1 octombrie 2018

Zeci de spectacole de teatru de păpuși cu trupe din străinătate la Festivalul„Puck”

By In Teatru

În mai puțin de o lună va avea loc cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” 2018. Manifestarea va avea loc între 15 și 19 octombrie, reunind spectacole din toată țara, dar și din țări precum Franța, Olanda, Ungaria, Georgia și Ucraina.

 Între noutățile ediției se numără o întâlnire a directorilor de festivaluri de profil din diverse zone ale lumii. De asemenea, vor fi prezente câteva trupe de teatru importante care vor prezenta momente deosebite, cum ar fi un spectacol de pantomimă susținut de Quartet Dekru din Ucraina pe scena Teatrului Național. Uniunea Independentă a Păpușarilor din Georgia vine la Cluj cu spectacolul „Romanul nepublicat”, iar trupa „Plexus Polaire” din Franța, cu spectacolul „Opera Opaque”. Revin ca invitați olandezii de la ‘T Magisch Theatertje, de această dată cu spectacolul „Exuvia”.

Această ediție reia tradiția întâlnirilor școlilor de teatru din țară, fiind invitați studenți ai facultăților de profil din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj.

Un alt eveniment special va fi lansarea volumului „Kovács Ildikó, regizor de teatru de păpuși”, pentru prima data în limba română, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Cartea reunește interviuri, amintiri, mărturii, cronici, precum și scrieri ale regretatei regizoare. Volumul va fi însoțit de un material video cu spectacole regizate și interviuri acordate de Kovács Ildikó de-a lungul vieții.

Spectacolele din cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” vor avea loc atât la sediul instituției-gazdă, cât și pe scenele de la Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și în studioul Facultății de Teatru și Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Competiția festivalului cuprinde un număr de 16 spectacole pentru copii și adulți. Juriul este format din cinci profesioniști ai genului teatral.

Evenimentul este organizat de Teatrul de Păpuși „Puck”, Consiliul Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația „Prietenii lui Puck”, Visit Cluj și Asociația „Esua”. Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Ambasadei Olandei la București și a Departamentului pentru Relații Interetnice. Parteneri: Teatrul Național „Lucian Blaga”, Opera Naţională Română Cluj Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB, AMGD, CCS, Puppet Media, Compania de Transport Public și Nord Vision.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

PROGRAM:

 EDIŢIA A 17-A                      

15 – 19 octombrie 2018

LUNI, 15 OCTOMBRIE

Ora 10, 11.30 – KAJTUS, VRĂJITORUL – Teatrul Luceafărul Iași – la TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 17 – MIMOROZART – Teatrul de Păpuși Puck din Cluj-Napoca – la TEATRUL PUCK

Ora 19 – O POVESTE JAPONEZĂ – Teatrul Luceafărul Iași – la ACADEMIA DE MUZICĂ GHEORGHE DIMA/AUDITORIUM MAXIMUM

 

MARȚI, 16 OCTOMBRIE

Ora 9.30, 11.30 – AVENTURILE LUI HOTZENPLOTZ O.M. (HU) –  Bóbita bábszínház PECS – la OPERA MAGHIARĂ, CCS

Ora 9.30, 11.30 –  PASĂREA MĂIASTRĂ, Teatrul de Păpuși „Prichindel” din ALBA IULIA – la TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 19 – FURTUNA, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” CRAIOVA – la TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 17 – UNPUBLISHED NOVEL, Independent Union of Peppeteers „Nike” din Tbilisi, GEORGIA – la TEATRUL PUCK

 

MIERCURI, 17 OCTOMBRIE

 

Ora 9.30, 11.30 – VRĂJITORUL DIN OZ, Teatrul pentru Copii „Ciufulici” din PLOIEȘTI – la TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 9.30, 11 – POVESTEA PORCULUI – Trupa de Marionete ARAD – la TEATRUL PUCK

Ora 19 – OPERA OPAQUE, PLEXUX POLAIRE, FRANCE – la TEATRUL PUCK

 

JOI, 18 OCTOMBRIE

 

Ora 10 – MUZICANȚII DIN BREMEN – Teatrul ȚĂNDĂRICĂ din BUCUREȘTI – TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 17 – MIGRAANȚI – Teatrul ȚĂNDĂRICĂ din BUCUREȘTI – TEATRUL NAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

Ora 9.30, 11.30 – PRINȚUL FERICIT (HU) – Teatrul Szigligeti ORADEA, Trupa Liliput – TEATRUL PUCK

Ora 19 – EXUVIA – T MAGISCH THEATERTJE, OLANDA – ACADEMIA DE MUZICĂ GHEORGHE DIMA/AUDITORIUM MAXIMUM

 

VINERI, 19 OCTOMBRIE

 

Ora 10 – BEKKANKO, C.C.S. ION CREANGĂ BUCUREȘTI – la OPERA MAGHIARĂ, CCS

Ora 9.30, 11.30 – FIUL MUZICANTULUI ȘI DRACII (HU) – Teatrul de Păpuși Brighella, Trupa Harag Gyory, SATU MARE – la  TEATRUL PUCK

Ora 17 – STRADA CU ÎNGERI – Teatrul de Păpuși PUCK – TEATRUL PUCK

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.