Scriitorul  Vasile Ernu şi-a lansat, sâmbătă, la Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” Vaslui, volumul Sălbaticii copii dingo, în care vorbeşte despre perioada anilor ’80.

Despre Copilăria copiiilor dingo puteți citi o cronică AICI

Vasile Ernu a afirmat că de obicei cărţile sale au primit şi critici de la persoane care l-au acuzat că descriind ceea ce s-a întâmplat înainte de căderea comunismului doreşte să justifice acel regim. Analist al societăţii actuale, autorul a vorbit, cu prilejul lansării de la Vaslui, despre felul în care România trebuie să-şi construiască viitorul, amintind faptul că tinerii care s-au format în perioada anilor ’80-’90 fac parte dintr-o  generaţie specială, dar sunt tributari tuturor problemelor generate de trecerea de la comunism la capitalismul sălbatic.

“Există un trecut care-i al nostru, cu bune şi rele, dar şi în acea perioadă oamenii s-au iubit, au trăit, au dansat, au cântat, au suferit, au murit şi aşa mai departe. Asta e viaţa noastră, că a fost în comunism, că-i în capitalism, viaţa trebuie să ne-o asumăm. (…) Ultima carte pe care am scos-o, “Sălbaticii copii dingo“, carte destul de pretenţioasă într-un fel, dar scrisă puţin diferit faţă de celelalte (…), e un soi de documentaristică, dar ficţionalizată. Unul dintre lucrurile care m-au preocupat foarte mult în ultima perioadă este ce se întâmplă cu tinerii noştri, cu adolescenţii noştri, care de fapt sunt copiii noştri şi există o ruptură foarte mare între generaţii. Noi nu prea mai înţelegem ce se întâmplă cu tinerii, dar de multe ori problemele lor sunt problemele noastre nerezolvate, mai ales că în anii ’90 noi am acumulat foarte multe probleme pe care nu le-am rezolvat şi le-am lăsat lor, iar acum ele explodează”, a spus Vasile Ernu.

Senatoarea PSD de Vaslui Gabriela Creţu a apreciat că scrierile autorului scot în evidenţă în primul rând nevoia să ne împăcăm cu trecutul pentru a ne putea clădi viitorul.

“Vasile este din Republica Moldova. A studiat şi la Moscova, a studiat şi aici. E dintre cei care, într-un fel, ne pot servi ca oglindă şi revin la nevoia de a-l citi pe Vasile Ernu. Românii n-au ieşit încă din epoca adolescenţei. De ce? Că nu se împacă cu trecutul lor. Noi nu ne-am asumat trecutul socialist, de exemplu. El nu e al nostru. E cumva ceva ce ni s-a întâmplat şi noi n-am participat la el. A venit, a trecut şi noi n-avem nici responsabilitatea răului, nici meritul binelui. Or, cred că ce am găsit în cărţile lui Vasile şi în aceasta e ceea ce cred că ar trebui să căutăm noi înşine: înţelegerea a ceea ce a fost, că noi n-am pierdut doar viitorul, noi am pierdut şi trecutul în momentul schimbării respective”, a spus Gabriela Creţu.

INTERVIU Scriitorul Vasile Ernu: ”Întotdeauna avem „izgoniţi” lîngă noi. În diverse forme”

200 de ani de la nașterea lui Dostoievski. Vasile Ernu: ”El este Netflix-ul vremii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.