Zilele Academice Clujene propun prezentări interesante

Actualitate

Ediţia 2021 a Zilelor Academice Clujene au debutat ieri la Cluj-Napoca.

Deschiderea lor a avut loc, miercuri, 6 octombrie, la ora 11, în Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai”, unde a participat președintele Academiei Române, fost rector al UBB istoricul Ioan Aurel Pop.

S-au prezentat în plen: „100 de ani de speologie la Cluj-Napoca: dragoni, oameni și schimbări climatice văzute (de) sub pământ”, dr. Aurel Perșoiu, șef al Compartimentului din Cluj-Napoca al Institutului de Speologie „Emil Racovița”; „O comoară la Cluj: Arhiva de Folclor a Academiei Române”, prof. univ. dr. Mihai Bărbulescu, director al Arhivei de Folclor a Academiei Române; 70 de ani de la înfiinţarea Institutului de Calcul „Tiberiu Popoviciu”, dr. Emil Cătinaș, director al Institutului de Calcul „Tiberiu Popoviciu”;  „30 de ani de la reînființarea Centrului de Studii Transilvane”, prof. univ. dr. Ioan Bolovan; director al Institutului de Istorie „George Barițiu” şi coordonator al activităților Centrului de Studii Transilvane.

Program joi:

Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, „Conferință Națională Între tradiție și modernitate: Elitele din România în „secolul cel scurt” (1918-1989); Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu”, Workshop: „Modernism rural. Cazul românesc pe harta Europei de Est”; Centrul de Studii Transilvane Conferință aniversară Repere instituționale ale cercetării istorice românești de ieri și de azi ;  Institutul de Istorie „George Barițiu”, Conferința internațională „Modernism, Modernizare, Modernitate. Perspective Istoriografice și Metodologice”;

Filiala Cluj-Napoca a Academiei reuneşte șapte institute de cercetare din spaţiul transilvan (Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Institutul de Arheologie și Istoria Artei, Centrul de Studii Transilvane, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, Arhiva de Folclor a Academiei Române, Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu”), 3 colective de cercetare (Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” – Compartimentul din Cluj-Napoca, Centrul de Cercetări Geografice şi Observatorul Astronomic Cluj), Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, precum și biblioteci la Blaj, Năsăud şi Târgu-Mureş. Filiala coordonează activitatea de cercetare a unor centre înfiinţate în spaţiul transilvan precum în judeţele Harghita, Maramureş, Sălaj, Târgu-Mureş sau Oradea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *