11 octombrie 2015

Zeci de clujeni prezenţi la lansarea volumului “Poveşti despre Cluj”

By In Carte, Special

 

Istoricul Tudor Sălăgean, arhivistul Vasile Lechințan, istoricul Lukacs Jozsef, profesorul Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Tiberiu Fărcaș (reporter, editor-coordonator clujulcultural.ro), istoricul Mihai Florin Hasan, scriitorul Laszlo Alexandru, istoricul Lorand L. Madly, istoricul Martyn Rady, inginerul Sebastian Moga, Bogdan Stanciu (jurnalist Sinteza) și istoricul Gabriel Virgil Rusu sunt cei 12 autori care au publicat despre Cluj.

Sebastian Moga, preşedintele Asociaţiei Vechiul Cluj, sub egida ONG-ului sub care a apărut cartea a anunţat că mai apare un al doilea volum în perioada următoare.

Zeci de clujeni au participat la lansare, jurnalişti cum ar fi Ovidiu Blag, Alin Golban, Liviu Alexa, Ioana Oros, Mihai Prodan, Florentina Tătar, oameni politici cum ar fi Aurelia Cristea (PSD), universitari ca Ioan Hossu, Virgiliu Ţârău sau Valentin Mureşan.

Concertul a fost deschis şi închis de un concert superb al Ansamblului Flauto Dolce, de muzică medievală.

Jurnalistul Tiberiu Fărcaş a scris despre ce era odată presa clujeană, despre marile Festivaluri şi şezători literare, culturale, ale presei interbelice, care au avut loc în Cluj şi Ardeal  pentru a strânge fonduri pentru Căminul Jurnaliştilo. Acesta s-a înfiinţat în 1931 si a fost cel mai mare deziderat al Sindicatului Presei din Ardeal şi Banat, pierdut după venirea comuniştilor, care au desfiinţat sindicatul.

lansare ok

Jurnalistul Bogdan Stanciu a scris două texte: povestea crucifixurilor gemene din Cluj şi Viena, pe care o puteţi citi în variantă electronică AICI şi despre cum era văzut Clujul de călători la 1500-1700.

Trei studii care vă vor captiva sunt cele despre funcţionari, ofiţeri, spioni, şi infractori în urbea de pe Someş, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, de Lorand L. Madly  şi cel despre crime vestite, intitulat ”Opt povestiri despre Clujul medieval, cu final…așteptat”, de Mihai Florin Hasan, cât și o posibilă eroare judiciară într-un caz de omor din 1582, descrisă de comisarul șef al Şcolii de Poliţie, Gabriel Rusu, absolvent de facultatea de istorie la UBB.

Pasaje din acest studiu fascinant puteţi citi AICI

“Cartea este un rezultat al unor întâlniri cu acelaşi nume, Poveşti despre Cluj, în care am povestit clujenilor ce s-a intamplat acolo, cum s-a ajuns aici. Am aflat lucuri foarte interesante. Din pacate, am observat ca clujenii nu isi cunosc atat de bine orasul. Am inceput cu intalnirile, am vazut ca oamenii prezinta interes pentru aceste povesti. Toate povestile sunt documentate, nu sunt simple poveşti inventate. Ele au la bază documentarea sriitorilor si va spun cu siguranta ca exista mult mai multe povesti decat au aparut in aceasta carte. Intalnirile le-am facut in diferite cafenele, am vrut ca oamenii sa se simta relaxati. Sper ca am si reusit”, a spus Sebastian Moga, presedintele Asociatiei “Vechiul Cluj”,citat de ZiardeCluj.ro

lANSAREBUN2

Public prezent la lansare

“Este un proiect in care se imbina trecutul, prezentul si viitorul. Un proiect initiat de adevarati iubitori ai acestui oras, care si-au propus sa ii atraga alaturi de ei pe toti cei care cunosc o parte mai mica sau mai mare din povestea sa adevarata. Acest volum este un prim pas. Ne propunem ca, in viitor, sa adunam laolalta povestile adevarate ale Clujului”, spune istoricul Tudor Salagean citat de ZiardeCluj.ro

Volumul  Povești despre Cluj, proiect al Asociației Vechiul Cluj, se mai poate cumpăra astăzi de la standul Şcoala Ardealeană din cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania din Piața Unirii şi de luni de pe siteul editurii scoalaardeleana.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!