Extinderea frontierelor Imperiului Roman, conferinţă atractivă la Turnul Croitorilor

Clio

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca organizează miercuri, 11 martie 2015, ora 16.00, conferința Expanding the UNESCO-WHS: Frontiers of the Roman Empire,  susţinută de prof. dr. Sebastian C. Sommer, coordonator al Comisiei Limes-ului din Germania, profesor la Universitatea din Bamberg şi inspector-şef al Monumentelor Arheologice din Bavaria. Conferinţa este găzduită de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi de Centrul de Cultură Urbană şi se va desfăşura la Bastionul Croitorilor, str. Baba Novac, nr. 35.

 Monumentele care compun granița romană din Germania, ca și cele din Anglia, sunt deocamdată singurele care fac parte din patrimoniul UNESCO. Prelegerea se va concentra pe diferite studii de caz, fiind prezentată detaliat situația actuală a siturilor arheologice care compun granița romană din Germania, cu accent pe prezentarea istoricului și a structurii sistemului actual de promovare și management al fostei frontiere romane.

Vor fi prezentate avantajele metodelor moderne de analiză detaliată a unor suprafețe mari de teren și modul în care monumentele din Germania au fost incluse în listele patrimoniului universal UNESCO.

Actualitatea subiectului este în avantajul României, pe teritoriul căreia există monumente similare celor din Germania, granița romană a Daciei fiind practic cel mai lung sector de limes (linia de frontieră) din Europa, de peste 1000 km. Recent a fost constituită Comisia Limes-ului și în România, care va avea tocmai rolul de coordonare a cercetării și documentării limes-ului dacic în vederea înscrierii acestuia pe lista  națională și apoi pe listele UNESCO. Acest lucru depinde însă de strategia comună a celor 9 țări europene care au pe teritoriul lor porțiuni de graniță romană (Anglia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România), iar prof. Sommer este cel mai în măsură să  prezinte ultimele demersuri în acest sens, fiind liderul grupului de legătură cu membrii ICOMOS și UNESCO pe aceast proiect, motiv pentru care planul de a convinge aceste comisii că trebuie incluse pe listele mondiale și celelalte porțiuni de graniță ne priveşte în mod direct.

 

Fără îndoială scopul final al documentării monumentelor din Dacia constă în punerea acestora în valoare pentru beneficiul publicului larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *