7 noiembrie 2020

FOTO. Cum va arăta noua Cetățuie, refăcută din temelii

By In Esenţial

Amenajarea Cetățuii a fost tema dezbaterii publice online de joi, 5 noiembrie 2020, a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

A fost  prezentat conceptul de amenajare pentru un proiect extrem de important pentru clujeni, care a fost realizat în urma unui concurs de soluții derulat împreună cu Ordinul Arhitecților din România și cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Transilvania. Proiectul câștigător a fost ales de către un juriu format din experți naționali și internaționali. Aceasta a fost cea de-a doua dezbatere publică pe acest subiect, prima fiind organizată înainte de lansarea concursului de soluții. Până în luna februarie se dorește a fi finalizat studiului de fezabilitate, pe urmă se va trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic. Se speră ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât să fie lansată apoi licitația pentru execuția lucrărilor.

Proiectul a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică).

Model de amenajare al Cetățuii

Traficul de pe Dealul Cetățuia va fi calmat prin proiectul de modernizare propus de echipa Metapolis și Atelier Mass pentru Primăria clujeană. Actuala parcare a Hotelului Belvedere va dispărea, în locul ei urmând să apară un platou cu terase care să recreeze atmosfera baroc și să pună în valoare cetatea istorică de pe deal, care dă și numele zonei de belvedere a Clujului. Pe deal vor putea în continuare să circule cu mașina riveranii, aprovizionarea și clienții hotelului sau o linie de bus mic electric care să deservească zonă, mai ales pentru a ușura accesul persoanelor cu dizabilități. Hotelul va fi încurajat să utilizeze parcarea subterană cu 20 de locuri și va avea o parcare în zona împădurită.

Din punct de vedere al stabilității, zona comportând alunecări de teren, se va reface sistemul de drumuri și se va monta un sistem de avertizare cu senzori.

Locul de joacă de la bază și zona cu terenuri de sport de pe Deal vor fi păstrate, însă vor fi reorganizate cu mobilier și aparate de joacă din materiale naturale. Scările în forma actuală vor dispărea, iar panta aleii de acces pe Deal va nivelată, nu va mai fi atât de ab la fel ca și celelalte trasee pietonale. Aleile au fost dimensionate în așa fel încât să preia și bicicliștii.

Mai multe puteți citi și în ActualdeCluj.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.