Festivalul ”Clujotronic”, ediție hibridă, cu video mapping și alte evenimente

Cooltura

A 9-a ediție a Festivalului de artă electronică Clujotronic, organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez din Cluj-Napoca, are loc în perioada 2 – 4 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj și în spațiul public din împrejurimi.

Clujotronic propune anul acesta experiența unei ediții hibride. Combinație de evenimente online și offline, punct de întâlnire a artiștilor din Franța, Germania și România, Clujotronic 2020 sfidează frontierele și duce mai departe pasiunea pentru artă și tehnologie.

Noile modalități de socializare, formatele alternative de muncă, precum și accesul la conținuturi culturale pe diferite platforme online au redefinit raportarea noastră la viața digitală în ultima perioadă. Anul acesta, Clujotronic privilegiază colaborarea la distanță, iar fuziunea dintre artă și tehnologie se articulează prin interacțiunea fără contact fizic. Instalații New Media, proiecte colaborative de artă digitală, ateliere, dezbateri, jocuri video independente și expoziții vor ghida publicul în lumea creației fără limite fizice, evidențiind legătura dintre individ și comunitate, mediată de instrumente digitale.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc vineri, 2 octombrie de la ora 20.00 cu un video mapping în curtea Muzeului de Artă, realizat de la distanță de Simon Lazarus, renumit artist vizual francez, acompaniat sonor, din spatele sintetizatoarelor modulare, de JakoJako, artistă tehno germană. Acest proiect colaborativ inedit combină imagini hipnotice, ritmuri electronice și versuri de Lucian Blaga.

Muzeul de Artă va găzdui cele 5 proiecte de artă digitală selectate în urma primului apel la proiecte lansat de Clujotronic în primăvară, care a adunat peste 40 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara. Jocurile video iau anul acesta o formă inedită prin expoziția Machines à Bulles, care cuprinde benzi dese- nate interactive, ce regândesc relația dintre autor și cititor, prezentând forme inovatoare de lectură.

În acest an, Clujotronic transformă diverse spații publice în scene pentru experiențe culturale inedite. Astfel a luat naștere Clujotronic Mile, un itinerariu artistic și interactiv care pornește de la Muzeul de Artă și se încheie pe Bulevardul Eroilor, unde este amplasată expoziția de realitate augmentată We AR Culture, dedicată Clujului. Fotografi, ilustratori și animatori români și germani împreună cu un scriitor francez au lucrat împreună la această expoziție care, prin realitate augmentată, readuce viața în spațiile culturale clujene fragilizate de pandemie.

Ediția hibridă a festivalului stă mai mult ca oricând sub semnul colaborării. În cadrul proiectului CoLaboratory vor fi expuse instalațiile create de 7 perechi formate din artiști români, moldoveni și germani în urma unei serii de rezidențe de artă digitală desfășurate online. Colaborările se extind și la nivelul actorilor locali și festivalurilor de gen, precum RADAR și Open Access.

În online, pasionații de jocuri video sau de artă digitală pot participa la 3 ateliere și un masterclass cu experți francezi, germani și români pe tematici precum sound design în jocurile video, crearea de escape games sau fotogrametrie. Două dezbateri deschise publicului larg vor fi difuzate live pe Facebook și pe noul site al festivalului, aducând perspective diferite asupra rolului creației digitale și al jocurilor video în timpul pandemiei și nu numai.

La mijlocul lunii septembrie, în preambulul festivalului a avut loc Game Jam-ul virtual, evenimentul perfect pentru creativitate, muncă în echipă și entuziasm, chiar și în această perioadă de distanțare socială. Pasionații de jocuri au avut la dispoziție 48 de ore pentru a crea propriul joc. Votul pentru premiul publicului este deschis până pe 1 Octombrie în cadrul grupului de Facebook Games @Clujotronic, iar jocurile vor putea fi testate și în timpul festivalului.

Prin programul său inovator și experimental, Clujotronic 2020 reafirmă reziliența artei și mai cu seamă a artei digitale în aceste timpuri pandemice și își exprimă solidaritatea față de sectorul cultural independent. Sunteți invitați să vă alăturați acestei călătorii hibride, fie fizic sau online pe Facebook, Instagram, dar și pe website-ul proaspăt lansat www.clujotronic.ro.

 Participarea la festival este gratuită și se va face cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Atelierele necesită înscriere prealabilă. Detaliile despre atelierele Clujotronic 2020 sunt disponibile pe pagina Facebook a festivalului. 

Festivalul Clujotronic este organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez din Cluj-Napoca.

PROGRAM

 

FRIDAY | 02.10.2020

20.00 [Art Museum] Official opening
Launch Video Mapping ABISNORR by Simon Lazarus [FR] & JakoJako [DE]

 

SATURDAY | 03.10.2020

11.00 – 15.00 [Online] Workshop Monster Sound Design by Mathilde Hoffmann [DE]

11.00 – 15.00 [Online] Workshop Escaping inside: making escape games by Oscar Barda [FR]

20.00 – 21.30 [Online] Talk Digital Art: Here and Now
Guests: Angela Brennecke [DE], Simon Lazarus [FR] | Moderator: Horea Avram [RO]

 

SUNDAY | 04.10.2020

11.00 – 14:00 [Online] Masterclass Into the light by Christopher Bauder [DE]

11.00 – 15.00 [Online] Workshop Shifting realities | Photogrammetry by Ferdinand Dervieux [FR]

18.00 – 19.00 [Online] Talk Escaping the Lockdown into Alternative Realities
Guests: Pierre Friquet [FR], Thorsten S. Wiedemann [DE] | Moderator: Andrei Istrate [RO]

19.00 [Online] Game Jam Award Ceremony

 

CONTINUOUS | 02. 04.10.2020, 16.00 24.00

Universal rooms @Art Museum // New Media Exhibition

Digital Comics Exhibition Machines à Bulles | powered by Institut français

Games Exhibition Results of the 48H Virtual Game Jam @ Clujotronic 2020

Interactive Installation Neural Bonds | Gabriel Marian & Adrian Crăciunoiu [RO]

Interactive Installation Geometric Tunes | Szkics [RO]

Interactive Installation Me and My Pathogens | Octavian Fedorovici [RO]

Installation Icoana Spațială | Dorin Cucicov [RO]

 

Courtyard @Art Museum // [20.00 – 24.00]

Video mapping ABISNORR by Simon Lazarus [FR] & JakoJako [DE]

 

Digital Cave @Art Museum

Collaborative Digital Artworks CoLaboratory | powered by the German Cultural Centers of Romania

Projection Wanna dance? | B.L.A.N.C.H.E [FR]

 

Clujotronic Mile

Mixed Media Installation ??.??̀ | Blajin [RO]

Urban Intervention distant| Hybrid Lab [RO]

Installation Portal | Andra Purdea [RO]

 

Reflex Gallery

Collaborative Digital Artwork CoLaboratory | powered by the German Cultural Centers of Romania
Basic Worries of Empty Seats | Adrian Ganea [RO] & Jasmina Al-Qaisi [DE]

 

Eroilor Boulevard

AR Exhibition We AR Culture – The new life of cultural spaces

 

 

2 thoughts on “Festivalul ”Clujotronic”, ediție hibridă, cu video mapping și alte evenimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *