13 martie 2020

Cinci cărți scrise de autori clujeni de citit în timpul crizei COVID-19

By In Carte

Criza coronavirsului COVID -19 ne obligă să ne izolăm în case. Până și premierul interimar Ludovic Orban a intrat astăzi în izolare la Vila Lac 2, de unde conduce guvernul.

Așadar, lupta împotriva acestui virus periculos ne face să stăm la domiciliu și, mai ales, ne poate face să ne întoarcem la lectură.

Și așa spunem mereu că nu avem timp suficient de cărți, să citim, deși titlurile lansate de edituri sunt fabuloase, în toate domeniile.

Pe lângă că volumele din librării  sunt multe foarte bune arată și excelent, ca obiect. 

Siteul Clujulcultural.ro vă propune cinci cărți scrise de autori clujeni care merită să fie citite în această perioadă de izolare sau autoizolare.

Lectura, cum bine știm, e unul din cei mai bun prieteni al omului.

Anca Hațiegan, ”Dimineața actrițelor”, Ed. Polirom

„Dimineaţa actriţelor este admirabilă, realizată cu multă ştiinţă de carte, dar făcută, cum ar zice unul dintre maeştrii autoarei, I.L. Caragiale (din al cărui «clan», n-am nici un dubiu, Anca Haţiegan face parte), cu meşteşug clasic, cu cusătura pe dedesubt, o ştiinţă pusă, aşadar, mereu în slujba subiectului, fiind, astfel, o carte doldora de idei şi de viaţă, cu o narativitate (cu o plăcere de a povesti şi de a înscena) ascunsă şi, deopotrivă, captivantă.”, spune criticul literar Sanda Cordoş.

„Într-o direcţie inaugurată de Jung şi discipolii săi, Anca Haţiegan întreprinde în Dimineaţa actriţelor o adevărată Nekyia, invocînd şi readucînd printre noi spiritele unor artiste care, în condiţiile nefavorabile ale începuturilor teatrului românesc, au dus existenţe precare, marcate de suferinţă. Căci vocaţia lor creatoare nu s-a putut împlini pe de-a-ntregul în acest context neprielnic, iar sacrificiile lor au rămas în mare parte nerăsplătite. Abia acum, reînviate în paginile acestei cărţi, ele primesc recunoaşterea binemeritată, recăpătîndu-şi chipul şi identitatea care începuseră să se şteargă din memoria publicului încă din timpul ultimelor lor zile de viaţă. Anca Haţiegan îşi dezvăluie, prin minuţia documentării şi pasiunea recuperării trecutului, afinităţile cu Ioan Massoff, marele istoric al teatrului românesc.”, susține Ion Vartic.

 

Filoloaga Anca Hațiegan

 

Traian Rotariu, Luminița Dumănescu și Mihaela Hărăguș, „Demografia României în perioada postbelică (1948-2015), Editura Polirom

A fost premiată pentru cea mai bună carte despre comunism scrisă în 2017. Premiul a fost acordat la Gala Istoriei Contemporane organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc șiFundația Hanns Seidel – România care a avut loc laTeatrul Odeon din București.

 

Cornel Jurju,  ”Clujul sub Coroana României”, Editura Argonaut.

A treia carte a istoricului Cornel Jurju, spune povestea vizitelor regale de după Unirea Transilvaniei cu Regatul României.

Istoricul Cornel Jurju

Varga Attila, George Cipăianu, Dennis Deletant, ”Încercând imposibilul. Iuliu Maniu, Britanicii şi Situaţia dificilă a României în timpul războiului (1940-1944)” , Edit. Argonaut.

O analiză complexă, realizată pe baza documentelor de arhivă inedite care au fost descoperite la National Archive Kew din Londra, ce pune în lumină o ecuaţie complicată: un mare patriot român, serviciile secrete britanice, un demers imposibil care a fost încercat de către Iuliu Maniu, pentru binele României, într-un context foarte dificil din perioada celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Poezii: „Căderea din Rai” și „Poduri și vămi” de Horia Bădescu, Ed. Școala Ardeleană

”Tărâmului care mă trimisese în lume şi care acum făcea parte din mine îi parcurgeam hotarele reale şi imaginare cu sentimentul cu care trăieşti amurgul primei iubiri. De care nu te vei lepăda niciodată şi pe care o vei duce în tine până la capătul zilelor.
Urma să-mi iau zborul, să iau viaţa în piept, să învăţ să mă descurc de unul singur. Porţile Raiului meu se închideau încet, însă nicicând pe deplin. Nimeni nu mă alunga din tărâmul pe care, de fapt, n-avem să-l părăsesc vreodată. Plecam de bunăvoie, urmând străvechi legi ale vieţii, pe un drum care nu era altul decât acela al eternei reîntoarceri în lumina nepieritoare a locului peste care plânsese cândva Dumnezeu. ”., poezie de Bădescu.

”Universitatea din Cluj în perioada interbelică”,  4 volume

Proiectul Universitatea din Cluj în perioada interbelică (editori Ioan-Aurel Pop, Simion Simon și Ioan Bolovan) reprezintă o cercetare de amploare dedicată primilor douăzeci de ani de funcționare ai Almei Mater ca instituție academică în limba română, perioadă deosebit de prolifică atât din punct de vedere didactic, cât și al cercetării.

Volumele colecției analizează activitatea celor patru facultăți inițiale din care era alcătuită Universitatea clujeană (Drept, Medicină, Litere și Filosofie, Științe) ele fiind completate cu două studii importante – unul care privește dezvoltarea generală a Universității, iar cel de-al doilea dedicat Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj.

Autorii fac parte din diferite generații de specialiști ai UBB și UMF, care, împreună, au investigat principalele discipline predate la Cluj între 1919-1939 și au evidențiat performanțele științifice obținute de comunitatea academică

 

A apărut pe piață ediția a doua a cărții ”Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.