14 noiembrie 2019

Hotelul Continental din Cluj, simbol al orașului, din nou scos la vânzare

By In Clio

Clădirea în care a funcționat hotelul Continental este scoasă la vânzare de Artmark, dar prețul nu a fost dezvăluit, conform unui comunicat remis redacției.

Clădirea, fost hotel zeci de ani, este simbol al orașului.

Clădirea are 105 camere, un teren de 1,497 mp și 8,500 mp construiți. 

Abandondată mult timp, clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Ioan Bene, de la firma Ardeleana din Alba Iulia, cu 5 milioane de euro. Bene ulterior a intrat într-un mare scandal de corupție a fost condamnat și este fugit din România.

Cu toată acestea el a restaurat fațada exterioară

Am investit până în prezent peste 3.4 milioane de euro. Nu s-au mai făcut lucrări de anvergură de acum 100 de ani. Am schimbat acoperișul de lemn, s-au făcut lucrări de consolidare a fundațiilor, care erau afectate de trecerea timpului, am întărit structura de rezistență și am montat alte grinzi de susținere. Au fost schimbate toate geamurile, care nu sunt din termopan, așa cum ar crede lumea, ci din lemn. Acoperișul a fost refăcut integral cu materiale importate, de maximă calitate. Toate ornamentele exterioare, stucaturile, au fost refăcute de specialiști din Italia, pe modelele existente, astfel că totul arată ca în anul 1894, anul inaugurării clădirii”, declara atunci Ioan Bene.

Planurile lui s-au zădărnicit după scandalul de corupție în care a fost implicat și condamnarea la pușcărie.

Despre Conti

Hotelul a fost construit în 1894, după planurile unui celebru architect maghiar Lajos Pakey. Iniţial pe acest loc a existat hotelul Naţional, care a fost demolat în 1894, pe locul său fiind ridicat hotelul New York. La parterul hotelului a funcţionat mai mult de o jumătate de secol o cafenea literară şi de presă a oraşului. Clădirea are peste 9.000 de metri pătrați, fiind structurată pe subsol, parte și trei etaje.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.