10 mai 2014

Ziua Timpului: 800 de ceasuri într-o expoziție specială la Photo Romania Festival

By In Actualitate, Vizual

O expoziție cu peste 800 de ceasuri distincte, perfect funcționale, produse în 14 țări de pe trei continente – aceasta este una dintre surprizele pregătite de organizatorii Photo Romania Festival publicului larg. Expoziția, găzduită la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), reunește o parte a colecției de ceasuri deținute de familia clujeană Gașpar și va fi vernisată în 16 mai, de la ora 18.00, în prezența unor invitați speciali, specialiști în fizică, psihologie și teologie, care vor povesti cum este perceput timpul prin prisma profesiilor lor.

În același timp, o perspectivă… fotografică asupra trecerii timpului va fi oferită de ”Liquid Art” („Artă lichidă”), expoziția germanului Markus Reugels, care a folosit fotografierea de mare viteză pentru a „îngheța” milisecunde și a prezenta ipostaze unice ale apei.  „Apa este un element de bază al vieții; cu toții avem nevoie de ea și o vedem zi de zi. Observăm însă și formele frumoase pe care le poate lua?” – de aici și-a început Markus Reugels proiectul fotografic.

Ambele expoziții vor putea fi vizitate la MNIT în perioada 16 mai – 2 iunie. Pe perioada festivalului, între 16 și 25 mai, expoziția este deschisă între orele 10 și 21, iar între 26 mai și 2 iunie  – luni, marți, joi și vineri între 10 și 16, iar miercuri de la 12 la 18. Accesul la expoziții pe bilete, prețul unui bilet fiind de 1,5 lei.

Ceas

Atelier foto în mijlocul naturii

Unul dintre invitații speciali ai festivalului, fotograful britanic Drew Gardner, recunoscut pentru modalitatea în care folosește lumina în cadrul ședințelor foto, va susține un atelier în cadrul Photo Romania Academy. „Cum să realizăm fotografii de succes folosindu-ne de lumină și cadre speciale” este un atelier în cadrul căruia participanții vor parcurge întregul proces al realizării de imagini care spun o poveste (editorială ori comercială), de la găsirea conceptului și până la ultimele retușuri.

Pentru a-i învăța trucurile meseriei, Gardner va folosi un cadru ieșit din comun: în locul banalului studio foto, participanții vor merge într-o pădure din apropierea Clujului și vor putea fotografia, alături de modele profesioniste, animale domestice și chiar și sălbatice.

Atelierul se va desfășura în 23 mai, iar înscrierile se realizează contracost, prin intermediul paginii http://www.photoromaniafestival.ro/academia/.

 

Parteneriat cu F64

Cel mai mare magazin foto-video din sud-estul Europei, F64, s-a alăturat festivalului ca partener și va oferi premiile pentru toate competițiile ediției 2014.

„Noi, cei de la F64, iubim fotografia și nu uităm nicio clipă că aceasta ne face viața mai frumoasă. Credem că pentru a face fotografii bune nu îți trebuie doar echipament, ci multă pasiune și cunoştinţe tehnice și artistice. Suntem convinși că Photo Romania Festival va oferi tuturor pasionaților de fotografie prilejul de a învăța ceva nou, de a admira fotografii bune și de a savura discuții tematice excelente.  Din toate aceste motive, F64.ro crede cu tărie în Photo Romania Festival și susține acest festival unic care aduce fotografia în lumina reflectoarelor”, a explicat Marian Alecsiu, director general F64, implicarea în festival.

Potrivit acestuia, participanții la eveniment sunt așteptați să viziteze echipa F64 care va fi prezentă pe toată perioada festivalului. „Consultanții F64 sunt nerăbdători să interacționeze cu iubitorii de fotografii din Cluj-Napoca și nu numai”, a adăugat Alecsiu. Câștigătorii concursurilor vor fi anunțați în cadrul festivalului.

Despre F64. F64, lider pe piața echipamentelor foto-video din România, deține cel mai mare magazin online de profil pe piața românească de comerț electronic: www.F64.ro. În prezent, compania numără aproximativ 130 de angajați. F64 înseamnă atât un spațiu fizic pentru o gamă variată foto-video, cât și un magazin online, pentru clienții care agreează sistemul plăților online și al livrărilor la domiciliu sau al celor din provincie. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți legate de fotografie și F64.ro, ne găsiți pe contul oficial de Facebook:  https://www.facebook.com/F64Studio.

Despre Photo Romania Festival. Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar patru ani  să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută și să creeze primul muzeu al fotografiei din țară, în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 de fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări și 70.000 de participanţi. Festivalul este organizat de Asociația Photo Romania și produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi festivalul Jazz în the Park. 

Mai multe informaţii:photoromaniafestival.ro  şi  facebook.com/PhotoRomaniaFestival .

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.