4 ianuarie 2021

FOTO. Imagini cu evrei clujeni dispăruți în Holocaust, recuperate

By In Clio

O arhivă senzațională de fotografii, cu 4000 de clișee, a fost publicată pe rețeaua socială Facebook.  1000 sunt cu maghiari evrei clujeni, mulți asasinați de naziști în Holocaustul din Cel de al Doilea Război Mondial. Dar sunt și cu români sau maghiari din Clujul interbelic.

Clișeele pe sticlă, acetat de celuloză și celuloid păstrate din clișoteca atelierului fotografic clujean „Foto Sárdi” au fost salvate si recuperate practic de cei care au construit Arhiva de Fotografie. ”Scopul ei e de a salva documente fotografice în vederea cercetării și publicării spre folosul tuturor”, spun cei care au construit-o, Asociația Renascendis.

”În prezent, numele „Foto Sárdi” poate că nu mai spune mare lucru, dar în anii 1935 – 1948 era cel mai căutat și apreciat atelier fotografic din Cluj. Sárdi Elemér (1908 – 1981), proprietarul atelierului, a fost principalul fotograf al vedetelor, artiștilor și personalităților culturale clujene din epocă. Evident, situația se schimbă după 1950 și pentru Sárdi ca pentru toți fotografii din România. Atelierul său, trecut sub umbrela cooperativei, își pierde strălucirea și renumele vremurilor bune. După ieșirea din activitate, numele lui Sárdi nu va fi decât o nouă intrare în lista fotografilor a căror muncă nu mai prezintă interes pentru nimeni.”, explică cei de la Asociația Renascendis.

 

Fotograful Sárdi Elemér (1908 – 1981)

”Portretele realizate începând cu 1937 și până aproape de momentul constituirii ghetoului Cluj în mai 1944. Familii, copii, tineri, bătrâni, femei sau bărbați. Oameni care au reușit să fugă din calea Holocaustului, supraviețuitori ai Holocaustului, dar mai ales victime ale Holocaustului. Ce s-a păstrat din arhiva „Foto Sárdi” ne oferă posibilitatea de a pune chipuri pe câteva sute de fișe ale victimelor Holocaustului. Ne-am dat seama de acest lucru chiar de la primul contact cu materialul fotografic. Este, poate, sigura colecție omogenă (datorată unui singur autor/ atelier fotografic) de documente fotografice care poate ilustra parcursul unei comunități evreiești în deceniul de dinaintea Holocaustului, care portretizează o bună parte din membrii săi (recensământul din 1930 înregistrează un număr de 13.062 de evrei care locuiau în Municipiul Cluj).
 
„Evreii lui Sárdi”
 
În acest context a luat naștere proiectul „Evreii lui Sárdi”, în parteneriat cu Muzeon și Muzeul Holocaustului, pentru care am reușit să câștigăm o finanțare AFCN în sesiunea I/ 2021. Prin proiect vom realiza o bază de date online a portretelor membrilor comunității evreiești din Cluj păstrate în arhiva „Foto Sárdi”, însoțite de o documentare mai amplă acolo unde se va putea, și o expoziție itinerantă”, scriu cei care au grijă de această arhivă, Asociația Renascendis.

Arhiva de clișee Sárdi Elemér

 
Sprijiniți prin donații
 
Asociația Renascendis, cea care are grijă de aceste clișee fotografice are nevoie de bani, de susținere financiară. Are nevoie de 15.000 de lei pentru a acoperi costul de achiziție al arhivei „Foto Sárdi”. Suma va reprezenta și cofinanțarea proiectului la AFCN.
Banii se pot dona direct în conturile Asociației Renascendis:
👉 în LEI: RO50 RZBR 0000 0600 1476 9974 deschis la Raiffeisen Bank România
👉 în EURO: RO12 RZBR 0000 0600 1592 1757 deschis la Raiffeisen Bank România

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!