Ministrul Culturii, despre modificarea Legii cinematografiei: Trebuie reluat dialogul cu oamenii care au viziuni diferite

A 7-a Special

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat, referitor la modificarea Legii cinematografiei, că trebuie reluat dialogul cu ”oamenii care au viziuni diferite”, dar şi că lucrează la realizarea unei strategii culturale pentru România, informeză agenția de presă News.ro

Demnitarul a vorbit, miercuri, după evenimentul de lansare a ”Barometrului de consum cultural 2016”, despre două elemente cuprinse în domeniul cultural – carte şi cinematografie.
 
”Editorii sunt mulţumiţi. Vânzările sunt importante. Ele dau o fotografie de moment. Dacă ne uităm pe cifrele barometrului cultural lansat astăzi,vedem că numărul celor care citesc nu este atât de mare pe cât credem. Este şi o capcană – numărul oamenilor care merg la un anumit eveniment. Problema este ce se întâmplă între târgurile mari de carte. Cred că ar trebui să facem ceva în sensul acesta. Acele târguri, evenimente culturale, cum e Festivalul «George Enescu» – ce se întâmplă cu acel public care ia cu asalt Ateneul Român? Filarmonica şi Opera sunt tot acolo. Ar fi important ca în jurul acestor evenimente importante să sporească interesul pentru fenomenul cultural”, a declarat Ionuţ Vulpescu.
 
Întrebat ce şi cum ar face în acest sens, ministrul a spus că a luat ”nişte măsuri”, amintind doar de scăderea TVA-ului la carte, în timpul primului mandat (2015). Cu toate acestea, consumul de carte a crescut cu doar 10%, în 2016, a mai precizat ministrul.
 
Despre muzee
 
Legat de muzee şi cinematografe, de alte elemente care sunt cuprinse în domeniul cultural, Ionuţ Vulpescu s-a rezumat la a spune: ”Este acelaşi lucru. Este un public interesat, dar trebuie să fie mai…” Ca soluţii, Vulpescu spune că a fost inspirat de răspunsurile oamenilor la chestionarele pentru Barometrul de consum cultural 2016. ”Este chiar interesant. Unele vin din răspunsurile oamenilor. Chiar m-am gândit, legat de cărţi şi reviste, chiar la ce formă vor avea acele chioşcuri din toată ţara, unde oamenii pot găsi”.
 
Despre lipsa unei strategii culturale:
 
Ministrul Ionuţ Vulpescu a vorbit la evenimentul de lansare a ”Barometrului” şi despre problemele care vin din lipsa unei strategii culturale în ultimii 27 de ani.
 
Măsuri? ”Cred că după 27 de ani este momentul să avem o strategie naţională în domeniul culturii, care să treacă de ciclurile electorale, de un partid sau altul care guvernează. Un set de măsuri pe care să le urmeze toţi, indiferent cine este la guvernare. Am avut nişte întâlniri în 2015 şi anul trecut au avut loc câteva întâlniri în jurul acestei idei şi am de gând să reiau aceste întâlniri care să se concretizeze într-o strategie pe care să ne-o asumăm cu echilibru şi onestitate”. ”Este nevoie de continuitate în domeniul culturii”, a mai afirmat Vulpescu. Continuitatea, a adăugat el, poate fi dată de o strategie. ”De asemenea, atunci când ai un program de guvernare coerent. Noi avem un program de guvernare cu un set de măsuri importante. Pe o parte dintre ele le-am făcut, altele, în perioada următoare. Ai nevoie de măsuri şi de lucruri foarte concrete”.
 
Despre criza din cinematografie
 
Privitor la cinematografe şi Arhiva Naţională de Film, el a spus: ”Arhiva e parte a problemei. Am avut discuţii şi cu cei de la Centrul Naţional al Cinematografiei. Trebuie văzut ce vom face. E important”.
 
Peste 450 de regizori, scenarişti, producători şi studenţi la facultăţi de film i-au trimis, marţi, lui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să retrimită în Parlament OUG 91/2016 privind modificarea Legii cinematografiei, după ce aceasta nu a fost susţinută de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, fiind respinsă de Camera Deputaţilor – for decizional.
 
”Scrisoare este adresată preşedintelui. Mi-au scris şi mie, am răspuns. Este la promulgare, la preşedinte”, a spus Vulpescu.
 
 
Întrebat ce abordare va avea dacă OUG 91/2016 va fi întoarsă în Parlament pentru rediscutare, Ionuţ Vulpescu a spus: ”O să vedem”.
 
El este de părere că dialogul este cheia problemei. ”În Parlament, în Comisia de cultură, apoi în plen s-a respins proiectul Ordonanţei de Urgenţă de la sfârşitul anului trecut. Era pe circuitul parlamentar. Respingerea acelei ordonanţe merge la promulgare, la preşedintele României. Eu nu aveam efectiv… Sigur, este o discuţie despre ce facem ca domeniul cinematografiei care ne-a adus satisfacţii mari, succese, premii internaţionale să poată fi dezvoltat. Dar trebuie asigurat un echilibru între generaţii şi în interiorul aceleiaşi generaţii. Scrisori au fost mai multe. Au fost şi unele care au salutat respingerea acelei ordonanţe. Trebuie reluat un dialog cu oamenii care au viziuni diferite. Trebuie văzut care sunt părţile bune din toate zonele şi elaborat un set de măsuri care să dezvolte cinematografia”. În răspunsul formulat în urmă cu aproximativ două săptămâni de ministrul Culturii, după ce câteva zeci de cineaşti au protestat paşnic în faţa instituţiei, cerând o ”dezbatere reală” pentru OUG 91/2016, el a afirmat că a analizat ”toate punctele de vedere exprimate în procesul dezbaterii parlamentare” şi că au existat „mult mai multe poziţii contra acestei Ordonanţe”.
 
Vulpescu vine în weekend la TIFF 2017 și participă la Gala de Închidere de sâmbătă, ora 19.00, la Teatrul Național.
 
 
 
 
Scrie un mesaj…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *