24 octombrie 2017

Wagner interpretat cu tube și instrumente specifice

Un concert atractiv pentru melomanii clujeni

By In Muzica

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul la Gala de închidere a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului Internaţional Toamna Muzicală Clujeană, ocazie cu care se va desfăşura o producţie impresionantă, opera în concert „Aurul Rinului” (Das Rheingold) de Richard Wagner.

Pentru acest proiect avem invitaţi la Cluj câţiva artişti de renume mondial, precum mezzosoprana Ruxandra Donose, bas-baritonul Carsten Wittmoser şi baritonul Michael Mrosek. Concertul va fi dirijat de Gabriel Bebeşelea, asistat de Cristian Spătaru.

Eveniment unic în România, astfel că organizatorii invită publicul meloman la repetiţia generală din 27 octombrie, cât şi la închiderea oficială a festivalului Toamna Muzicală Clujeană, în 28 octombrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic. Opera este supratitrată în limba română, iar întreg spectacolul durează 2 ore şi jumătate, fără pauză.

Introducerea publicului în Tărâmul Nibelungilor va fi posibilă atât prin calitatea muzicală, pentru care orchestra şi soliştii implicaţi se pregătesc de foarte mult timp, iar intregirea instrumentelor vine cu forţe din Bucureşti şi Budapesta – instrumente create special pentru opera lui Wagner, de care Clujul nu dispune – precum tubele wagneriene, o trompetă bas şi un trombon contrabas, dar şi prin spectacolul deosebit de lumini pregătit pentru acest eveniment.

Totodată, joi, 26 octombrie, de la ora 17, invităm publicul la Bulgakov Café, la Stories First, Music After – unde îi vor putea întâlni şi vor putea dialoga cu invitaţii noştri, care se vor transforma vineri şi sâmbătă în personajele din Aurul Rinului – Wotan, Fricka şi Alberich. Intrarea la acest eveniment este liberă.

 

Invitaţi:
Gabriel Bebeşelea dirijor
Ruxandra Donose mezzosoprană
Carsten Wittmoser bariton
Michael Mrosek bariton

Marius Tabacu moderator

Despre mezzosoprana Ruxandra Donose:

Una dintre cele mai renumite mezzosoprane ale lumii, Ruxandra Donose a captivat publicul celor mai mare scene lirice, ca Royal Opera House Covent Garden şi English National Opera din Londra, Metropolitan din New York, Operele din San Francisco, Paris, Dijon, Viena, Berlin, Dresda, Barcelona, Copenhaga, Helsinki, Cincinnati, Seattle, Pittsburgh, Dallas, San Diego, Los Angeles, Madrid şi Tokyo, Teatrul Balşoi din Moscova. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu dirijori care au făcut istorie: Claudio Abbado, Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Christoph von Dohnányi, Mariss Jansons, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski şi Pierre Boulez. Apreciată pentru interpretarea unor roluri precum Elektra din opera cu acelaşi nume de Richard Strauss, Charlotte din Werther de Massenet, Carmen din opera omonimă a lui Bizet, Marguerite din Damnaţiunea lui Faust de Berlioz, Cherubino din Nunta lui Figaro, Sesto din La clemenza di Tito şi Idamante din Idomeneo de Mozart, Ruxandra Donose este recunoscută pentru ambitusul extins, pentru timbrul profund al vocii sale, precum şi pentru uşurinţa cu care abordează un repertoriu de la Baroc până la epoca contemporană.

Ca solistă de concert, mezzosoprana a cântat cu Orchestra Simfonică şi Filarmonica din Berlin, SWR Symphonieorchester din Stuttgart, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestre National du Capitôle de Toulouse, Orchestre de Paris, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Bavareză Radio şi Filarmonica din München, Orchestra Radio din Viena, Orchester der Beethovenhalle din Bonn, Philadelphia Orchestra, Pittsburgh Symphony, Boston Symphony Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestrele Simfonice din Cleveland şi Dallas, BBC Scottish Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra şi Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Absolvent al Universităţii de Arte din Berlin, unde a studiat cu Dietmar Hackel, baritonul Michael Mrosek şi-a continuat apoi pregătirea sub îndrumarea basului Alfred Muff şi a baritonilor Ivan Konsulov şi Michael Rhodes. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de nume legendare ale artei cântului: Dietrich Fischer-Dieskau, Christa Ludwig şi Elisabeth Schwarzkopf. Între 2001 şi 2009 a fost  membru al Operei din Zürich, în prezent fiind solist al Operei din Koblenz. Aici a interpretat roluri din operele Wozzeck de Alban Berg, Don Quichotte de Massenet, Nasul de Şostakovici, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach, Flautul fermecat de Mozart, Lohengrin şi Olandezul zburător de Wagner, Salomé de Richard Strauss, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Samson şi Dalila de Saint‑Saëns.

 Vineri, 27 octombrie 2017, ora 19

Colegiul Academic, Repetiţie generală cu public

 Sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 19

Colegiul Academic

Concertul de închidere

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 Gabriel Bebeşelea dirijor

Zeii:

Carsten Wittmoser Wotan

Ruxandra Donose Fricka

Apollónia Egyed Freia

Tiberius Simu Loge

Lorant Barta Froh

Sándor Balla Donner

Liza Kadelnik Erda

Nibelungii:

Michael Mrosek Alberich

Adrian Dumitru Mime

Uriaşii:

Cristian Hodrea Fasolt

Sándor Köpeczi Fafner

Fiicele Rinului:

Oana-Maria Trîmbiţaş Woglinde

Daniela Păcurar Wellgunde

Melinda Duffner Flosshilde

Richard Wagner

Aurul Rinului – operă în patru scene

Concepţie scenică: Gabriel Bebeşelea

Asistent: Silvia Papadopoulos

Dirijor asistent: Cristian Spătaru

Pregătirea muzicală: Adina Mureşan, Alexandru Lazăr

Lumini: Attila Almási

Spectacol cu supratitrare în limba română

Durata 2h30 – fără pauză

Preţuri bilete

 Repetiţie general cu public – Aurul Rinului – cat. I – 70 lei, cat. II – 40 lei, cat. III -25 lei

Concert de închidere – Aurul Rinului – cat. I – 100 lei, cat. II – 70 lei, cat. III – 40 lei

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3).

Program agenţie de bilete: L – J – 10-16, V – 10 -14

În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.

Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.