Zilele Culturale Maghiare. A patra ediție a Festivalului de Artă Contemporană Mimesis

Actualitate Vizual

Festivalul de Artă Contemporană Mimesis, eveniment care se va desfășura în cadrul celei de-a 7-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare, în data de 14-21 august, de la 16:00, la Muzeul de Artă.

Organizatorul este  Márkos Tünde,  președintele Asociației Origo, Dorel Găină, artist vizual, Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

A patra ediție a Festivalului Mimesis se va desfășura sub titlul Spații Conti-Mentale.

Tematica ediției din acest an reflectează asupra fluxului, conviețuirii și, uneori, confruntării dintre culturi, iar scopul organizatorilor este acela de a sensibiliza un public larg, cu background-uri etnice, sociale, religioase, educaționale și culturale diferite. Prin această a patra ediție, Festivalul Mimesis devine un festival internațional de artă contemporană, care va include creații artistice ale unor reprezentanți ai mai multor etnii, dar și a 10 invitați din afara României.

11888082_1069993256359030_8177641719277150588_n-360x225

Conform organizatorilor: „Succesul avul până acum prin intermediul acestui festival ne face să credem că putem să facem din el unul de renume internațional. Contextul în care trăim astăzi la nivel internațional nu este unul de neglijat – un context conflictual care instigă la violență și dezbinare, mai ales pe motive etnice. Trăim într-o lume în care fanatismul etnic devine o generalitate, și nu o excepție”.

În acest sens, Festivalul Mimesis își propune să creeze, prin artă, un dialog între oamenii de națiuni, limbi, religii și culturi diferite, un spațiu al înțelegerii reciproce care să transceadă și să reflecte asupra sursei și mecanismelor conflictelor interetnice.

„Spațiile Conti-Mentale vin în continuarea proiectelor de până acum, realizate în incinta Hotelului Continental, spațiu pe care o să-l păstrăm mai departe, cu toții, în mintea noastră. Al doilea înțeles al acestui titlu le oferă artiștilor posibilități infinite de idei și concepte. Spațiile există în fiecare dintre noi, raportate la propria noastră percepție, permițând astfel creația și expunerea în noul spațiu prin raportarea la amintirea creată de cel vechi în mintea artistului”, au completat organizatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *