26 noiembrie 2016

Lansare de carte despre Nicolae Szoboszlay și fotbalul romantic de altădată

By In Interviu
Jurnalistul Cristian Aszalos își lansează cel de-al doilea volum, ”Ultimul cavaler al fotbalului românesc” sâmbătă, 26 noiembrie 2016 în Sala de conferințe a stadionului Cluj Arena.
 
Un om, o legendă, un suflet, un martor a patru epoci importante, o poveste de viață a unei persoane exemplare, care a decis să nu renunțe la prima sa iubire, Universitatea Cluj.
 
Nicolae Szoboszlay este ”Ultimul cavaler al fotbalului românesc”, după cum spune titlul volumului semnat de Cristian Aszalos.
 
Antrenorul Nicolae Szoboszlay a fost un aristocrat. S-a născut într-o familie foarte bogată, care însă și-a pierdut averea, părinții săi ajungând să moară în sărăcie. Cu toate acestea, bărbatul nu și-a pierdut curățenia sufletească și trupească. A rămas un cavaler și a trăit în vremurile în care fotbalul era încă romantic.
 
”Fotbalul de altădată era mult mai simplu, oamenii erau mai simpli, aveau bucurii mai simple și nu erau atâția bani, nu exista această tentație. Lumea era mai boemă, fotbaliștii erau mai artiști și chiar erau prieteni cu artiștii. Se cânta foarte mult în vestiar. Există glume în carte. Cine nu avea voce, nu avea ce căuta la ”U” Cluj. Din acest motiv este fotbal romantic. Pentru că și atunci vremurile erau romantice. Fotbalul este o lume într-o lume, un micro cosmos”, spune Cristian.
15209012_1514527961897252_466883494_n
Acest volum a pornit de la respectul și admirația pe care tânărul autor le are față de fostul antrenor de fotbal. A ajuns să-l cunoască de-a lungul anilor, în calitate de jurnalist sportiv la Cluj. Astfel a realizat multe materiale cu Nicolae Szoboszlay și a ajuns să afle multe despre cariera sa și despre personaje remarcabile ale fotbalului românesc.
 
”Lucrurile acestea m-au influențat într-un fel și m-au ambiționat să scriu o carte. E un demers realizat din pasiune, din dragoste față de latura frumoasă a fotbalului și într-un fel m-am legat mult și de atmosfera din acea perioadă în care el a activat”, explică tânărul.
 
Cristian Aszalos prin acest volum a încercat să spună povestea omului și antrenorului Nicolae Szoboszlay, dar și să surprindă atmosfera vremurilor în care fotbalul încă era romantic, în care întreg orașul era conectat la tot ceea ce însemna sportul clujean și toată suflarea ”U-istă”. Tânărul este de părere că iubirea pentru ”U” Cluj nu mai este atât de puternică precum era în trecut. Cu toate astea, flacăra rămâne aprinsă și pasiunea continuă să dăinuie, chiar dacă intensitatea trăilor s-a diminuat.
 
”Nu mai e o trăire de masă ca atunci, pentru că există alte preocupări astăzi. Oamenii mai au și alte pasiuni. Lumea poate că e mai complexă. Atunci lucrurile erau mai simple și era mai facil să te atașezi sufletește de niște valori simple, dar de bază ale existenței umane, principii și idei pe care Universitatea le-a îmbrățișat dintotdeauna. Dar oameni precum Nicolae Szoboszlay au reușit să le ducă mai departe prin felul lor de a fi”, spune autorul.
15151504_1514528908563824_2088301460_n
 
Cu toate că antrenorul a evoluat de-a lungul anilor la alte cupluri și s-a mutat dintr-un oraș în altul, iubirea și respectul pentru Cluj și pentru Universitate au rămas neschimbate. Dovada este că ultimii zeci de ani ai carierei sale și i-a dedicat Universității, fiind antrenor de copii și de juniori. Astfel, mii de fotbaliști au trecut prin mâna sa, ajungând piese importante ale fotbalului românesc. Cel mai bun exemplu și poate cel mai cunoscut în acest caz este fotbalistul Ioan Ovidiu Sabău.
 
Nicolae Szoboszlay prin viața și activitatea sa acopera patru epoci istorice esențiale pentru România. Copilărește în perioada interbelică, pentru ca, mai apoi, în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial să se chinuie să rămână în sport, chiar dacă războiul a îngreunat sau chiar a oprit orice activitate normală. Apoi a continuat cu perioada comunistă și, desigur, era postrevoluționară, perioade în care a continuat să iubească fotbalul și să-și exercite meseria la cele mai înalte standarde, devenind astfel un etalon.
 
 
 
”A rămas cu o ținută impecabilă din toate punctele de vedere și întotdeauna ca antrenor, indiferent că a antrenat juniori sau oameni formați, caractere mature sau copii, s-a străduit să-i educe, înainte de toate. Este foarte rar în ziua de azi, un antrenor de fotbal care să pună pe primul plan educația și formarea caracterului. Asta m-a impresionat pe mine. A impus un respect deosebit prin felul său de-a fi. Tocmai de asta a fost considerat un om dificil, un om rigid, obsedat de disciplină, deoarece caracterele gata formate greu mai acceptau să le spună cineva cum trebuie să facă, cum trebuie să mănânce, cum tre,buie să se comporte în societate, cum trebuie să vorbească cu o femeie, cum trebuie să vorbească cu superiorul.”, explică jurnalistul.
 
Cartea, după cum o descrie Cristian, este una plină de culoare și de episoade emoționante din fotbalul românesc. Respectă atmosfera acelor vremuri. Cartea este una foarte bine documentată, la care autorul a muncit aproape patru ani. Este scrisă pe două planuri. Primul plan este povestea antrenorului, stilizată de către autor, oferindu-i o tușă literară. Cel de-al doilea plan este reprezentat de inserțiile biografice ale autorului și mici descrieri care rup ritmul și oferă o anumită consistență pentru a evita plictisirea cititorului.
 
”Este ca și contrapunctul în muzică, i-am oferit un echilibru”, spune Cristian Aszalos.

 
 
 
 
Scrie un mesaj…

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.