28 aprilie 2017

Patru zile de evenimente la prima ediție a Zilelor Olandeze. Mircea Dinescu și fostul ambasador Coen Stork vin la Cluj

By In Clio, Special

Zilele Olandeze la Cluj este cel mai mare eveniment dedicat sărbătoririi relației dintre România și Olanda. Activitățile care se vor desfășura în perioada 4-7 mai 2017 privesc atât domeniul cultural, cât și cel de business. Cele patru zile cuprind expoziții foto și de carte veche, lansări de carte, concert simfonic și concert în aer liber, prelegeri, mese rotunde și un festival de mâncare și băutură.

Printre invitații speciali ai Zilelor Olandeze se numără E.S. Doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Olandei în România, E.S. Domnul Coen Stork, Ambasador al Olandei în România în perioada 1988 – 1993 și poetul Mircea Dinescu, prieten al ambasadorului Coen Stork, care a scos articolele anticomuniste ale lui Dinescu din România!.

Zilele Olandeze la Cluj este cel mai mare eveniment organizat în România cu privire la cultura olandeză. E un pas natural în dezvoltarea Centrului Cultural și Academic Olandez al UBB, care la un an de la înființare trece la un alt nivel: un festival care pune în lumină relațiile româno-olandeze, atât referindu-se la trecut, cât și la prezent și viitor. Este un proiect implementat de Centrul Olandez, sub umbrela Universității Babeș-Bolyai (UBB). Beneficiem de sprijinul Ambasadei Olandei de la București și a Consulatului Olandei de la Cluj, fără de care nu am fi putut ajunge să organizăm acest festival. Totodată, ne-au susținut o serie de companii olandeze sau cu capital olandez cum ar fi Friesland Campina, Business Lease, Printmasters și Eximbank.”, a spus universitarul  Mihnea Stoica, directorul Centrului Cultural si Academic Olandez al UBB.

Mihnea Stoica

Discuție Coen Stork – Mircea Dinescu, politichie și delicatețuri la Muzeul Etnografic

Una din cele mai interesante momente ale Zilelor Olandeze la Cluj va fi evenimentul de sâmbătă, 6 mai, ora 17.00, de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde se vor reîntâlni doi buni prieteni: cunoscutul poet, disident anticomunist Mircea Dinescu și Coen Stork, fost ambasador al Olandei în România. Un ambasador altfel, care a riscat enorm și l-a ajutat atunci, înainte de 1989, în plină dictatură comunistă, pe disidentul Mircea Dinescu. Cei doi vor discuta cu publicul despre acea perioadă într-o atmosferă relaxată. Librăria Humanitas Cluj va comercializa la fața locului cartea despre ambasadorul Storck.

Mircea Dinescu revine la Cluj  (c) clujulcultural.ro

 

Programul complet al Zilelor Olandeze la Cluj îl găsiți mai jos:

 

Leave a Comment