4 noiembrie 2016

Zece recomandări la Festivalul Temps d’Images Cluj

By In Dans, Special, Teatru

Festivalul Temps d’Images Cluj, unul din festivalurile importante ale scenei independente de teatru, dans, arte vizuale.  începe luni la Cluj, în mai multe locuri din oraș. Tema este una îndrăzneață, post falimentul.

Clujulcultural.ro a discutat și a ales, ajutat de Corina Bucea, pr-ul festivalului, zece recomandări din multitudinea de evenimente propuse de festival.

Acesta este organizat de asociația ColectivA. 

Print

 

  1. Macho Dancer – pentru că e un spectacol care bulversează rolurile de gen și un anumit tip de mișcare și atitudine tipice macho, migrate dinspre masculin spre feminin – prin coregrafia impresionantă a dansatoarei Eisa Jocson din Filipine.

luni, 7 noiembrie 2016, ora 21:00 | Universitatea Sapientia, Sala Studio

macho

  1. BOG. O încercare de restructurare a vieții – spectacolul colectivului de artiști olandezi și flamanzi BOG., care formează un corp comun pe scenă pentru a prezenta parcursul unei persoane încă de la formarea acesteia ca embrion, printr-un text plin de umor pasat de la un actor la altul.

marți, 8 noiembrie, ora 19:00 | Universitatea Sapientia

 

  1. Mothers of Steel – colaboarea între coregrafele Mădălina Dan și Agata Siniarska, care abordează tema emoționalității artificiale prin mișcare și din această perspectivă chestionează corpul în contextul declinului resurselor.

marți, 8 noiembrie, ora 21:00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

  1. Inamicul poporului – pentru că ia un text celebru, revoluționar – al lui Henrik Ibsen, îl mixează cu o realitate documentată de Laura Ștefănuț în România, la Sebeș, amestecând povestea comunității din piesa lui Ibsen cu cea a comunității din locale din Sebeș. Pentru că spectacolele Ioanei Păun ne provoacă în general să descoperim povești relevante din jurul nostru și pentru că Inamicul poporului de data aceasta e prezentat într-o versiune doar cu actrițe pe scenă, și în rolurile ‘programate’ masculin.

miercuri, 9 noiembrie, ora 19:00 | Sala Radio Cluj

 

  1. Kantor Downtown – pentru că e o instalație teatrală care combină jocul scenic cu video și oferă un portret original unuia dintre marii creatori din teatrul polonez – Tadeusz Kantor, dar ne poartă și în spațiul newyorkez din anii de glorie ai experimentului artistic – anii ’70 și ’80.

miercuri, 9 noiembrie, ora 21:00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

  1. INUTIL/cOLD – de Catinca Drăgănescu, spectacol prezentat în premieră la Temps d’Images și produs de Asociația Colectiv A împreună cu ARENA, pentru că aduce în fața noastră un subiect dificil și pe care părem să îl evităm în societatea contemporană – îmbătrânirea și vulnerabilitatea generată de înaintarea în vârstă.

joi, 10 noiembrie, ora 19:00 | ZUG.zone

 

  1. That panda over there, wearing pants, is a holobiont! – pentru că performance-ul conceput de Farid Fairuz, în realizarea căruia a colaborat cu alți 8 artiști, se bazează pe concluzii care au inspirat și tema festivalului din acest an – post.faliment. Pornind de la acceptarea disoluției unor moduri de a funcționa, Farid Fairuz ne oferă perspectiva unei alternative la individualism, creând un performance care pune accentul pe simbioza dintre indivizi.

joi, 10 noiembrie, ora 21:00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

  1. cumințenia pământului de Manuel Pelmuș, o acțiune continuă care ne invită timp de trei zile, câte două ore, să petrecem cât timp dorim în spațiul Muzeului de Artă, în care lucrarea celebră a lui Constantin Brâncuși e absentă, dar prezentă prin intermediul unui performer. Pentru că Manuel Pelmuș, de la O retrospectivă Imaterială a Bienalei de la Veneția (lucrare realizată împreună cu Alexandra Pirici la Bienala de la Veneția în 2013) ne provoacă cunoașterea și percepția lucrărilor de artă ca obiect material printr-o abordare diferită – în care corpul și prezența umană este vehicol de cunoaștere.

din 11 până în 13 noiembrie, între orele 15:00 și 17:00 | Muzeul de Artă Cluj

 

  1. Duet în trecere – spectacolul de dans contemporan al coregrafelor Mihaela Dancs și Andreea David, pentru că ne demonstrează cum prin mișcare (și epuizarea generată de mișcare) putem da naștere unor gesturi noi, proaspete, asortate cu un playlist ales pe sprânceană.

sâmbătă, 12 noiembrie, ora 20:00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

  1. În timp ce citești acest titlu, noi vorbim despre tine – spectacolul de teatru documentar regizat de Kristóf Kelemen, care pornește de la cazul real al unui spectacol realizat de studenți în perioada socialistă, ca pretext pentru a pune niște întrebări relevante pentru tineri și nu numai – legat de supraviețuire, viitor, diferențele dintre generații etc.

duminică 13 noiembrie, ora 21:00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.