24 februarie 2019

Ziua regelui Matei Corvin, simbol al Clujului

By In Clio

În 23 februarie 1443 s-a născut, la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, Hunyadi Mátyás, în română Matia Corvin, în germană şi latină Matthias Corvinus, în croată, slovenă şi sârbă Matija Korvin-Матија Корвин, în slovacă Matej Korvín, în cehă Matyáš Korvín, în poloneză Maciej Korwin, în italiană Mattia Corvino, în ucraineană şi ruteană Ма́тві́й Ко́рвін-Матяш Гуняді.

A fost botezat în Biserica Sfântul Mihail din Cluj/Kolozsvári Szent Mihály-templom/Klausenburger Michaelskirche, primind numele de Matia ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august).

În cultura şi tradiţia românilor ardeleni sau bănățeni, mai este cunoscut și ca Matiaș, Mateiaș, sau Matei.

Mai mult, în Moldova s-a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Mátyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l-au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv.

Însă numele corect, care rezultă din documente, este Matia/Mattia/Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină).

Matia Corvin a domnit 32 de ani (între 1458 și 1490) ca rege al Ungariei și domnia sa este considerată printre cele mai strălucite, din istoria regatului apostolic maghiar.

…”În 24 ianuarie 1458 pe Dunărea îngheţată între cele două oraşe Pesta şi Buda, peste 15.000 de oameni aclamau entuziaşti numele noului rege: Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara(Hunyadi János/Johann Hunyadi). Pentru prima dată în istoria regatului Ungariei era ales rege un nobil fără ascendenţă în familiile regale europene…

…Nobilii provinciali l-au aclamat datorită memoriei tatălui său, în timp ce baronii l-au ales cu speranţa că îl vor putea uşor manipula pe adolescentul de 15 ani. Nimeni nu bănuia puternica personalitate a celui căruia i-au încredinţat coroana unuia dintre cele mai mari regate europene de la finele Evului Mediu”…

sursa textului dintre ghilimele, Marius Diaconescu, istoric medievist.

Text și foto de Tudor Duică.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.