11 octombrie 2018

Ziua Şcolii Ardelene

By In Actualitate
 
 

Corifeii Scolii Ardelene. Foto e-communio.ro

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi deputaţi aparţinând mai multor grupuri parlamentare, are ca obiect de reglementare omagierea mişcării culturale cunoscute sub denumirea de “Şcoala Ardeleană”, curent întemeietor “al celor mai valoroase idei şi opere care ne definesc genetic, istoric şi sociologic în aria de cugetare a Europei, printr-un uriaş efort de aclimatizare a spiritului european în viaţa românilor, de creare a unei gândiri româneşti în consens continental”.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile a fost adoptat de Senat la 19 noiembrie 2013 şi de Camera Deputaţilor la 3 iunie 2014, aceasta din urmă fiind for decizional. Legea a fost promulgată de preşedintele României la 1 iulie 2014.

Potrivit prezentei legi, Ziua Şcolii Ardelene este o sărbătoare publică, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale şi politice promovate de mişcarea cunoscută sub numele de ”Şcoala Ardeleană”. Cu acest prilej, autorităţile administraţiei publice pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile, iar reprezentanţii societăţii civile, persoane fizice sau juridice, cât şi organizaţii neguvernamentale pot sprijini organizarea acestor evenimente.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.