Roger Waters – The Wall, un film emoţionant despre traumă, alienare şi regăsire prin muzică

A 7-a Special

Premiera mondială a filmului Roger Waters – The Wall a avut loc, marți seara, la Cinema City din Iulius Mall Cluj.

Un film bun despre traumă, alienare şi regăsire prin muzică, avându-l ca protagonist pe muzicianul Roger Waters, compozitor, bassist şi solist vocal al celebrei formaţii britanice de rock psihedelic şi progresiv Pink Floyd.

poster_wall_mare

Pelicula a fost regizată de Roger Waters şi Sean Evans, director de creaţie al turneului.

Fundalul e ultimul turneu mondial întreprins de Waters, turneul The Wall, care a strâns şi în România, în vara lui 2013, 60.000 de spectatori în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

“Roger Waters The Wall” este un film de 133 de minute care a avut  premiera mondială în septembrie 2014, la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Conform unui comunicat Cinema City acesta a fost difuzat pe 29 septembrie 2015, în aceeaşi zi, în aproximativ 2.000 de cinematografe din întreaga lume.

“Roger Waters The Wall” te întristează dar te şi vrăjeşte datorită muzicii de calibru a dublului album scos în 1979 de Pink Floyd, cu puternica amprenă a lui Waters, care se aude şi pe ultimul album al acestuia la Floyd, The Final Cut (19839. Intrat într-un conflict de proporţii cu colegii săi, el a plecat din trupă în 1984 şi a urmat o carieră solo, şi ea de succes, cu albume şi concerte care au intrat în istoria rockului progresiv.

Te întristează filmul pentru că are pasaje emoţionante, filmări de mare sensibilitate despre bunicul şi tatăl muzicianului, ambii morţi în primul şi al doilea război mondial. Filmul arată o faţă puţin cunoscută a pacifistului care e Waters, o faţă de om traumatizat şi la 70 de ani în urma pierderii tatălui şi bunicului. Waters e puternic marcat şi practic nu prea îşi poate reveni din traumă. Secvenţele cu vizitarea celor două cimitire ale rudelor sale moarte, când, singur, le aduce un omagiu la trompetă, sunt sensibile şi  emoţionează.

Povestea lui Waters înseamnă şi scene din concerte, atât cu el, cât şi cu trupa sa dar mai ales filmări unice cu modul în care fanii trăiesc melodiile din The Wall, întreaga producţie impresionantă a acestuiturneu şi  album care e ZIDUL lui Pink Floyd.

Filmul are un puternic mesaj pacifist, iar Waters condamnă violenţele şi războaiele iscate de marile puteri. Datorită crizei mondiale, a refugiaţilor din cauza conflictelor din Siria, pelicula e foarte actuală.

Sub aspect tehnic ea este filmată cu cele mai noi tehnici şi metode oferind filmări de calitate.

Finalul e profund, o discuţie lungă, de fapt răspunsuri adresate unor fani din toată lumea oferite, seara, la un pahar de vin şi o şuetă, de Nick Mason, bateristul lui Pink Floyd şi de Roger Waters.

Şi da, Waters recunoaşte că e răcită de tot relaţia sa cu chitaristul David Gilmour, cealaltă mare personalitate a lui Pink Floyd.

„Indiscutabil, nu suntem duşmani”, concluzionează Waters.

Reamintim că la concertele din cadrul  “The Wall” au asistat peste 4 milioane de oameni, întreagă producție fiind montată de 219 ori, generând încasări de 458,6 milioane de dolari, un record pentru un proiect al unui artist solo. În comparaţie, turneul original “The Wall” al formaţiei Pink Floyd a ajuns în patru oraşe, în anii 1980 şi 1981.

Recomandăm cu căldură acest film minunat!

1 thought on “Roger Waters – The Wall, un film emoţionant despre traumă, alienare şi regăsire prin muzică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *