Clujul deține multe frumuseți arhitectonice dar și…ciudățenii. Una din acestea este blocul cu un ….singur balcon!

Este vorba de un bloc situat în Piața Mihai Viteazul, vis a vis de Cinematograful ”Florin Piersic” și lângă ceea ce clujenii numesc magazinul FLIP, unde e și o stație importantă de transport urban în comun.

Blocul are un singur balcon dintr-o scăpare… umană.

Povestește fosta profesoară Adriana Herța, fostă angajată a Centrului de Calcul Cluj pentru site:

”Toate blocurile Clujului au fost puse pe planşă la ICP – Institutul de Cercetare şi Proiectare, de pe strada 30 Decembrie ( actuala Memorandumului ), unde este acum rectoratul Politehnicii (fostul sediu al Băncii Dacia Felix). Când s-a refăcut Piața ,,Mihai Viteazul”, s-a conceput şi acel bloc. Şi pentru că avea deschidere spre Someş s-a proiectat şi câte un mic balcon pentru fiecare apartament. Doar că, înainte de-a începe construcția, mai trebuia o aprobare, probabil de la Bucureşti, şi din motive de economie sau de scurtare a timpului de predare, un şef a hotărât ,, fără niciun balcon, numai ferestre ” şi atunci un proiectant a anulat cu câte un X fiecare balcon şi a dat repede planşa constructorului, pentru că, din câte îmi amintesc, urma o vizită de lucru. Şi constructorul, neîndrăznind să încalce indicațiile primite, a construit exact ce a văzut pe planşă, adică un singur balcon scăpase nebarat cu X. Şi a fost construit. Când blocul a fost gata şi s-a făcut recepția, în 1960, era prea târziu să se mai facă ceva … Dar, mai apoi, s-au făcut trăznăi şi mai şi …”

Reactii pe internet: 

Cristina Albu:  Am stat multi ani in blocul respectiv O alta ciudatenie e ca are si loc “de lift”,dar nu are lift!
 
”Aș dori să adaug ceva și eu. În copilărie am auzit povestea de la bunica mea. Adică varianta mea se incadrează în categoria istorie orală. Conform acestei variante, blocul a fost proiectat fără balcoane. Dar constructorul blocului, știind că acel apartament o să fie al unei rude sau cunoștințe, i-a făcut un simulacru de balcon. Se pare că a fost condamnat pentru nerespectarea planului„, a transmis istoricul clujean Lukács József.
Blocul cu un singur balcon, mascat de fostul magazin Flip. Foto Tiby Perl

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.