Recomandările Clujulcultural.ro la TIFF 2017

A 7-a Esenţial

Astăzi începe ediția a 16-a a Festivalului Internțional de Film „Transilvania” (TIFF), cel mai mare festival de film din România.

Anul trecut TIFF a înregistrat recorduri de participare. Iată câteva cifrele comunicate de organizatori:

120.000 de spectatori.

79.000 de plătitori de bilete și abonamente.

248 de filme prezentate.

Siteul Clujulcultural.ro, unicul site de cultură din județul Cluj, este partener media al TIFF 2017.

Ca înainte de fiecare ediție vă oferim o serie de recomandări pentru actuala ediție TIFF și vă anunțăm că vom acoperi festivalul cu un jurnal de impresii ale jurnaliștilor de la site care sunt acreditați. Vom scrie despre filmele pe care le vedem, la ce evenimente participăm, în percepția noastră despre cum se întâmplă lucrurile la TIFF.

Iată 10 recomandări ale noastre pentru TIFF 2017:

1.expoziția de foto Migrant Crisis, a celor de la Thompson Reuters, organizată de Asociația Fotopia. Este câștigătoarea premiului Pulitzer la categoria Breaking News Photography, în anul 2016. Expoziția poate fi vizitată în perioada 2-11 iunie 2017, la Galeriile Minerva, str. Napoca nr. 16, între orele 10.00-18.00. Intrarea este liberă.

2. filmul de deschidere al TIFF, astăzi, ora 22.15, Regele Belgiei, în Piața Unirii. Anul acesta organizatorii au adus un ecran si mai mare decît cel de anul trecut.

3.Weekendul de la Bonțida, cu cine-concertul Metropolis, o peliculă icon.

4.  Un spațiu al inovației și experimentelor va fi inaugurat anul acesta. InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca, este o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual și își propune să-i conecteze pe cinefili și artiști la ideile și inovațiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) și cinema interactiv. Spațiul este susținut de Samsung prin tehnologia Gear VR și propune publicului o experiență captivantă de vizionare și de interacțiune cu lumea filmului. TIFF se înscrie astfel în trendul marilor festivaluri precum Cannes sau Tribeca (New York) care plănuiesc anul acesta, la rândul lor, evenimente extinse dedicate VR-ului. Prima ediție a InfiniTIFF va prezenta o selecție amplă de filme VR în spațiul special amenajat powered by Samsung Gear VR, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalație care te poartă prin experiențe tactile și vizuale unice, și proiecții de clipuri din era Youtube, precum și workshop-uri în care profesioniști, alături de pasionați și experți în animație digitală, VR sau programare vor putea dezbate și dezvolta împreună experiențe VR. Curatorul acestui program este Erwin M. Schmidt, cu experiență extinsă în producție, vânzări internaționale și organizarea de festivaluri.

5. Musai de văzut. În onoarea actriței Tora Vasilescu, distinsă în acest an cu Premiul de Excelență, filmul De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981) va avea parte de o proiecție de gală vineri, 9 iunie, de la ora 17:00, la Cinema Victoria.

6. Proiecția filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de actor, în prezența lui Alain Delon, în Piața Unirii, vineri, 9 iunie.

7. Toate filmele din secțiune 3 x 3. Cineastul francez Arnaud des Pallières va fi celebrat în secțiune. Omagiat în aceeași secțiune va fi și multi-premiatul cineast sloven Damjan Kozole, desemnat anul trecut Cel mai bun regizor la Karlovy Vary 2016 pentru Nightlife. Aceeași secțiune va prezenta trei dintre filmele cu totul neobișnuite ale regizoarei ucrainene de origine română Kira Muratova. Szabolcs Hajdu vine de la Karlovy Vary cu It’s Not the Time of My Life, distins cu Globul de Cristal.

8. Filme erotice din secțiunea Vivat Erotica de la Urania Palace. Vor fi proiectate câteva din titlurile de-a lungul celor trei editii ale acestui eveniment inedit, în copii de 16 si 35 mm, un regal pentru cinefilii fără complexe.

9. retrospectiva Jean-Pierre Melville, realizata cu sprijinul Institutului Francez – sase lungmetraje reprezentative pentru cariera acestui cineast special, in copii noi restaurate digital, printre care Le doulos, cu Jean-Paul Belmondo, si iconicul Le cercle rouge, cu Alain Delon.

10. Un portret H.R. Giger – artistul elvetian premiat cu Oscar, caruia ii datoram designul creaturii din Alien. 

11. Noul film al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în Transilvania, Povestea iubirii-History of Love, proiectat luni de la 21,45, in Piata Unirii si miercuri la 21.00 in satul Dâncu din comuna Aghireș.

12. Câștigătorii de la Berlin: On Body and Soul (Ursul de Aur) si Ghost Hunting (cel mai bun documentar).

13. Proiecțiile speciale,  în copii restaurate digital, din filmografia lui David Lynch: Blue Velvet și Twin Peaks: Fire Walk with Me,  documentarul The Missing Pieces.

14. Dezbaterile despre film și politică cu Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu, Vasile Dâncu, Dan Mașca etc, după proiecțiile docmentarului Politica. Manual de întrebuințare, duminică la  15.30, la Cinema Florin Piersic și miercuri la Casa de Cultură.

14. Să vă bucurați de magia TIFF.

15. să citiți relatările de pe Clujulcultural.ro. Nu vor fi foarte dese, nu vă vom asalta cu ele dar vom…relata.

Alte recomandări atractive AICI

Totul despre TIFF 2017 AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *