3 octombrie 2016

Zilele Minorităţii Germane la Cluj

By In Actualitate, Cooltura

Organizată de Forumul Democrat al Germanilor din România, Filiala Cluj, Zilele Minorităţii Germane doreşte pe de o parte să contribuie la închegarea grupului format din persoanele de etnie germană ce populează Clujul, pe de altă parte îşi propune să aducă în atenţia publicului larg câteva din contribuţiile culturale ale etnicilor germani la cultura şi istoria urbei noastre.

traditii_si_obiceiuri_de_craciun__25_decembrie__traditii_romanesti_pentru_prima_zi_de_craciun_16872500

Program:

Vineri, 7.10., Sala Forumului Democrat al Germanilor din Cluj, începând cu ora 16,30.
În deschidere, aniversarea a 700 de ani de la acordarea statutului de oraş Clujului, este marcată cu două conferinţe pe acest subiect, susţinute de doi istorici remarcabili, anume dr. Edit Szegedi, conferenţiar universitar la Universitatea Babeş-Bolyai, şi dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului de Etnografie a Transilvaniei. În continuare, va fi premiată d-na învăţătoare Katharina Szőllősi-Cloos, care de-a lungul carierei sale în învăţământul de limbă maternă germană, a educat zece generaţii de copii, care astăzi, ca adulţi împliniţi îi poartă recunoştinţă pentru bazele solide pe care au putut să-şi clădească existenţa.
Sâmbătă, Biserica romano-catolică Sf. Mihail, începând cu ora 16,30
În anii 1990, în paralel cu emigraţia saşilor, s-a produs şi o migraţie a orgilor. Comunităţi rămase fără enoriaşi şi-au vândut orgile altor biserici sau instituţii. Peisajul organistic clujean s-a îmbogăţit astfel cu cinci instrumente, dintre care două se află în Biserica romano-catolică Sf. Mihail. Organistul clujean Erich Türk va cânta un recital pe aceste două instrumente, iar cu această ocazie vor fi expuse şi panouri cu fotografii din satele de provenienţă a acestor două orgi, anume Idiciu (jud. Mureş) şi Vărd (jud. Sibiu).
Duminică,

Biserica evanghelică-luterană, începând cu ora 12,00
Duminica, în cadrul slujbei în limba germană de la Biserica Evanghelică, va cânta ansamblul baroc Fonte di Gioia (Anna& Csongor Dénes- viori, Amalia Goje- clavecin, István Csata- viola da gamba) alături de soprana Gebe Fügi Renáta, interpretând printre altele şi repertoriu autohton, anume aria Das größte Gebot, compusă de cantorul sibian Johannes Sartorius jun. (1712-1787). Va predica preotul sighişorean Bruno Fröhlich. În acelaşi cadru va putea fi vizionată şi o expoziţie cu modele de carton reprezentând biserici fortificate săseşti, machetele fiind confecţionate de

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.