Italienii au inaugurat galeria Iaga cu o expoziţie marca Ioan Sbârciu

Vizual

Galeria Iaga – International Art Gallery Angels (IAGA) este cea mai nouă galerie de artă a Clujului, având investitori italieni. Ea e situată în imediata apropiere a Pieţei Muzeului, pe str. Victor Deleu nr.1.

Echipa e formată din  directorul Alberto Perobelli,  om de afaceri şi  colecțonar international de renume şi  Walter Bonomi. Echipa e completată din Ana Tolomei şi Ilaria Bignotti. 

Galeria a fost ieri seară inaugurată oficial cu o expoziţie a pictorului Ioan Sbârciu, preşedintele Universităţii de Arte şi Design (UAD) dar şi şi cu pictori are unor nume reumite din pictura italiană.

BUN
Pictorul Ioan Sbârciu (stânga) împreună cu curatorii galeriei Iaga, ieri la vernisaj- (c) clujulcultural.ro

Clujulcultural.ro a fost prezent la eveniment şi vă prezintă filmări şi o galerie foto.  De asemenea, primul articol despre Iaga il puteti citit aici

La inaugurare au participat circa 100 de persoane, in special din lumea artelor plastice. Printre cei prezenti a fost si pictorul Nicolae Maniu, cel mai vândut pictor din România în străinătate.

Pictorul Ioan Sbârciu expune la  Galeria IAGA o serie de lucrări din ciclul „Soarele negru la Roşia Montană”.

Utilizând o formă artistică de luptă pentru conservarea mediului înconjurător, pictorul Ioan Sbârciu trage un semnal de alarmă referitor la modul în care se poate distruge natura şi frumuseţea unui spaţiu cum este cel al Roşiei Montane. Lucrările se caracterizează prin argumentele picturale de un rafinament extrem, cu tuşe foarte bine gândite
şi plasate pentru a crea senzaţia de pustiu, de supunere faţă de umbra soarelui negru. Abia mijită lumina se strecoară anevoios în câmpul cromatic. Din punct de vedere plastic ne aflăm la limita dintre figurativ şi nonfigurativ ce relevă şi prin mijloace plastice ideea distrugerii. Lucrările au o mare putere simbolică şi comunicativă.
Noutatea expunerii în cadrul Galeriei IAGA a lucrărilor semnate Ioan Sbârciu este dublată de o premieră, aceea a dialogului artistic, tematic şi vizual cu reprezentanţi de marcă ai picturii moderne italiene, dar şi europene.
Numele artiştilor vin din contextul celui de-al doilea război mondial, iar limbajul folosit de aceştia este comparat cu cel din lucrările lui Ioan Sbârciu într-un dialog când evident, când latent. Aici se regăsesc Alighiero Boetti, Arnulf Rainer, Hermann Nitsch, Emilio Scanavino, AR Penck, Bruno Munari, Emilio Vedova şi César.

Iată cum a descris expoziţia sa pictorul Ioan Sbârciu:

Ce este de fapt galeria Iaga explică unul din fondatori:

Vă prezentăm şi o galerie foto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *