Tudor Giurgiu: Nu vreau să includem filme românești doar de dragul că sunt românești

A 7-a Esenţial

La 15 ani de TIFF, Tudor Giurgiu a fost invitat la TIFF Lounge și provocat să facă un bilanț ,,sentimental” la ceas de ediție aniversară.

 

Retrospective

Anul acesta festivalul a beneficiat de cel mai mare buget de până acum, datorită faptului că organizatorii au reușit să adune fonduri din mai multe direcții, în special de la sponsori privați: ,,N-am foarte multe explicații pentru asta, TIFF excede granițele unui festival de film. Ce am reușit să construim aici e mult mai mult. E vorba de  o comunitate, un oraș care vibrează și  arată altfel. Asta le-a dat încredere unor sponsori.”.

Potrivit lui însă, banii nu sunt cheia succesului. Tudor Giurgiu spune că poți face un eveniment valoros în limetele oricărui buget, explicând că a produs filme atât cu bugete de 100.000 de euro, cât și cu 1 milion de euro. Una dintre marile incertiduni financiare atunci când a venit vorba de organizarea festivalului le-a trăit din partea Ministerului Culturii:

,,Ministerul Culturii întotdeauna confirmă destul de târziu implicarea. Atunci nu-ți rămâne altceva de făcut decât să fii cu nervii tari. Anul asta a fost primul an în care procedurile în care au fost evaluate proiectele s-a făcut din timp.”

Dacă ar fi să numească cel mai simpatic invitat acesta ar fi regizorul Hrafn Gunnlaugsson din Islanda care a venit la prima ediție a festivalului:

,,Atunci încercam să ne asigurăm că în juriu sunt oameni simpatici, care să nu ne facă viața grea. El era un tip de aproximativ 60 de ani, făcuse filme cu vikingi, nu mai făcea film de multă vreme. Îi place viața, venise în România să se simtă bine. A vazut filmele, a respectat procedurile, dar avea chef de distracție. Voia să cunoască fete dintr-o anumită etnie.(râde).  A interpretat un cântec la final, s-a împrietenit cu Gheorghe Funar.”, a mai spus regizorul.

Regizorul Tudor Giurgiu și jurnalistul Mihnea Măruță la TIFF Lounge
Regizorul Tudor Giurgiu și jurnalistul Mihnea Măruță la TIFF Lounge

Pentru  el, cel mai fidel prieten al festivalului nu este neapărat o personalitate, ci un librar de la Cărturești din București: ,,[…] mă salut cu el, nu știu cum îl cheamă, știu de la șefii lui că își ia vacanță tot timpul în perioada asta; mai era o pensionară din Cluj, pe care anul asta n-am vazut-o la filme, dar avea mereu câte o întrebare pentru noi.”

Dacă restul amintirilor care i-au rămas fixate în suflet le are de acum câțiva ani, întrebat care a fost cel mai emoționat moment, Tudor Giurgiu a răspuns că a fost foarte emoționat duminica aceasta, atunci când a văzut un film german pentru copii de până în 12 ani. Acolo a observat o atmosferă pe care n-a mai văzut-o niciodată în viața sa de cineast. S-a plâns, s-a râs, la final actorii au stat la poze, au dat autografe. ,,Tipul ăsta de emoție nu l-am încercat până acum.” a recunoscut el.

Impactul TIFF-ului

Cea mai mare supriză pentru Tudor Giurgiu a fost una negativă:

,,În primii ani, o surpriză neplăcută a fost reacția după programele de filme de la TIFF. Exista acest comentariu care era foarte vocal în rândul unor clujeni, al unor politicieni,  că au fost filme de groază, cu homosexuali. Mi-am dat seama că trebuie luptat cu acest curent, să fii foarte pregătit să nu se întoarcă împotriva ta totul. Am rămas surprins ca oamenii câteodată confundă un demers artistic, o alegere estetică de a face o poveste pornind de la o întâmplare, o carte și să o transforme în ceva politic. Toate principiile mele erau date peste cap. Trebuia mereu să depun o cantitate mare de efort pentru a le combate.”

Pe de altă parte, o întâmplare amuzantă a fost atunci când în 2005 Cristian Mungiu a câștigat Palme d’Or. După proiecție o bătrânică l-a confundat pe Tudor Giurgiu cu Mungiu și l-a felicitat pentru premiul obținut. Pentru a nu o dezamăgi, Tudor a jucat rolul lui Cristian Mungiu.

Despre cei care atacă TIFF-ul, regizorul a mai precizat că există unele păreri care vin din partea unei generații care nu au ajuns să facă parte din festival. Despre alegerile filmelor spune că are toată încrederea în Mihai Chirilov, iar faptul că foarte multe filme sunt proiectate cu casa închisă este o dovadă că directorul artistic are pretenții juste: ,,Nu vreau să includem filme românești doar de dragul că sunt românești. Probabil de aici se adună toate aceste supărări.”

Despre cine-piscina, unul dintre evenimentele din cadrul festivalului care nu este pe listă în acest an, Tudor Giurgiu a spus că nu s-a putut organiza la Belvedere, ca în trecut deoarece acolo e o problemă legată de clădire care este într-un proces de predare-primire. De aceea proiectul a fost pus în stand by.

Tudor Giurgiu

 

Surpriza venirii Mădălinei Ghenea

Ultima vedetă a cărei prezență a fost anunțată a fost cea a Mădălinei Ghenea, o frumoasă actriță româncă care a jucat în filmul Youth. Despre ea, Tudor Giurgiu a spus:  ,,Eu  am cunoscut-o acum trei ani la o masă cu Tudor Chiriliă. Atunci ne-a spus că primise un telefon de la regizorul Youth. Acum ne-am gândit să o invităm să ofere premiul, ea e o vedetă cu o acoperire media extraordinară, dar e un om extrem de cald, normal și cu picioarele de pământ.”

Finanțările în România, punct sensibil

Astăzi s-a afișat lista cu banii pe care Centrul Național al Cinematografiei (CNC) îi oferă pentru producerea de filme. Tudor Giurgiu a subliniat faptul că modul în care sunt alocați banii ar trebui schimbat:

,,Fiecare concurs generează nemulțumiri, cred că nemulțumirea cea mai pregnantă rămâne faptul că alegerile se fac pe baza unui algoritm complicat de punctaj. Există oameni care intră în concurs cu un portofoliu mare de puncte, aici vorbim de companii și regizori. Competiția e viciată deoarece riști să ai un scenariu foarte bun și să pierzi. De asta am pledat să se renunțe la sistemul ăsta, iar alegerile să aibă alte criterii, e importantă transparența. Lucrurile s-au mai normalizat puțin, dar în continuare există cineaști care încă n-au reușit să treacă pragul la CNC. S-au dat finanțări la trei filme de debut, iar primul sub linie e un film la care eu am scris scenariul. Între cei finanțați de statul roman, se numără un străin, primul acolo în listă, ceea ce din punctul meu de vedere nu este chiar ok. În alte state, cei străini participă la competiție separat, e o altă secțiune de bani.”

 

Proiecte de viitor

,,De ce eu” este unul dintre filmele românești  de mare succes. Acesta îi aparține lui Tudor Giurgiu și principala temă în care se desfășoară acțiunea este corupția din România. Pe această temă, regizorul mai are un proiect pe care vrea să-l realizeze. În urma tragediei de la Colectiv s-a gândit la un proiect ce probabil se va desfășură în social media, acesta fiind un mod de difuzare care îi stârnește interesul în prezent.

În ceea ce privește TIFF-ul, regizorul spune că va încuraja și mai mult decât până acum oamenii tineri, prin forme mai concrete, viabile pentru dezvoltarea lor ca regizori.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *