Am găsit vechea tabără a UBB de la Vama Veche

Esenţial

EXCLUSIV. Era odată un loc în România unde studenţii şi cadrele didactice nu mergeau la ore, sau nu la ore grave, pline de încrâncenări şi lecţii de sus, de la catedrele severe ale Almei Mater Napocensis. Era o tabără în stilul lui Noica, cu convivialitate, cu relaxare,  unde nu doar discipolii învăţau de la profesori,  ci și profesorii de la elevi….

Vama Veche. Staţiunea UBB. Anii 70.

Pentru oameni cu puţine posibilităţi materiale dar care nu voiau staţiuni sindicale comuniste, care voiau libertate, mare şi plajă, Universitatea ”Babaș-Bolyai” din Cluj a organizat o tabără studenţească. Tabăra a fost înfiinţată la iniţiativa Sindicatului UBB. Mergeau angajații UBB dar și studenți.

Linişte şi un pic de sălbăticie într-o Românie controlată drastic de regimul Ceauşescu.

Cine mai ştie că satul de pescari Vama Veche a fost locul perfect al unei tabere  universitare în anii comunismului?

Bun 3
Aşa arată acum tabăra UBB de la Vama Veche – (c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clujulcultural.ro a fost la Vama Veche pe urmele vechii tabere UBB-iste şi a găsit-o!

O prezentăm în exclusivitate, atât povestea ei cât şi o serie de  fotografii actuale. Este pentru prima oară când o instituţie media clujeană aduce în faţa opiniei publice povestea vechii tabere de vacanţă inaugurată de UBB la Vama Veche, ultima localitate din România înainte de a se ajunge în Bulgaria!.

Anii 70

Vama Veche era un loc de vizitare, de plimbare, de văzut un lucru şi mai sălbatic decât la satul 2 Mai. Toată plaja aia mare era absolut goală şi clujenii stăteau într-o zonă. Nimănui nu îi trecea prin minte să îndrăznească să pună un chioşc pe plajă, să îşi facă un adăpost din lemn. Nu se putea concepe aşa ceva. Natura era stăpână, la ea acasă, şi lumea vroia să beneficieze de ea”, îşi aduce aminte Aurelian Trişcu, arhitect, 87 de ani, în volumul „Un fel de piua: 2 Mai şi Vama Veche”, scrisă în 2011, de antropologul bucureştean Liviu Vasile.

BUN 2
Fosta Cantină a UBB – (c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lLlLocalnicii au povestit pentru Clujulcultural.ro  că în momentul ridicări taberei, Vama era doar un simplu sat de pescari de pe Litoral, loc unde veneau cei consideraţi excentrici de regimul comunist, mai cu seamă artişti, rockeri, literaţi, intelectuali în general. Boemi autentici. Chemaţi de sălbăticia locului, de linişte, exact opusul a ceea ce este astăzi Vama Veche, un loc supraaglomerat, cu spirit alterat, o staţiune frenetică, colorată, departe de liniştea de altădată.

Prin grija Sindicatului, UBB ia decizia undeva în anii 60-70 de a înfiinţa o tabără de vară pe perioada 15 iulie-1 septembrie. Senatul UBB aprobă investiţia. 

Aşa se naşte micuţa tabără studenţească clujeană care a pus bazele  actualei Vămi Vechi.

„35 de ani am lucrat mamă acolo. Uite ce a ajuns acum, aşa de urîtă e, abandonată. Mi-am scos recent cartea de muncă de la UBB. Am fost angajata la tabără. Vedeau începând cu 15 iulie grupuri de studenţi şi profesori. Cam 20-25 de persoane era o grupă de studenţi. Se stătea cam 7-10 zile maxim. Totul foarte civilizat. UBB se grijea să fie de toate. Nu era uşor dar reuşea, Era cantină, asta de aici, pe care o vedeţi. Se servea mâncare bună, pe grupuri.  Seara se cânta la chitară, în curte. Nu ştiu cine a avut ideea dar pentru noi a fost bună. Clujenii aveau bani, relaţii, ştiau carte. A fost de ajutor pentru noi”, povesteşte doamna Aurelia, acum pensionară, fostă angajată a Staţiunii UBB de la Vama Veche.

„Tabăra s-a închis în 1994. Nu ştiu de ce. De prin 95 au inceput să vină tot mai mulţi la Vamă şi a devenit încet încet hărmălaia de acum. Era incomparabil atunci, net mai frumos ca acum, nici nu se compară. Spiritul acela,  al  acelei Vămi Vechi a dispărut. Noi acum avem oameni la cazare, ave, camere, dar e păcat de fosta tabără să rămână aşa”, a mai spus doamna Aurelia.

„Eu am fost acolo ani şi ani. Era de vis. Ăsta e cuvîntul. Eu acum nu mai pot merge în Vama Veche, că e mizerie de nedescris. Păi pe vremea mea era o singură cârciumă, nu nebunia de acum! Veneam să ne bucurăm de Litoral, de lectură, citeam enorm pe plajă. Eram doar noi şi pescarii locali. Era idilic. A fost superb. Tinereţea mea e marcată de acea Vamă” , ne-a declarat unul din profesorii clujeni care nu a dorit să fie nominalizat.

Tabara BUN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noua Vamă

Tabăra este acum încercuită de casele  localnicilor. Este situată într-un loc ultracentral, la strada principală care duce spre Bulgaria, cu un gazon verde întreţinut de localnici. Degradarea a cuprins însă vechea Cantină. Sala de mese e depozit acum de lemne, iar pe locurile de dormit s-a aşternut praful. Podul casei este degradat, tot mai degradat. Cu o simplă investiţie pentru UBB, tabăra s-ar putea relua pentru studenţii clujeni.

Perioadele Vămii

Conform cărţii specialistului în studii culturale,  Liviu Vasile, „Un fel de piua: 2 Mai şi Vama Veche”, există trei mari perioade ale Vămii: cea de dinainte de 1990, cea dintre 1990 şi 2000, si după 2000.

Tabăra a fost închisă de UBB în 1994.

„UBB nu deţine nici un imobil în Vama Veche” a declarat pentru clujulcultural.ro, Paul Fărcaş, purtător de cuvânt al UBB Cluj.

 

Bun 5
Fosta cantina, acum depozit-(c) clujulcultural.ro

10 thoughts on “Am găsit vechea tabără a UBB de la Vama Veche

    1. Mai Tibi. Nu era o tabara in sensul strict al cuvantului,cazarea se facea la sateni. De studenti nici vorba;doar cadre didactice. Asa numitele „serii”erau patru la numar a cate 2 saptamini. Cantina avea mancare buna,personalul venind din Hasdeu. Avram Iancu nu avea cantina. Fiind zona de frontiera seara nu mai puteai sa iesi pe malul marii. Seara,singura distractie era sa te plimbi pe drumul spre 2 Mai. Nu exista nici un magazin,posta sau biserica. Vorbesc de anii 1960.

  1. Uaaauuu ce vremuri faine ! Si la cantina – Avram Iancu, transferata la Vama pe timpul verii nu puteai decat sa te …ingrasi !! Mancai ca acasa la Cluj !:-))

  2. Interesant este cine plateste impozitele pentru acel spatiu sau taxele la curent,apa, daca mai are asa ceva…

  3. Cladirea se afla in prezent in proprietatea Sindicatului UBB. Nu exsita pe de o parte suficiente fonduri pentru un proiect viabil acolo, iar pe de alta parte, cadrele didactice (potentialii beneficiari ai unei asemenea investitii) nu sunt interesati de Vama Veche. Ceea ce a devenit Vama nu este pe gustul si intelesul unei vacante pentru acestia.

    1. Multumesc pentru precizare. Inca nu avem nimic oficial de la Sindicatul UBB. Dar precizarile dvs sunt totusi foarte importante. E pacat de loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *