Centrul de Interes,un nou centru dedicat artei și culturii contemporane din Cluj, va fi inaugurat joi, 8 iunie, începând cu ora 19:00. Menit să îmbogățească și mai mult viața culturală vibrantă a orașului, Centrul de Interes e conceput ca un spațiu care își propune să aducă arta contemporană în mijlocul comunității.

Proiectul noului centru de artă beneficiază de sprijinul Băncii Transilvania, iar evenimentul de inaugurare e realizat în parteneriat cu TIFF și finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Noua instituție s-a format la inițiativa Federației Artiștilor și Galeriștilor din Fabrica de Pensule și a Asociației Artiștilor din Fabrica de Pensule care s-au desprins de consacrata Fabrică de Pensule la sfârșitul lui 2016 și s-au mutat într-un spațiu nou, o clădire industrială din imediata vecinătate a gării, de pe strada Fabrica de Chibrituri, nr. 9 A, cu acces direct prin pasajul subteran care leagă strada Horea și gara de strada Fabrica de Chibrituri. 

În noul spațiu au fost amenajate 5 galerii – BARIL, BAZIS Contemporary, Camera, SABOT, SPAȚIU INTACT4 spații de proiecte, 3 spații de rezidență artistică, 24 de ateliere de creație în care activează peste 30 de artiști vizuali, designeri, arhitecți, toate desfășurate pe o suprafață totală de 2.800 de metri pătrați

Clujulcultural.ro a vizitat Centrul de Interes și vă prezintă fotografii.

Foto Alex Mirutziu

Din fosta platformă Tehnofrig a rămas doar această clădire, aparținând unui investitor privat. Cei din Federație au închiriat de la acesta 2800 de metri pătrați pe o perioadă de 8 ani. Artiștii au închiriat trei niveluri unde vor activa.

(c) clujulcultural.ro

Activitatea acolo e frenetică, mai ales la nivelul galeriilor care încă necesită intervenții serioase. Galeriile sunt amplasate la ultimul etaj al clădirii. În foto vedeți culoarul lung unde unele din acestea au intrarea.

Atelierul galeriei INTACT (c) clujulcultural.ro

La Centrul de Interes au închiriat spații nu doar artiști plastici, sau vizuali ci și designeri cu ateliere diverse, spectaculoase.

(c) clujulcultural.ro

Unul din cei care s-au ocupat intens de noul centru de artă este pictorul și universitarul Florin Ștefan.

Florin Ștefan (cămașa neagră) de vorbă cu un designer (c)-clujulcultural.ro

La ultimul etaj, unde sunt instalate galeriile lucrările de amenajare sunt în toi și necesită intervenții de anvergură. 

(c) clujulcultural.ro

Una din cele mai spectuloase ateliere este cel al celor de la Reborn Bicycles, care customizează biciclete!

” Pasiunea

Ne dăm pe bițe parcă dintotdeauna, am ajuns să le simțim aproape ca niște prelungiri ale noastre. E vorba de senzația pe care o ai când te dai – ești liber, rapid, alert, nu depinzi decât de tine. Te simți viu.  E plăcere pură și, odată ce-ai simțit asta, nu mai scapi.

Bicicleta

Simplă, frumoasă, inteligentă, super tehnologică. O întreagă cultură pe două roți. Nu înseamnă doar mobilitate și independență energetică – e și despre oraș, despre spațiul public, despre ecologie. Despe un stil de viață mai sănătos. Și e legată foarte mult de design, de fashion, de arta urbană.

Reborn

De la a te da pe bițe la a începe să le construiești e, de fapt, un pas mare. Trebuie să vrei tot timpul mai mult – ceva dedicat, care să răspundă exact nevoii tale. Să fii dispus să experimentezi, să vezi dacă-ți iese.Trebuie să ai pitici. Așa am început Reborn-ul în 2012.

Atelierul

E locul în care ne-ntâlnim cu pasiunea noastră, vital pentru noi. Am schimbat până acum mai multe spații, toate industriale – ne place zona asta a orașului. Mergem la atelier să muncim, să ne relaxăm făcând ceea ce ne place. Să ne regăsim, dacă nu sună prea pretențios. Nu-nseamnă că uneori nu bem și bere sau ne uităm la un film acolo. Radioul e setat pe România Cultural.”, au explicat aceștia pentru Clujulcultural.ro

Bogdan & Bogdan și câinele lorm proprietarii atelierului Reborn Bycicles

“Viziunea

De obicei pornim de la o bicicletă veche sau doar de la o piesă a uneia. Ne uităm mult la ea și discutăm, încercând să înțelegem cum a fost gândită iniția și să vedem ce-ar putea ieși de acolo. Provocarea e să aduci o îmbunătățire, atât estetic cât și funcțional. Să dai acelei biciclete sau piese o viață nou, într-o lume diferită de cea în care s-a născut. Când avem o viziune, o trasformăm în proiect. În faza asta încercăm să nu ne gândim deloc la cum ar fi mai simplu sau mai ieftin.

Clienții

După ce-am făcut suficiente biciclete pentru noi am început să facem pentru alții. Reborn nu e însă pentru oricine, iar asta n-are legătură cu banii sau fițele. Putem lucra doar pentru clienții cu care reușim să ne conectăm. Trebuie să-i anime aceeași dorință de-a ieși din serie, aceeași apreciere a ceva custom-izat. Să caute și ei, prin bicicletă, o emoție. Și să vadă în ea un obiect prețios. Dacă vorbim aceeași limbă, facem.”, explică cei doi fondatori ai afacerii, Bogdan & Bogdan.

Lucrări intense – (c) clujulcultural.ro

Program de inaugurare Centrul de Interes:

Odată cu inaugurarea noului centru de artă vor fi vernisate mai multe expoziții, iar artiștii Smaranda Almășan, Sorana Barb, Betuker István, Anca Brânzaș (artist în rezidență/ INTACT PROJECTS), Răzvan Botiș, Alin Bozbiciu, Mircea But, Cîmpan Istvan, Gáspár Szilárd, Ioana Iacob, Natalia Lazurca (artist în rezidență/ Asociația Artiștilor), Dan Măciucă, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Plătică, Bogdan Vrabie și Bogdan Greab (Reborn Bicycles) își vor deschide atelierele publicului larg.

De la Cannes la Cluj, de la film la fotografie!

BARIL prezintă în premieră absolută prima expoziție a regizorului Cristi Puiu. Expoziția Sieranevada, cuprinde o selecție de fotografii realizate de regizor în perioada de post-producție a filmului cu același nume. 

“În luna ianuarie 2016, filmul Sieranevada se afla în post-producție. Tot atunci am pornit în căutarea unei imagini pentru afiș. Am traversat Bucureștiul de la est la vest, sperând să găsesc în inima cvartalelor de blocuri construite în anii ’80 imaginea susceptibilă de a spune ceva despre mine și despre filmul la care încă lucram. Astfel, pornind de la cimitirul Mărcuța, trecând pe acasă și traversând centrul către Lacul Morii, am adunat peste 9000 de fotografii. Dintre acestea, una a devenit afișul filmului Sieranevada”, spune regizorul Cristi Puiu.

Puțini știu că înainte să urmeze cursurile de film, Cristi Puiu a studiat pictura timp de 1 an la “Ecole Superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala “Haute Ecole des Beaux Arts”. Filmele lui au rulat în aproape toată lumea, au fost elogiate de critici și premiate la Cannes, iar cel mai recent lungmetraj, Sieranevada, a fost propunerea României la Premiile OSCAR 2017. Expoziția poate fi văzută până în 30 iulie.

Prima expoziție individuală Bill Viola în România!

BAZIS Contemporary aduce la Cluj lucrări video ale renumitului artist american Bill Viola. Encounters e prima expoziție individuală a artistului în România. Pionier al instalațiilor video, demersul său artistic e un amplu experiment de dizolvare a limitei dintre pictură și arta cinematografică, care durează de patru decenii în care artistul a avut peste 130 de expoziții personale – printre altele la MoMA New York, la Galeria Națională din Londra, la Muzeul Guggenheim din Bilbao, la Bienala de Artă de la Veneția sau la Grand Palais din Paris. Encounters rămâne deschisă publicului până în 15 iulie.

3 artiști clujeni inaugurează Camera din Centrul de Interes!

3 shells and a square game e expoziția cu care se inaugurează spațiul artist-run Camera, al artistei Irina Dumitrașcu. “Shell game” se poate traduce, simplu, “Alba-neagra”, deși în noua Cameră din Centrul de Interes jocurile nu vor respecta mereu indicațiile producătorului. De data aceasta, trei artiști clujeni: Radu Comșa, Irina Dumitrașcu și Vlad Olariu, vor încerca să vă inducă în eroare filozofală. Cu și fără ajutorul pătratului lui Malevich. Expoziția va rămâne deschisă până la 28 iulie.

Galeria clujeană SABOT, în colaborare cu Galeria Wschód din Varșovia prezintă expoziția Bones, a tânărului artist polonez Mikołaj Moskal, născut la Cracovia în 1985. Pentru artiștii clujeni și nu numai, va fi o bună ocazie de întâlnire cu un alt fel de abordare a monocromiei, a ”griului”, în pictura contemporană. Expoziția poate fi vizitată până în 28 iulie.

La SPAȚIU INTACT va fi vernisată expoziția personală a artistei Valérie Mréjen – Voilà, c’est tout. Artist vizual, fotograf și scriitor, Valérie Mréjen multiplică mijloacele de expresie pentru a explora cu și mai multă putere posibilitățile limbajului. Lucrările artistei sunt inspirate de amintiri, măruntele întâmplări ale vieții cotidiene, de detalii crude și ridicole, platitudini sau neînțelegeri ale existenței. Expoziția Voilà, c’est tout rămâne deschisă publicului larg până în data de 15 iulie.

O serie de expoziții vor fi găzduite și în spațiile de creație ale Centrului de Interes: Reverse: Chapter 1 a artistului Ovidiu Leuce la A+Project Space (8-22 iunie), Reborn a artistului Ionel Mihai la BAZIS Project Space (8 iunie – 15 iulie), Self. Perceive/Deceive a artistei Ada Muntean la NANO (8-22 iunie) și Gianni Vattimo meets Vida Gheza: Soft Sculpture No.1, o colaborare pouf. & Sebastian Big.

 Seria de expoziții face parte din programul “PERON 6: Stația pentru Avangardă Artistică”, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Seria de proiecte și ateliere deschise face parte din programul “Tehnofrig: de la fabrica de frig la fabrica de artă”, realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

 

Centrul de Interes (c) clujulcultural.ro

 

4 COMENTARII

  1. Fain!
    O observaţie asupra unui “flagrant”:

    “Artiștii au închiriat trei nivele unde vor activa.”
    Trei NIVELURI domnule “cultural”! Nivele este pluralul de la NIVELĂ, adică, popularul poloboc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.