Mărirea şi decăderea Palatului Elian

Clio Special

Palatul Elian edificiul în stil eclectic din care au început să cadă astăzi bucăţi de tencuială a fost una dintre clădirile emblemă ale Clujului, în urmă cu o sută de ani. Azi el se demantelează bucată cu bucată.

Clujul Imperiului Austro-Ungar a fost numit „mica Vienă”. Nu e de mirare, pentru că municipiul are şansa de a deţine o serie de imobile vechi, cu patina timpului pe ele, adevărate frumuseţi arhitectonice. Timpul muşcă din ele, aşa cum  muşcă indiferenţa umană, care le neglijează şi exploatează. Iar urma acţiunii omeneşti se vede, atât prin abandonul lor, cum e cazul fostului hotel New York şi Conti, sau prin tergiversarea retrocedărilor şi intermediul litigiilor care nu se mai termină. E cazul şi palatului Elian.

„Palatul Berde este o bijuterie a Clujului, aşa cum mai sunt o serie de bijuterii. Acest palat a fost construit la final de secol 19, început de secol 20, de Benigni, un om bogat. Acesta şi-a construit palatul ca răspuns la altre trei palate deţinute de burghezi şi aristocraţi, care flanchează podul de pe Horea. E vorba de palatul Elian, chiat vis a vis de Berde, apoi, la capătul dinspre actuala stradă Ferdinand, discutăm de palatele Baboş (complet renovat n.r.) şi de Szeki, unde la parter e o cafenea, o altă frumuseţe extraordinară a oraşului. E un caz unic într-un oraş din Ardeal, că există un pod străjuit de patru superbe palate. Noii îmbogăţiţi de atunci aveau această posibilitate de a construi palate şi ne-au oferit, peste timpuri, bijuterii arhitectonice. Ele trebuie refăcute rapid,  conservate şi admirate”, a comentat  profesorul de istorie Vladimir Bogoslavlievici pentru clujulcultural.ro

sebi moga
Podul de fier de peste Someş, pe strada Horea şi Palatul Benigni/Berde-foto pagina de facebook Vechiul Cluj

Tencuială şi alte materiale distruse de vechimea clădirii şi de intemperii au căzut astăzi pe caldarâmul străzii Horea nr. 2.  E vorba de bucăţi dintr-o  clădire de patrimoniu, renumitul Palat Berde, unul din cele patru palate care străjuiesc podul de pe strada Horea 2.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au intervenit rapid. Nu au existat victime.

„Am intervenit cu o autoscară mecanică şi curăţăm partea de tencuială care a căzut sau care prezintă risc de cădere. Nu e nimic deosebit până acum, nu sunt răniţi sau victime”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Sergiu Biriş, pentru clujulcultural.ro

La finalul anului trecut au avut loc două asemenea incidente, cel mai grav la fostul hotel Continental, când un ornament a rănit o doctoriţă şi apoi, pe strada Eroilor, unde ISU a intervenit preventiv.

Elian
Intervenţia ISU la Palatul Elian. Foto Bianca Felseghi

Ce spune Primăria: Intervenim preventiv

Primăria Cluj a comunicat că a declanşat o campanie de prevenire: „Primăria muncipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” și Comisia Zonală pentru Protecția Monumentelor au demarat o acțiune preventivă de verificare și înlăturare a tuturor  elementelor decorative și de construcție ale imobilelor deteriorate din centrul istoric al municipiului. Scopul acțiunii este de a oferi siguranță cetățenilor, în condițiile în care toți proprietarii acestor imobile au fost deja somați cu privire la obligațiile legale pe care le au de a demara lucrări de reabilitare a fațadelor imobilelor pe care le dețin, dar, din diferite motive nu au făcut încă demersurile fizice de reabilitare. Menționăm că toate costurile pentru intervențiile de urgență în vederea înlăturării elementelor care pot prezenta risc de desprindere și pot cauza accidente vor fi acoperite de către autoritățile publice, costurile de reabilitare efectivă a imobilelor revenind, conform legii proprietarilor acestora”.

 „Doresc ca prin această acțiune să ne asigurăm că viața cetățenilor din municipiu nu este pusă în pericol, iar proprietarii care nu vor proceda la refațadizarea imobilelor și întreținerea clădirilor conform obigațiilor legale, vor suporta rigorile legii”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

 

4 thoughts on “Mărirea şi decăderea Palatului Elian

  1. O remarca: Palatul Elian nu este specific stilului Art Nouveau. Stilul arhitectural este unul eclectic cu inspiratie din diverse stiluri istorice. Pe langa asta, felicitari pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *