A murit muzicianul clujean Rodion Ladislau Roșca, părintele muzicii electronice românești

Special

Muzicianul clujean, compozitor, chitarist, claviaturist dar și specialist în reparat aparatură tehnică de concerte, Rodion Ladislau Roșca, 69 de ani, s-a stins din viață, după o lungă luptă cu o boală nemiloasă pe care a dus-o cu demnitate.

„Dumnezeu să te odihnească în pace taticul meu. Tăticul meu s-a stins din viață în urmă unei suferințe îndelungate, purtate cu demnitate și curaj. Drum lin suflețel”, a scris fiica artistului pe contul de Facebook.

Rodion Ladislau Roșca a fondat în anii 80 trupa new wave si rock Rodion GA.

ln 1989, in urma mortii mamei, se retrage brusc din viata muzicala in comuna Aschileul Mare unde repara instrumente muzicale si difuzoare dar si compune muzică electronică.

Era faimos printre muzicieni pentru măiestria cu care repara scenotehnică.

Rodion la Cluj, in 1984. Fotografie de Feleki Károly

O melodie compusă de Rodion G.A. AICI

În 2013 o casă de discuti londoneză i-a descoperit compozitiile si i-a scos un album care a devint un mare succes internațional și l-a scos din umbră pe Rodion.

Imediat, Rodion e cautat si invitat sa concerteze in Europa si Romania!

Rodion Ladislau Roșca a primit Premiul pentru întreaga activitate artistică în slujba muzicii românești din partea Cluj Blues Fest în 15 noiembrie 2019, cu ocazia ediției nr. 5 a festivalului.

Despre viața lui Rodion:
 
 

Cine a fost muzicianul Rodion Roșca

Într-o perioadă în care în ţara noastră nu se ştia aproape nimic despre muzica rock, clujeanul Rodion Ladislau Roşca a creat un hibrid între muzica electronică, psihedelică şi rock progressive. Era renumit la începutul anilor ’80 şi pentru faptul că îşi înregistra propriile compoziţii pe aparatură rudimentară. În timp ce tinerii din perioada comunistă ştiau doar de Iris, Compact, Semnal M sau Holograf, în Cluj, Rodion Ladislau Roşca îşi crea propriul sound, total diferit de ceea ce se crea în studiourile vremii. Compoziţiile lui nu semănau cu nimic din ce se cânta în România.

După ce în perioada Epocii de Aur a strălucit câţiva ani cu formaţia Rodion G.A.,a urmat o etapă de aproape 30 de ani în care a lăsat deoparte muzica. Viaţa lui Rodion a cotit la 180 de grade atunci când, în 2011, grupul bucureştean Future Nuggets, care se ocupă de redescoperirea talentelor uitate, a dat de el prin intermediul unui clip postat pe Youtube. L-au văzut, l-au plăcut şi l-au „adoptat”. Ei au început să înveţe melodiile compuse de Rodion în anii ’80 şi la ceva timp au avut câteva concerte în Bucureşti, iar în 2012 a concertat şi în cadrul TIFF.

După un timp, Rodion a reuşit să semneze un contract pe şapte ani cu casa de discuri britanică Strut Records, care îl ajută să scoată, în 2013, primul material discografic, numit „The Lost Tapes” („Benzile pierdute” – n.red.). Materialul este lăudat de către criticii de muzică străini şi a intrat în multe topuri internaţionale care desemnau cele mai bune relansări muzicale ale anului 2013.

 
 
 

 

3 thoughts on “A murit muzicianul clujean Rodion Ladislau Roșca, părintele muzicii electronice românești

  1. Rodion a fost amuzical. Numai snobii si tampitii il ascultau. Cum poate fi numit muzician?! Clujulcultural… rahat pe bat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *