Piersic ar fi meritat să fie sărbătorit în breasla lui actoricească iar evenimentul să fie organizat de echipa TIFF, una profesionistă, care știe să ducă la un alt nivel un eveniment de talia asta. Cred că i-ar fi plăcut și domnului Piersic, așa cum i-a plăcut să fie pe afișul, inspirat, al ediției din 2010, alături de Piersic jr. Doi cavaleri Jedi ai cinematografiei românești.

Ar trebui să ne întrebăm, într-un oraș în care au venit actori de talia unor Catherine Deneuve, Armand Assante, Claudia Cardinale sau Alain Delon, de ce nimeni din echipa TIFF nu a fost la pășunismul de sîmbătă seara? De ce nu a fost acolo fondatorul Tudor Giurgiu (l-am întrebat, încă nu a răspuns). I-ar fi fost pe plac lui Florin Piersic un eveniment modern, axat pe cariera lui de actor, nu unul cu tarafuri de muzică populară și discursuri din zona cultului personalității?

E bine că omagiem actori simbol, e bine că evenimentul s-a bucurat de public, a fost arhiplin, lumea îl iubește pe Florin Piersic. Și lui îi place să fie adulat.

Dar tot provincial a fost evenimentul și, în ciuda a ce a făcut până acum TIFF pentru cinematografia românească și Cluj-Napoca, noi aici tot la pășunism am cam rămas.

Nu știu dacă maestrului i-a plăcut, posibil că da, dar dacă citește aceste rânduri să se gândească la două lucruri: că alți actori nu au avut parte de așa ceva (mă refer printre alții la excelentul Dorel Vișan, pentru mine alt actor simbol al Clujului) și la ce ar fi putut face echipa TIFF din ziua lui Florin Piersic….

Poate pe viitor, maestre!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.