10 ianuarie 2020

De la buncăr antiatomic la SIMFONIE. Cum va arată noul campus al Academiei de Muzică

By In Muzica

Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca va avea un nou sediu în 2023, a anunțat astăzi rectorul Vasile Jucan. Informația a fost publicată deja în media până s-a trezit Academia să facă conferință de presă. Jucan a explicat pe larg, pe planșe, în ce constă noul sediu, mult așteptat.

Deocamdată Academia funcționează cu o parte din activități în sediu închiriat de la greco-catolici dar dispune și de clădiri proprii și terenuri ultracentrale întăbulate, mii de metri pătrați, care costă o avere.

Investiția majoră ce va fi făcută în infrastructura academic-culturală a Municipiului Cluj-Napoca va fi construirea campusului universitar pentru Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima

Unic în România: nu au sediu funcțional la parametrii moderni

Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima este, în acest moment, singura universitate din România care nu deține un sediu, o clădire funcțională pentru desfășurarea activității didactice, în condițiile în care numărul studenților este în continuă creștere, ajungând la 1.180 la nivelul anului universitar 2019-2020.

Rectorul Academiei de Muzică, Vasile Jucan, arată amplasamentul viitorului campus

Potrivit Legii 165/2013 Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima trebuie să părăsească actualul sediu, de pe str. Ion I.C. Brătianu nr. 25 (în urma retrocedării clădirii către Episcopia Română Unită cu Roma) în anul 2023.

Noua construcție (campus universitar) este un concept integrat, în care studenții și profesorii vor fi protejați prin funcționalitățile complexe oferite.

  Istoric

 În anul 2006 s-a semnat protocolul de predare-primire a obiectivului de investiții Spitalul Clinic de Urgență și a terenului aferent acestuia, situat în Cluj-Napoca, str. Bucium f.n, între Consiliul Județean Cluj și Ministerul Educației și Cercetării. Din 2006 până în decembrie 2017 terenul, în suprafață de 20.071 m2 a fost blocat de litigiile apărute prin Legea 10. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima a reușit, după 5 instanțe judecătorești, întăbularea terenului și a clădirii existente în decembrie 2017 demarând întocmirea documentației și a studiului de fezabilitate după noi Norme, pentru construirea campusului universitar, folosind vechea amprentă a construcției existente și salvând astfel mulți bani publici cheltuiți deja.

HG salvator

 În prezent, conform Hotărârii de Guvern din 30 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2020, a fost aprobată finanțarea obiectivului de investiții de la bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Procedura de licitație și lucrările construcției se vor realiza de către Compania Națională de Investiții, care este beneficiar pe perioada realizării investiției. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima este beneficiar după realizarea investiției.

36 milioane de euro, cofinanțare de 2 milioane de la minister

 Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 176.488.000 lei, adică aproximativ 37 milioane de euro și este cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după Stadionul Municipal. Durata construcției, conform documentației existente, este de 24 de luni.

Ce va conține?

Noua investiție va conține un campus universitar cu sediu, cămine, sală de concerte de 850 locuri ultramodernă.

”Va fi un adevărat hub cultural. Mănășturenii și floreștenii vor avea unde veni, dar nu doar ei. Vor cânta orchestre mari, adevărate. Sunt mega optimist că se va inaugura la timp”, a spus rectorul academiei care e la ultimele luni de mandat, Jucan nu mai are voie să candideze ca rector după două mandate. Candideaza la președinția Senatului, ca să ”pot duce proiectul la capăt”.

3 Comments
  1. […] De la buncăr antiatomic la SIMFONIE. Cum va arată noul campus al Academiei de Muzică […]

    Reply
  2. […] De la buncăr antiatomic la SIMFONIE. Cum va arată noul campus al Academiei de Muzică […]

    Reply
  3. […] Compania clujeană ACI, cea care a construit și stadionul Cluj Arena, participantă la licitație, a menționat însă într-o adresă către Compania Națională de Investiții că va contesta la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor procedura. Reprezentanții companiei clujene solicită anularea parțială a ofertei declarate câștigătoare inițial, aparținând asocierii de firme coordonate de compania bucureșteană Erbașu Construcții și declararea ofertei drept neconforme din cauză că nu ar îndpelini criteriile experienței specifice.   Mai multe  AICI   Citeste si De la bunca antiatomic la campus […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.