Expert Tate Londra, aflat la Cluj: Aveţi artişti importanţi în acest oraş!

Pictură Sculptură Vizual

Membrii Comitetului de Achiziţii al Departamentului pentru Rusia şi Europa de Est al celui mai mare muzeu de artă contemporană din Europa,  Tate London,  au sosit la Cluj-Napoca pentru a lua pulsul artelor plastice din Cluj dar şi pentru a vedea dacă nu există cumva lucrări demne de a fi achiziţionate!

Echipa Tate a sosit marţi intr-o vizită de documentare privată iar de programul lor la Cluj se ocupă Maria Rus Bojan, curator, critic de artă, director program International Art Rotterdam, fondator MB Art Agency şi colecţionarul Ovidiu Şandor, din Timişoara, unul din investitorii clădirii de birouri The Office.

Echipa Tate, între care o serie de colecţionari milionari, s-a întâlnit marţi seara cu conducerea Universităţii de Arte şi Design (UAD) la Casa Matei. De asemenea au vizitat două expoziţii şi au luat contact cu lucrările maeştrilor Ioan Sbârciu, Florin Maxa, Ana Lupaş şi ale grupului timişorean SIGMA.

Ieri seară echipa Tate, ghidată de Maria Bojan, curator născut la Cluj dar emigrat de 10 ani în Olanda, a oferit un cocktail  la recent renovatul restaurantul Chios, unde au participat şi oameni de afaceri pasionaţi de artă, Ovidiu Şandor, renumit colecţionar dar şi Mihaela Rus, manager Vitrina Advertising sau Sorin Dan, Patron City Plaza si managerul restaurantului Chios, inchiriat de la oameni de afaceri clujeni.

La cocktail au luat parte numeroşi artişti din generaţia tânără, care dă acum ora exactă în artele plastice şi vizuale din România, conducerea UAD, maestrul Brudaşcu şi  Florin Maxa dar şi artişti vizuali ca Horea Avram. De asemenea au participat artişti plastici de la grupul SIGMA din Timişoara.

DSCN0010
Artele plastice clujene au atras atentia si celebrului muzeu Tate London- (c) clujulcultural.ro

Vizită la Fabrica de Pensule

Astăzi echipa Tate întreprinde o vizită la Fabrica de Pensule, la galeriile de artă localizate acolo şi va discuta cu artiştii implicaţi în proiectele Fabricii de Pensule.

Au fost vizitate Galeria Plan B, cu o expoziţie de desen abstract al mai multor artişti din Timişaoara şi Bucureşti, apoi Galeria Subreal al Fundaţiei Intact, expoziţia maestrului Florin Maxa la Galeria Sabot şi în cursul după amiezii se va vizita Galeria Baril şi ateliere şi studiouri de artişti plastici.

Clujulcultural.ro a participat la cocktailul de ieri seară unde a stat de vorbă cu un expert Tate Londra. Acesta nu a dorit să fie fotografiat sau să i se publice numele. Respectăm cerinţa acestuia. Redăm mai jos declaraţia făcută.

„Echipa Tate e la Cluj datorită eforturilor Mariei Rus Bojan, important curator. Ea este cea care, după ce a ajuns să lucreze cu noi a avut ideea ca acest departament de achiziţii să viziteze România. Cum noi facem cercetare, căutăm artişti valoroşi pentru a propune Tate să cumpere picturi sau sculpturi pe care noi le selectăm în urma vizitelor. Suntem plăcut impresionaţi de Cluj, de valoarea artistică a UAD. Am văzut o serie de lucrări destul de interesate. Vom merge astăzi să vedem artişti tineri din Cluj. Ştim că deja se vorbeşte de o Şcoală de la Cluj. O să avem o imagine conturată abia joi seara. Din tot ce am văzut până acum pot să vă spun că aveţi un oraş frumos, atrăgător dar mai ales există în acest spaţiu artişti importanţi! O bună şcoală de arte plastice! Mai multe vom putea vorbi după ce vizităm Fabrica de Pensule”.

Precizăm că Tate Modern este o galerie de artă modernă din Londra. Este galeria națională de artă modernă a Regatului Unit și face parte din grupul Tate (alături de Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives și Tate Online). Este cea mai vizitată galerie de artă modernă din lume, atrăgând aproximativ 4,7 milioane de vizitatori pe an, scrie wikipedia.org.

In 2012 Ciprian Mureşan, artist clujean, a expus la Tate Modern. Atunci a avut loc expoziţia „Project Space: Stage and Twist” de Anna Molska şi Ciprian Mureşan, în perioada 25 mai-14 octombrie 2012.

Mureşan e unul din puţinii clujeni care au reuşit să expună la Tate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *