Ziua Culturii Japoneze, marcată printr-o expoziţie de caligrafie

Vizual

Vernisajul expoziţiei Luna în apă va avea loc pe 3 noiembrie, de la ora 18,00 la  Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ocazie cu care va fi lansat şi romanul „Tânărul”, de Mori Ogai, tradus din limba japoneză de Rodica Frenţiu.

Conf. dr. Rodica Frenţiu este directorul Departamentului de limbi şi literaturi asiatice, Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai. A tradus texte importante ale literaturii japoneze, semnate de Mori Ogai şi Nagai Kafu. Stagiile de cercetare în Japonia au fost fructificate nu numai prin publicarea unor volume şi studii de specialitate dedicate semioticii culturale şi poeticii japoneze, ci şi prin iniţierea în arta caligrafiei.

caligarafie jap -page-001

Fascinaţia pentru caligrafia japoneză s-a concretizat ulterior în expoziţii personale, la care se adaugă participarea la diverse saloane expoziţionale colective, în ţară şi în Japonia. Debutul pe simezele unui muzeu se datorează unei invitaţii la un forum internaţional, ocazie cu care organizatorii japonezi i-au expus nouă lucrări de caligrafie la Muzeul de Artă Hyogo din oraşul Kobe, în anul 2002.

Expoziţia de caligrafie japoneză cuprinsă în agenda MET pentru anul 2015, continuă meditaţia artistei asupra a ceea ce estetica japoneză numeşte mono no aware sau frumuseţea lucrurilor simple şi efemere. Luna în apă încearcă să surprindă prin exerciţiul spiritual al caligrafiei tocmai emoţiile clipei date de reveriile universului, revelate de mişcarea unică a pensulei, în ritmul unei respirări.

Invitaţi în cadrul verniSajului vor fi Irina Petraș (președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj) și Dan Breaz (critic și istoric de artă). MET găzduieşte expoziţia de caligrafie japoneză până pe dată de 22 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *