13 august 2019

Zilele Culturale Maghiare#10. Concert simfonic în camion și discuție despre revoluție cu Tokes Laszlo

By In Clio 630 de programe, 60 de concerte la Cluj, multe surprize

Ediție aniversară a Zilelor Culturale Maghiare#10 (ZCM).

10 ani decând Clujul a intrat în normalitate după anii dominați de ultranaționalismul funariot iar minoritatea maghiară își are festivalul său.

Organizatorii mizează pe 250.000 de participanți dar nu au o statistică câți maghiari participă, câți români, câți romi, câți evrei.

” ”Ne bucurăm că dăm din nou startul celei mai ample manifestări culturale maghiare din Transilvania și că putem oferi din nou comunității un număr foarte mare de evenimente pentru toate gusturile și vârstele și ne bucurăm, mai ales, că sărbătorim o ediție rotundă, cea de-a X-a. Această ediție aniversară nu este menită să le umbrească pe celelalte nouă, ci își propune să vină în continuarea și completarea lor firească. Este o ediție lipsită de stridențe și trâmbițări festiviste, dar care a câștigat în atenția pentru desfășurarea optimă a programelor într-o atmosferă colorată, armonioasă și vie”, ”, a spus Gergely Balasz, președinte Asociația Clujul Comoară, organizator ZCM, la conferința oficială de presă.

La aceasta a participat și Olah Emese, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, un viceprimar extrem de discret.

”Pentru mine, care am prins toate edițiile, ZCM înseamnă socializare cu prietenii mei, voie bună”, a spus Olah Emese.

Gergely Balasz, Olah Emese, Szabo Lilla

Bugetul ZCM este de 500.000 euro, Primăria finanțează cu 530.000 lei. Acum 10 ani finanța cu …doar 3000 lei, cifre puse la dispoziție presei astăzi de organizatori.

Gergely Balasz, președinte Asociaței Clujul Comoară, organizator Zilele Culturale Maghiare

Atracțiile principale sunt următoarele

16 concerte de muzică clasică

60 concerte de muzica usoara pe strada Kogălniceanu si Piata Unirii

25 expozitii de artă și artă plastică

LUNI, 19 august, concerte / Piata Unirii

Corul celor 100 de copiii din Harghita

Musicalul ”Stelele din Eger”

Sambata, 24 august, Platou Polivalentă

Concertul Opera pe roti a Operei Nationale din Budapesta cu operă de Donizetti. Se cântă dintr-un…TIR.

Filarmonică

Inedit. Orchestra simfonică a muzicienilor maghiar din afara granițelor.

Grădina cu Ruine

Ziua Ciobăneștilor maghiari. Paradă.

StradaVinului pe stada Potaissa

Strada Festivalului va fi strada Kogălniceanu

Mese rotunde. 30 ani de la Revolutia din 1989 în 22, 23 , 24 august.

Invitați confirmați: Tokes Laszlo, Toro T. Tibor, Marko Bela, Nemeth Zsolt, istoricul Virgiliu Țîrău.

Sambata, 17 august, ora 17 .00

Dezvelire statuie DAVID FERENC, întemeietorul unitarianismului. Statuia e amplasată în spatele stației de bus din Bvd 21 Decembrie 1989, statuie realizată de Gergely Zoltan

”Foarte multe programe din cele 630 câte numără anul acesta festivalul sunt accesibile și publicului vorbitor de limba română. Vom vernisa 25 de expoziții și avem 10 tururi ghidate prin oraș și la Castelul Bánffy din Bonțida. Avem și câteva programe în zilele premergătoare festivalului, care vor include expoziții cu vernisaj bilingv în diferite galerii din oraș. Un eveniment inedit din timpul festivalului va fi spectacolul de Donizetti, oferit de Opera Maghiară de Stat, care va avea loc pe Aleea Stadionului, Clujul fiind prima oprire din cadrul turneului ”, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiștii care vor concerta aici fiind, printre alții, Filarmonica de copii din Vlăhița, Quimby, Tamás Gábor, Ladánybene 27, Ákos, Honeybeast, Familia Neoton, și mulți alții. Centrul orașului va fi, de asemenea, locul în care publicul se va putea bucura în fiecare zi de un vârtej de dansuri populare în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional Folcloric ”Sfântul Ștefan”. 

Strada Kogălniceanu va rămâne în continuare ”inima” festivalului, aici găsindu-se târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene și cea de-a doua scenă a festivalului. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată va găzdui Satul Medieval, de asemenea un eveniment tradițional în cadrul ZCMC, precum și diferite activități pentru copii. Tot în Grădina cu ruine vor avea loc anul acesta, în premieră, și ”Zilele ciobăneștilor maghiari”, o serie de evenimente în care vor fi prezentate publicului rase de câini specific maghiare. Acestea vor debuta miercuri, 21 august, de la ora 11:00, pe strada Kogălniceanu, cu Parada raselor ciobăneștilor maghiari, după care vor avea loc mai multe prezentări de rase canine, precum Puli, Mudi, Komondor, Májzli sau Sinka.

CTP își prelungește programul

Între 17 -25 august mijloacele de transport public vor circula pînă la ora 23.30, pe liniile 102, 30, 31, 32, 35, 25, a anuntat viceprimarul Olah Emese.

Vor avea loc si restrictii de circulatie:

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, partenerul-organizator al evenimentului, asigură împreună cu Poliția Rutieră, Poliția Locală și Jandarmeria Cluj închiderea circulației auto la locațiile unde se desfășoară evenimentul, după cum urmează:

– Piața Unirii, latura estică, o bandă de circulație, până în dreptul magazinului Vodafone, pe toată perioada evenimentului, între 14 august ora 22, până la 26 august, ora 22  

– Piața Unirii, latura Sudică și Estică va fi închisă în data de 19 august, între orele 19.00 și 23.00, în timpul concertului filarmonic si a corului de copii și al unui musical, iar în intervalul 21-25 august închiderea între orele 20.30-23.15 se va decide în funcție de afluxul spectatorilor în Piața Unirii;

– Str. Kogălniceanu, pe toată lungimea ei (de la intersecţia cu str. Universităţii până la intersecţia cu str. Baba Novac), din data de 18 august, duminică, orele 22.00 (pentru a se începe amplasarea standurilor). până în data de 26 august orele 22.00 

– Parcarea de pe strada Universității din data de 18 august, duminică, ora 22.00, până în data de 26 august, luni orele 22, în vederea amenajării logisticii de vânzare de bere, sucuri și produse alimentare. 

– O bandă de circulație secvențial pe traseul str. Clinicilor nr. 18 – Piața Păcii – Piața Unirii, latura sudică și estică, în data de 20 august, între orele 18.00–19.00 pentru defilarea formațiilor folclorice din cadrul Festivalului Internațional de Folclor Szent István/Sf. Ștefan.

– Strada Baba Novac de la intersecţia cu strada M. Kogălniceanu, până la intersecţia cu strada I.C. Brătianu, strada I.C. Brătianu de la intersecţia cu strada Baba Novac până la strada Hermann Oberth, strada Hermann Oberth de la Bulevardul Eroilor, până la strada Kogălniceanu, o bandă de parcare, respectiv o bandă de circulație pe latura Sudică a Bulevardului Eroilor (de la str. H. Oberth până la Primăria Cluj-Napoca, apoi între Primărie și Librăria Universității), respectiv o bandă de circulație pe str. Universităţii (latura Estică) până la intersecția cu str Brătianu, pentru desfășurarea Crosului ZCMC Donaton în data de 24 august între orele 9.00-12.30. Traseul complet al crosului va fi: strada Mihail Kogălniceanu, strada Emmanuel de Martonne, strada I. C. Brătianu, strada Hermann Oberth, strada Mihail Kogălniceanu, strada Baba Novac, strada I. C. Brătianu, strada Hermann Oberth, Bulevardul Eroilor (o bandă parcare, respectiv o bandă de circulație),  strada Universităţii (o bandă de circulație, respectiv pe trotuar de la cinema Arta până la intersecția cu str. Kogălniceanu), strada Mihail Kogălniceanu.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.